hirdetés
hirdetés

Marokkóban a helyzet változatlan?

A földrengés sújtotta desztinációra utaztató iroda vezetője és a MUISZ elnöke válaszol kérdéseinkre.

hirdetés

Depositphotos
Depositphotos

A hírekben már hallhattuk, a Budavár Tours utasai éppen a helyszínen tartózkodtak – és ott vannak most is -, amikor a tragédia történt. Azonban, mint az iroda vezetőjétől, Skáfár Balázstól megtudtuk, semmit nem észleltek abból, hogy országszerte több helyütt mozgott a föld. Ennek kapcsán a következőt válaszolta érdeklődésünkre:

- A magyarázat kézenfekvő: a turistákat mindenütt jól felépített, modern szállodákban helyezik el, és a pénteki, 6,8 erősségű földrengés nem okozott károkat ezekben az épületekben.  Nem úgy, mint azokon az elmaradott területeken – a Magas-Atlasz hegyvidéke alapvetően az érintett rész -, ahol nincsenek sűrűn lakott városok, hanem egy-két vályogházból, sárból tapasztott épületekből állnak a települések – itt történt a legsúlyosabb kár, hiszen kártyavárként omlottak össze ezek az építmények. De az igazsághoz az is hozzátartozik, Marokkó nem egy Törökország vagy egy Japán: itt igencsak ritkák a földmozgások, utoljára 120 éve volt erre hasonló példa.

Mi a legfrissebb hír a kint lévő Budavár-csoportról? Merre járnak? Hogy reagáltak a tragikus eseményekre?

- Az az igazság, nem is tudtak volna róla, ha nem hívják fel őket az aggódó itthoni rokonok, ismerősök, illetve, ha nem látták, hallották volna a helyi híradásokból, hogy mi történt. Viszont mind ők, mind a csoporttal lévő idegenvezetőnk jól kezelik a helyzetet, senkit nem tántorítottak el a történtek, sőt, a csoport épp hétfőn indul tovább Marrakeshbe. Természetesen, az ország kultúrája iránti és kegyeleti okokból azokra a területekre nem indulnak, amelyeket valamilyen kár ért, de különben egyetlen programpont sem marad el.

Hányan vannak most veletek kint? És mikor indul a következő csoport, azzal mi a helyzet?

- 40 fős a jelenlegi csoportunk, a szeptember végén induló újabb utunkra arra a területre szintén ugyanennyi a jelentkező – vagyis teltház van, és eddig semmi olyan jelzés nem érkezett, hogy bárki lemondta volna a történtek miatt az utazást.

És mi van akkor, ha valaki, valakik mégis lemondják?

- Ez vis maior helyzet, ilyenkor mindig az utazási iroda dönthet arról, hogyan kezeli a lemondást. Nyilvánvalóan senkit nem kötelezünk arra, hogy elutazzon valahová, ahová nem mer, nem akar, ezért egyéni módon bíráljuk majd el, ha lesz visszamondás.

A Külügyminisztérium állásfoglalása változtat-e a helyzeten?

- Biztosan állíthatom, hogy nem, mert beszéltem az illetékesekkel: nem sorolják át Marokkót az utazásra nem javasolt úti célok közé. Így biztos vagyok abban, hogy mind a szeptember végi, mind az októberi, novemberi és a szilveszteri csoportjaink elindulhatnak rendben a marokkói desztinációink felé. Mind teltházas, év végéig mindössze 10 szabad hellyel rendelkezünk.

Depositphotos
Depositphotos
 

A jelenlegi helyzet kapcsán a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot is megkérdeztük.

Mi a tapasztalat, mennyiben veti vissza az utazási kedvet egy-egy desztináció során, ha ott valamilyen katasztrófa történik?

- Ez nyilván függ a katasztrófa mértékétől. Természetesen, ha egy természeti katasztrófa súlyos károkat okozott (pl. cunami), akkor nehezebb volt a visszaépülés, de ha viszonylag szűk területet érintett a vis maior esemény, akkor nagyon gyorsan, akár egy-két héten belül is visszatért az utazási kedv.

Mennyi ideig tart általában, amíg "elmegy a kedvük" az utazóknak az adott desztinációtól?

- Hasonló a válaszom, mint amit az előző kérdésre adtam. A katasztrófa súlyosságától függ az emberek reakciója, hiszen sajnálatos módon olyan világban élünk, amikor nem ritkák a vis maior jellegű események.

Ha ilyenkor kár éri az utast - magyarán befizetett egy marokkói útra -, de a történtek hallatán nem mer elindulni, jogosult visszakapni a teljes befizetett összeget?

- Abban az esetben, ha egy egyedi történésről volt szó, és az adott hely összességében biztonságosnak minősül, vagyis ezáltal a Külügyminisztérium nem sorolja át az úti célt I. vagyis utazásra nem javasolt kategóriába, akkor a jogszabály szerint az utas az adott utazásszervező általános szerződési feltételei alapján tud elállni az utazási szerződéstől.

Nyilván jártál azon a vidéken, számodra mit jelent a marokkói táj? Ha visszatér ismét az utazási kedv, miért érdemes odautazni?

- Igen, jártam Marokkóban, amely az egyik legszebb és legkülönlegesebb észak-afrikai ország. Tökéletes úti cél a kulturális körutazások, az iszlám művészet és a helyi gasztronómia iránt érdeklődőknek. A királyi városok építészeti gazdagsága, az Atlanti-óceán parti üdülőhelyek igazi vonzó úti céllá teszik az országot.

Mikor térhetnek vissza az utazók erre a gyönyörű történelmi vidékre?

- Bízom benne, hogy hamar helyreállítják a földrengés okozta károkat, és nem lesz semmi akadálya a Marokkóba szervezett utazásoknak.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk