hirdetés

MTÜ-vezér: "Soha rosszabb nyarunk ne legyen"

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott október 4-én a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amelynek során közösen értékelték és elemezték az idei nyár turisztikai eredményeit.

hirdetés

Tizenhét millió vendégéjszakát hozott a főszezon, ami felülmúlja a tavalyi, de még a 2019-es adatokat is, kezdte mondandóját a tájkoztató első megszólalójaként dr. Guller Zoltán, az MTÜ elnöke, majd azt is elmondta, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján több mint 6 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban, ami 1 százalékkal haladja meg a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 százalékkal múlja felül.

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Mennyi az annyi?

Külföldről 2022-hez képest közel 15 százalékkal több, 2,6 millió turista érkezett, még annál is többen, mint a 2019-es főszezonban. A legerősebb nyári hónapban, augusztusban a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszaka realizálódott, ami szintén meghaladja a tavalyi adatokat. A főszezon egészében a szállodák pedig országszerte 6 százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly, a Balatonnál is 5 százalékkal többet, mint 2022 nyarán.

Balról jobbra: dr. Kincses Áron, dr. Guller Zoltán, Flesch Tamás / Forrás: MTÜ
Balról jobbra: dr. Kincses Áron, dr. Guller Zoltán, Flesch Tamás / Forrás: MTÜ

Tulajdonképpen mi az a folyton emlegetett 2019-es rekordév?

A hazai turizmus több mint 17 millió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig közel 3 százalékkal sikerült felülmúlni, mondta Guller Zoltán, majd hozzátette, az európai trendekkel összhangban Magyarországon is hatalmasat erősödött a beutazóforgalom idén nyáron. A június-augusztusban érkezett 2,6 millió külföldi turista 7,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban, ami tavalyi évi adatokat több mint 12 százalékkal haladta meg, tette hozzá. Majd még azt is hozzáfűzte magyarázatképp, hogy azért viszonyítanak folyton 2019-hez, mert az volt az utolsó teljes év a Covid előtt, ezért tekintik a turizmus területén ezt bázisévnek.

Forrás: MTI / Soós Lajos
Forrás: MTI / Soós Lajos

Ezt követően ismét záporoztak a számok: 3,6 millió belföldi vendég 9,9 millió éjszakát töltött el itthon, a 2019-es rekordév eredményeit a belföldi vendégek száma 10 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig több mint 6 százalékkal múlta felül, mondta Guller. Az idei nyári eredmény valamelyest elmaradt a 2022-es főszezoni adatoktól, ám ez annak is köszönhető, hogy a járvány után először idén már a magyarok is többen nyaraltak külföldön, tette hozzá ismertetőjének befejezéseképp.

Mi a KSH adatbázisa?

Már egy éve az NTAK adatbázisát használjuk, onnan valók a számaink, magyarázta a jelenlévőknek a következő megszólaló, dr. Kincses Áron, a KSH elnöke, majd hozzátette, ő tulajdonképpen most igazából a legfrissebb, az augusztusi adatokat tenné közzé, és azokat elemzi.

Ennek kapcsán elmondta, a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2023 augusztusában 6,7 millió volt, ami 0,8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,0 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 11 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI / Soós Lajos
Forrás: MTI / Soós Lajos

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A 2023. augusztusi Atlétikai Világbajnokság jelentősen fellendítette a budapesti turisztikai forgalmat: az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50  százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest.

Mi az a topologikus térkép?

Majd a KSH-vezértől a topologikus térkép kapcsán hallhattuk annak magyarázatát, miszerint a topologikus térképeken látható terület módosítás a belföldi, illetve a külföldi vendégéjszakák számával arányos.

Íme, egy topologikus térkép országunkról - a turisták szemszögéből
Íme, egy topologikus térkép országunkról - a turisták szemszögéből

Összességében kijelenthető, hogy a belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége volt, míg a külföldi vendégéjszakák esetén pedig a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023 augusztusában.

Hová indultak idén nyáron belföldről a legtöbben?

Megtudtuk még, hogy a számok alapján a nyári főszezonban a turisztikai forgalom háromnegyedéből vidéki szálláshelyek részesültek, a mintegy 13 millió vendégéjszaka közel 42 százalékát a Balatonnál regisztrálták. Mintegy 16 százalékkal több magyar vendég érkezett a magyar tengerhez, mint 2019-ben. A balatoni szálláshelyek 408 ezer külföldi vendéget is fogadtak, ez 4 százalékkal több 2022-höz képest és 13 százalékkal haladja meg a 2019-es számokat.

2019 nyarához képest a szállodák is 5%-kal több vendéget fogadtak a Balatonnál, és nemcsak a külföldiek (+4%), de a hazai turisták közül is többen (+5%) nyaraltak legnagyobb tavunk partjainál, mint a vírushelyzet előtt. Összességében ezen a nyáron is elég magas, 7 milliós vendégéjszaka-forgalmat bonyolítottak a magyarországi szállodák, ami közel azonosan alakult a tavalyi főszezon eredményéhez, mondta a balatoni KSH-adatokhoz kapcsolódóan Flesch Tamás, az MSZÉSZelnöke.

Mennyire hasított Budapest, és mi volt az oka?

Budapesten idén június és augusztus között közel 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a főváros szálláshelyeken, ez több mint 13 százalékkal felülmúlja a 2022-es nyári adatot és 99 százalékra megközelíti a 2019-es rekordév szintjét, hallhattuk még. 

Forrás: MTI / Soós Lajos
Forrás: MTI / Soós Lajos

Flesch azt is kiemelte, hogy szövetségükkel a magyar szállodaipar 70 százalékára látnak rá, és számaik korreálnak az MTÜ-adatokkal. A Balaton kapcsán pedig hozzátette, az idei főszezon - többek közt az időjárásnak köszönhetően -nehezen indult, azonban a nyár második felére minden elvárt eredmény a helyére került, és a nyári főszezon végére elmondható, hogy a 2019. évi csúcsesztendő-közeli eredmények születtek. "Budapest pedig végre visszakerült arra a méltó helyre idén nyáron, amit megérdemelt", tette hozzá. Ez köszönhető azoknak a nagyívű, sok vendéget vonzzó eseményeknek (elsősorban sport, de van köztük zenei programfolyam is), amelyek a magyar fővárosban vonzotta a látogatókat. "Ennek pedig azt is köszönhetjük, mondta a szállodai szakember, hogy olyan árakon tudtunk árazni Budapesten, amely árak magasabbak voltak a korábbiaknál". Azonban, tette hozzá befejezésként, ezzel még mindig nem mondhatjuk, hogy Budapest túl drága lenne a többi közép-európai főváros viszonylatában, nagyon is versenyképesek az áraink.

Mit rejt az ősz?

„Az erős nyári eredmények mellett az NTAK adatainak köszönhetően már látjuk a szeptemberi számokat is, a vendégéjszaka-fogalom január-szeptemberben már közel 33 millió volt. Ez országosan 1,2  százalékkal múlja felül a 2022-es értéket, és mindössze hajszálnyival kevesebb mint 2019-ben", mondta Guller Zoltán, majd zárásként hozzátette, az NTAK-ban az év hátralévő részére látható előfoglalások is biztatóak. A szeptemberi 3,4 millió vendégéjszakát követően októberre 3, novemberre pedig 2,4 millió vendégéjszakát prognosztizál az MTÜ. Ez októberben közel másfél, november-decemberre pedig 3 százalékos növekedést vetít elő, ami biztató kilátásokat jelent az év egészére is. 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: MTÜ / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk