hirdetés
hirdetés

Megvan a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője és kormánybiztosa (frissítve!)

A kormány döntésének megfelelően hétfőtől átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sajtóreggelin hétfőn Budapesten, ahol a leendő turisztikai vezetőket is bemutatta.

hirdetés

A tárcavezető közölte: az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a kormánybiztos Bienerth Gusztáv.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelenik minden kinevezéssel kapcsolatos közlemény, határozat - tette hozzá.

A Magyar Távirati Iroda néhány órával később részletesen is beszámolt a reggeli eseményről. A tárcavezető közölte: az átalakulás hétfőn indul, a jogi-szervezeti része néhány hónap alatt lezárul. A kormánybiztosság intézményi-infrastrukturális hátterét az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adja. Seszták Miklós ismertette: a jelenlegi ágazati struktúra állami része a "közigazgatás béklyójában szenvedett". Az új szervezetben a szakmai felelősséget a nemzeti fejlesztési miniszterre ruházta a kormányhatározat. A létrehozott kormánybiztossággal egy olyan minisztériumok feletti szervezetet állítottak fel, ami a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz, és együttműködik a nemzeti fejlesztési miniszterrel - fejtette ki.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozni fog - mondta. Ezzel a rendszerrel a magyar turizmust felemeljük, és a közigazgatási béklyóból piaci szereplővé emeljük át - fogalmazott Seszták Miklós. A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek, ellátja az irányító hatóság feladatait, így a 2014-2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország.

A megszűnő-átalakuló Magyar Turizmus Zrt. dolgozóival kapcsolatos kérdésre kifejtette, jó szakemberek, csak rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánlják, hogy átjöjjön és dolgozzon az új rendszerben - mondta.

A SZÉP-kártya rendszer megtartását érintő kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi cafeteria-rendszer átalakításán dolgoznak az uniós döntés miatt. Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentéséről kormánydöntés lesz - jelezte. Bienerth Gusztáv, leendő turizmusért felelős kormánybiztos elmondta: a kormánydöntéssel létrejövő új rendszer "maga a nemzetközi trend, 21. századi struktúra". Az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt - tette hozzá. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében - mondta.

Guller Zoltán, az ügynökség leendő vezetője szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. A létrejövő új struktúra az eddiginél jobban segíti majd az ágazat szereplőit. Kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. fog ügynökséggé alakulni jogutódlással. Minden szakembernek számítanak a munkájára a jövőben is - jelezte. Nem akarjuk kiönteni a gyereket a vízzel együtt - fogalmazott.

Gerendai Károly az eseményen, a turisztikai vállalkozásokat képviselve, kifejtette: a stratégiai gondolkodás ideje kezdődik el, az ágazat kormányzati szervezete a piaci logika szerint szerveződik újjá, egységesül. Az országnak óriási lehetőségei és tartalékai vannak a turizmusban, amit megfelelő stratégia nélkül nem lehet kiaknázni - mondta.

Guller Zoltán 2012 szeptembere óta az Erzsébet-program végrehajtásával kapcsolatos feladatokat látta el, Bienerth Gusztáv pedig korábban a magyar tulajdonú kutató és elemző nonprofit cég, a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöki pozícióját töltötte be, jelenleg pedig a Roland Berger Zrt. gazdasági tanácsadó cég elnöke. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Roland Berger Zrt. tavaly nyáron 13 európai várossal készített összehasonlító tanulmánya szerint akár 1 milliárd eurós turisztikai bevételnövekedés érhető el Budapest számára 3-5 éves távon. A vállalat kutatása során az elmúlt 6 év főbb trendjeit vizsgálta a fő turisztikai jelzőszámok (pl. vendégéjszaka) mentén. 

Az idén márciusban Budapesten megrendezett Országmárka 2.0 konferencián egyébként Bienerth Gusztáv is tartott előadást. Helyzetelemző prezentációja értelmében, ha helyesen járunk el, a szerinte a „szárazföldi közlekedés szempontjából periférián” lévő Magyarország fővárosa lepipálhatja Prágát, de még akár Bécset is, ha a középmezőnyből feljut az első számú városi desztinációk csoportjába.

Guller Zoltán (MTI fotó: Beliczay László)
Guller Zoltán (MTI fotó: Beliczay László)


Bienerth Gusztáv (Forrás: mob.hu)
Bienerth Gusztáv (Forrás: mob.hu)


Korábban a Turizmus Online-on is beszámoltunk arról: hiába üzengetett a sajtón keresztül is a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amióta napvilágot látott a kormány turizmusirányítással kapcsolatos elképzelése, a területet elvették tőlük; az NFM-hez csapták. Február elején ugyanis a kormány turizmussal kapcsolatos elképzeléseiről tájékoztatott Rogán Antal egy zártkörű háttérbeszélgetésen, néhány nappal később pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztettek a turisztikai szervezetek dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkárral.

Hivatal, részvénytársaság, ügynökség
Közel száz éve létezik olyan állami hivatal Magyarországon, amelynek feladata a turizmus irányítása. Ezt a szervezetet nevezték már hivatalnak, részvénytársaságnak, az új elnevezés pedig az ügynökség. A hazai turizmus állami irányításának történetéről ide kattintva olvashat bővebben.
(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk