MUISZ-közgyűlés: aktív félév után tevékeny jövő

Megtartotta idei első közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az eseményen hallhattunk a szövetség elmúlt félévének aktivitásairól és a jelenlegi lobbitevékenységekről, valamint a további tervekről, de a közgyűlésnek helyet adó Pesti Vigadót és a Hotelstars-rendszert is megismerhették a jelenlévők.

Impozáns helyszínen, a több éves felújítás után tavaly tavasszal átadott Pesti Vigadóban tartotta közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A rendezvényen az 1865-ben átadott épület múltját és jelenét is megismerhették a vendégek. Elhangzott, hogy a Vigadó helyén állt az 1883-ban emelt Redoute, a magyar főváros első komoly koncertterme, amely 2000 fő befogadására volt képes. A Redoute adott helyet 1848-ban az Első Népképviseleti Országgyűlésnek, amelynek egyik ülésén Kossuth 200 000 főnyi katonát és ehhez szükséges „pénzerőt” kért. Megtorlásként 1849 májusában Hentzi osztrák generális Budáról szétlövette az épületet. A Redoute helyén Feszl Frigyes tervei alapján épült fel a mai Vigadó, amely báloknak, zenei eseményeknek adott otthont. Az épület a második világháború során erősen megsérült, majd a szocializmus alatt sor került – nem korhű - felújítására. 2004-ben újra bezárt a Vigadó és végre elkezdődött a műemléki jellegű felújítás.

Ma újra eredeti fényben pompázik az épület, amely turisztikai látványosságként és összművészeti rendezvényközpontként definiálja önmagát, Díszterme egyszerre 504 fő befogadására alkalmas, de van két 200 és egy 160 férőhelyes terme is, így egyszerre több, nagy létszámú eseménynek is otthont tud adni a létesítmény. Az épület hatodik emeletén kialakított panorámateraszról a budai vár panorámájában gyönyörködhetünk.

A MUISZ elmúlt féléve és a további tervek

A közgyűlésen Erdei Bálint, a MUISZ elnöke - miután név szerint köszöntötte a jelenlévő rendkívüli tagokat - elmondta, hogy a közgyűlést megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztérium által első ízben megszervezett Nemzeti Turisztikai Fórumon vett részt, mely a tervek szerint rendszeres párbeszéd lenne az idegenforgalmi szakma képviselőivel. A Varga Mihály miniszter által összehívott egyeztetésen, amelyen Glattfelder Béla államtitkár és Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár képviselte a kormányt, szó esett arról, hogy hogyan lehetne javítani Magyarország turisztikai versenyképességét - a World Economic Forum turisztikai versenyképességi index szerint ugyanis Magyarország a 41. helyet foglalja el (ez két hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban - a szerk.), a közép-európai mezőnyben pedig középen található. A fórumon szóba került a tíz évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési stratégia kérdése, az új európai uniós pályázati kiírásokról is szó esett, de a tervezett Kongresszusi Központ és a Liget Projekt is fontos téma volt, ennek kapcsán a turistabuszok közlekedésére is kitértek.

Ha már turistabusz, akkor pedig adott Lipótváros ügye: a június 10-én megrendezett MUISZ-vacsorán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere még csak arról beszélt, hogy a kerület szűk utcáiból tiltanák ki a turistabuszokat, másnap azonban a BKK közleményben számolt be arról, hogy 2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva autóbusz-behajtási tilalom lép életbe egész Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt terület határain belül. Erdei Bálint a MUISZ-közgyűlésen elmondta, hogy a minap a NiT Hungaryvel és a BFTK-val egy ötoldalas tanulmányt készítettek, amelyben ellenérveket és kompromisszumos javaslatokat is felsorakoztatnak az ötödik kerületi busztilalom ellen - ebben megtalálható még az MSZÉSZ és a MABEUSZ véleménye is.



406 minősített szálloda Magyarországon

Lukács Attila, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai titkára a szállodák minősítési rendszeréről, a Hotelstars Unionról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy hét európai ország, köztük, Németország, Ausztria, Svájc és Svédország mellett hazánk szállodaszövetsége alapította a szállodai minősítő rendszert, amelyhez azóta további 8 uniós ország csatlakozott. Bevezetés előtt áll a rendszer Belgiumban, Görögországban és Luxemburgban, míg megfigyelőként Francia-, Spanyol- és Olaszország is fontolgatja a belépést. Magyarországon a szállodák 44% -a minősíttette már magát, míg az élenjáró Ausztriában 63% ez az arány. Ez hazánkban 406 minősített hotelt jelent, míg az osztrákoknál 3500-at. A minősítés három évig érvényes, és 270 kritérium teljesítése alapján alakul ki. Ez a kritériumrendszer az idén megújult, több helyen szigorodott, így például a szállodai ágyakra vonatkozó előírások tekintetében.

Progresszív tagdíjrendszer jöhet

A MUISZ fél éve megválasztott új vezetőségének egyik elsődleges célja a tagság létszámának a bővítése. Álláspontjuk szerint – az aktív érdekképviselet mellett - a cégmérethez igazított, differenciált tagdíj bevezetése növelheti a csatlakozási kedvet, elsősorban a most még alulreprezentált kisebb utazási irodák körében. A külföldi társszervezetek tagdíjszedési gyakorlatának járt utána Hajdú Attila, a MUISZ Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezeténél (ECTAA). Az STA Travel ügyvezetője tapasztalatairól beszámolt a közgyűlésen. Elmondta, hogy fix összegű éves díj egész Európában csak nálunk van és Romániában, a többi helyen mindenhol valamilyen módon differenciált, progresszív jellegű a díjfizetés. A progresszió alapja valamilyen nyilvános cégadat, általában az éves forgalom, de van olyan ország, ahol az alkalmazotti létszámot és más tényezőket is figyelembe veszik. Általában van minimális és maximális összegű tagdíj is. Hajdú Attila kiemelte, hogy van olyan utazásszervező Nyugaton, amely egyedül magasabb összegű éves tagdíjat fizet, mint a MUISZ teljes tagdíjbevétele. 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.