hirdetés
hirdetés

Megnyílt a 45. Utazás Kiállítás

A budapesti Hungexpón megkezdődött a magyar és nemzetközi utazási szakma hagyományos tavaszi seregszemléje 34 ország és 100 kiállító részvételével.

hirdetés

Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy 45 éve rendezték meg először az első kiállítást, amelynek azóta sem változott alapvető üzenete: a kalandvágy és a felfedezés örömének kielégítése. Akkor még csak néhány, ma már 34 ország, több mint 100 kiállítója vesz részt rajta. Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakultak az utazási szokások, az internetes foglalási portálok felváltották a katalógusokat, és a négynapos szakmai seregszemle nem pusztán az információgyűjtés, hanem elsősorban az emberi kapcsolatok, találkozások, baráti beszélgetések helyszíne lett. A szakember hangsúlyozta, hogy míg néhány évtizede az országhatár átlépése jelentette kalandvágyat, ma önmagunk hatásainak átlépése és a fenntarthatóság jelentik az üzeneteket.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Bringa, kultrúra, fesztiválok

Hozzátette, hogy büszkék idei legnagyobb újdonságukra, hogy létrehozták az E-bike teszt and show kiállítást, amelynek keretében egy 3000 négyzetméteres tesztpályán ismerhetik meg a látogatók az e-kerékpározás élményét. Tihanyi Klára köszöntötte a külföldi díszvendéget is Madagaszkárt, amely a Forbes magazin szerint az Indiai-óceán egyik legnépszerűbb úti célja évek óta. Öröm volt a Hungexpo számára, hogy elfogadták a felkérést és 150 négyzetméteres standjukon különleges kóstolókkal is várják a vendégeket. A belföldi díszvendéget, a Balaton Bike 365-öt is megemlítette az igazgató, amelynek célja, hogy teljeskörű információt nyújtson és szolgáltatásokat ajánljon a magyar tengert és környékét kerékpáron felfedezni vágyók számára. Idén először kulturális díszvendéget is választottak, a Liget Projeket, amelynek célja, hogy felrajzolja Budapestet a kihagyhatatlan kulturális desztinációk térképére. Új kiállítóként szerepel egy Fesztiválsziget stand is, amely olyan nemzetközi és országos vonzerejű fesztiválokat vonultat fel, mint a Balaton Sound, a Gourmet Fesztivál, Sziget Fesztivál és Művészetek völgye.

Madagaszkár intenzív kampányba kezdett
A külföldi díszvendég Madagaszkár turisztikai minisztere, Randriamandranto Joel elmondta, hogy nagy megtiszteltetés, hogy a turizmus fellegvárában és az örökség városában, ebben a kivételes szépségű városban mondhat beszédet. „Első alkalommal szerepelünk a kiállításon, de az országaink közötti régi kapcsolat a 18. századig, Benyovszky Móricig nyúlt vissza, aki fontos személyiség hazánk történetében, három városunkban is utcát neveztek el róla. Termékeink, kínálatunk összhangban van azokkal az értékekkel, amelyeket a jószándékú, humanista gondolkodás meg kíván őrizni. Segítjük az ország iránt érdeklődő utazásszervezőket, hogy minél jobban megismerhessék turisztikai termékeinket. Tavaly október 20 nemzetiség számára szerveztünk tanulmányutat, magyar részről 5 utazásszervezővel. Promóciós akciót is folytatunk a potenciális küldőpiacainkon, az Utazás Kiállításon is jelenlévő delegációnk szívesen segít azoknak a viszonteladóknak, akik részt vennének a következő tanulmányutunkon” – hangsúlyozta a miniszter és hozzátette, hogy kalandturizmusáról is ismert szigetországuk most a réstermékek irányába mozdul el és a biológiai sokszínűség mellett a strand-, luxus- folyami-, sport-, búvár- és túraturizmusra is fókuszálnak. Egy híres madagaszkári séf prezentációjában a helyi specialitásokat is megismerhetik a szigetország standján a kiállítás látogatói.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Egész évben Balaton
Princzinger Péter, az MTSZA és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a Balaton turizmusa tavaly visszatért a járvány előtti kerékvágásba. A közel 3 millió vendég, közel 9 millió vendégéjszakát produkált, amelyeknek háromnegyede 15 településen keletkezett, zömmel júniusban, júliusban és augusztusban. 10-ből 9 ember azonban még ma is nyári fürdőzőhelynek tekinti a Balatont. A Balaton Bike 365 ezen a koncepción igyekszik változtatni, hogy a többek között kerékpáros infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egész éves úti célként tekintsenek az emberek a legnagyobb tavunkra.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb épületek születnek

Dr. Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest vezérigazgatója kiemelte, hogy a világ legjelentősebb rekreációs térfelújításának is tekintett projektjük keretében olyan épületeket terveznek, amelyek külsejükben és kulturális tartalmaikban egyaránt olyan vonzóak tudnak lenni, amelyeket a világ minden pontjáról érdemes felkeresni. A tömegeket vonzó, többszörös nívódíjas Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum után a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda tervei alapján épül fel majd az Új Nemzeti Galéria, az egykori közlekedési múzeum helyén pedig a Magyar Innováció Háza.

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk