Mádi bormajális két keréken, dűlőtúrával

Közel két esztendeje már, hogy fogadja a vendégeket a szőlő és borkultúrájáról, valamint építészeti emlékeiről nevezetes Mád első háza - az Első Mádi Borház - a falu és Tokaj-hegyalja központjának "kapuja".

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A borház szimbóluma a helyi szőlészek és borászok összefogásának, akiknek a különleges minőségű termékeit élvezhetik a látogatók. Emellett kiváló ételeket is kóstolhatnak a nedűk mellett. A házban állították ki a palackokba töltött mádi borok gyűjteményét és ezekkel együtt a hazai gasztronómiai- és borszakkönyvek egész sorát is megcsodálhatják az érdeklődők.

Az Első Mádi Borházban május 1-jén idénynyitó majálist rendeztek a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet munkatársai, amelyet egy újjáéledő hagyományra építették.

Eszerint május 1-jén, amikor a tavaszi nap erejét már teljében mutatja meg, a különleges borok hívei ebben a házban már kora reggel kóstolják a május első nedűit. Az érdeklődő vendégek és a szaksajtó munkatársai itt fogyasztották el reggelijüket, majd kerékpárra pattantak és Krózser Judit rendezvénymenedzser vezetésével körbekarikázták Mád legszebb részeit. Ezt követően a kerekezők a borászok örök májusfái, a szőlőtőkék közé vonultak. A 14 kilométeres kerékpározás után ugyanis jól esett az ebéd, amelyet már a Nyúlászó dűlőben épített ház teraszán tálaltak fel és természetesen hozzá illő bort is kóstoltak.

A délután fénypontja a dűlőtúra volt, amelyen Balassa István és ifj. Szepsy István borászok kalauzolták a vendégeket. Végigjárták a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet ültetvényeit és megfordultak azokba a dűlőkbe, amelyek ma is őrzik régi neveket (Király, Pecze, Nyúlászó, Szent Tamás).  Ezeken a helyeken speciális vulkánikus talajon és mikroklimatikus környezetben nőnek a szőlők, összesen húsz hektáron, mondta lapunknak Székely István, az Első Mádi Borház képviseletében. Három fő minőségi fajtával foglalkoznak: a sárga muskotállyal, a furminttal és a hárslevelűvel.

 

Azt is megtudtuk, hogy a Tokaji történelmi borvidék hatezer hektáros területéből ezer hektár Mádon található. Ez is a falu gazdáinak az ágazat iránti elkötelezettségét bizonyítja. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet először 2009-ben értékesítette borait. Ám a 2011-es és a 2012-es évjáratra különösen büszkék, mert mindkét esetben kiváló minőségű borokat érlelhettek. Jelenleg több európai országba exportálnak, fő piacuk Nagy-Britannia. Természetesen a hazai éttermeknek, a borbároknak és a borkóstolóknak is értékesítenek termékeikből.

 A borház adott otthont annak a kezdeményezésnek, melynek eredményeként a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet gondozásában jöhetett létre a Mád márkanév alatt kiadott furmint. Ez egyedi palackban a mádi dűlők legjavából készült.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.