hirdetés
hirdetés

Megszűnik a schengeni vízumkényszer a moldovaiakkal szemben

Hétfőtől nem kell vízum azoknak a moldovai állampolgároknak, akik biometrikus útlevél birtokában három hónapnál rövidebb időre szeretnének beutazni a schengeni övezetbe - erősítette meg vasárnap az Európai Bizottság.

hirdetés

A Keleti Partnerségben részt vevő országok közül Moldova az első ország, amellyel szemben az Európai Unió eltörli a vízumkényszert. Az erről szóló rendeletet márciusban fogadta el a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács.

Megtették a szükséges lépéseket a korrupció ellen

Az EU öt évvel ezelőtt vállalt kötelezettséget arra, hogy a Keleti Partnerség országaival szemben eltörli a vízumkényszert, amennyiben ezek az országok megfelelnek a velük szemben támasztott követelményeknek. Moldovával 2010-ben indult meg erről a párbeszéd, és a vízumkényszer eltörlése azt követően valósulhat meg, hogy az EU megállapította, Chisinau megtette a szükséges lépéseket a korrupció ellen.

Az ukrajnai helyzet felgyorsította a folyamatot

Az Európai Unió az Ukrajnában kirobbant konfliktusra válaszul döntött úgy, hogy felgyorsítja Moldova és Grúzia közeledési folyamatát az unióhoz. Az uniós állam- és kormányfők legutóbbi tanácskozásukon arról döntöttek, hogy legkésőbb júniusban aláírják a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt Chisinauval és Tbiliszivel.

Mindkét ország évtizedek óta befagyott, posztszovjet konfliktusoktól terhes. Grúzia területének egy részén létrejött a Moszkva és még pár állam által elismert Abházia és Dél-Oszétia. Ez utóbbiért Grúzia és Oroszország 2008-ban háborút is vívott. 

Moldova keleti részén, a Dnyeszter-folyó és az ukrán határ között pedig a még Moszkva által sem elismert Dnyeszter Menti Köztársaság helyezkedik el. Az "ország" területén orosz csapatok, Moszkva szerint hivatalosan békefenntartók állomásoznak, a terület félmillió lakosának pedig mintegy 30 százaléka orosz nemzetiségű. A NATO márciusban olyan területként említette a Dnyeszter Menti Köztársaságot, amelyet a Krímhez hasonló módon célpontként szemelhet ki magának Oroszország. 

A Dnyeszter mentén élők jelentős többsége Oroszországra szavazott

2007-ben, egy, az EU által el nem ismert népszavazáson a Dnyeszter mentén élők 97 százaléka a Moldovától való elszakadásra és az Oroszországgal való "szabad társulásra" szavazott. Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy ítéletében kimondta, hogy az orosz csapatok jelenléte miatt a Dnyeszter Menti Köztársaság valójában orosz ellenőrzés, de legalábbis döntő orosz befolyás alatt áll.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk