MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Iparűzési adó

Sok önkormányzatnál alapvető, sőt, létfeltétel ez a bevétel, és mivel már lefelezték az eddigi 2 százalék kötelezettséget 1 százalékra, így azt gondolom, ez a szakmánk részéről vállalható. Hiszen ha egy kistelepülés esetében, mondjuk, egy vendéglátós vállalkozás központja épp az adott helyen van, ezzel az összeggel a vendéglátós az adott település fejlődését, életben maradását támogatja.

Kamarai hozzájárulás

Ahogy elnéztem a MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) székházának, a pesti Belvárosban található Bankcenter topelegáns épületét, azt gondolnám, józan paraszti ésszel, hogy egy szervezet, amely tulajdonképpen több mint száz szakma érdekeinek képviseletére, felügyeletére, oktatásának a szervezésére hivatott, az nem biztos, hogy egy ilyen drága helyen kell, hogy székeljen. Költözhetne kevésbé költséges helyre - a vállalkozók pénzét jobban megbecsülve. És azt is hozzátenném, az elmúlt egy év alatt kiderült, a mi szakmánk képviselete finoman fogalmazva is alulreprezentált ebben a szakmai érdekképviseleti szervezetben. Pedig amíg be nem ütött a covid, a mi szektorunk adta az ország GDP-jének 10 százalékát. Úgy tűnik, hatékonyabb lehetne egy külön turizmus-vendéglátásra szakosodott kamara.

Bértámogatás

Nagyon jó, hogy létrehozták, azonban most már ez sem elégséges, hiszen nulla vagy ahhoz közelítő bevételek mellett 75 százalék lenne a szükséges támogatás az adott helyzetben, valamint a jövedelmek teljes járulék- és adómentessége. És amikor bekövetkezik végre az újranyitás, azt követően is minimum még fél évig jó lenne fenntartani ezt az állapotot, mert az eddig felvett hiteleket is vissza kell majd fizetni, a tartalékok elfogytak.

Munkaerő megtartás

A most zajló harmadik hullám elsodorhatja még azoknak a munkavállalók egy részét, akiket eddig erejükön felül megtartottak a munkaadók. A házhoz szállítás, a kiszállítás csak a veszteségeket csökkenti legtöbb esetben, nyereséget nem hoz. Csak azon kevés vállalkozások esetében igen, ahol erre szakosodott már az adott vendéglátóhely még "békeidő" esetén. Megfelelő rutin, tapasztalat és anyagi tőke híján a kiszállítás egy vendéglátósnak - főleg a logisztikája miatt - nagyon nehéz feladat. Ez valóban egy másik műfaj, mint amit megszokott, amit ismer. Viszont tény, életben tartja a céget, a napi kihívás mozgásban tartja a munkaerőt, hiszen a motiválatlanság, a tehetetlenség a legnagyobb visszahúzó erő.

Újranyitás, munkaerőfelvétel

A vendéglátóhelyek újboli megnyitása robbanásszerű forgalmat generál majd nyilván az első időkben, azonban az első hetek vendégszámára nem érdemes alapozni. A 2019. év csúcsadatai nem jönnek vissza egyhamar. És az is biztos, a vendéglátósoknak anyagilag nagy teher lesz az újranyitás levezénylése. Nagy kérdés, vajon hányan térnek majd vissza a kisegítő személyzet tagjai közül - fehér, fekete mosogatók, kézilányok, takarítók stb. - azokból a szektorokból, ahol időközben elhelyezkedtek? Hiszen közülük sokan kénytelenek voltak másutt munkát keresni, és kiderült, néhol jobban keresnek az építőipar, valamint a kereskedelmi ágazat területén.

Beszállítók

Számomra a legnagyobb szomorúság az lenne, ha a jó értelemben vett kézműves beszállítók, kistermelők nem tudnának visszatérni majd akkor, amikor ismét lesz kereslet a vendéglők részéről a termékeikre. Zöldségekre, húsokra, tejtermékekre, kenyérféleségekre stb. Az ő elvesztésüket érezném igazán fájó pontnak e téren.

Teraszok, kerthelyiségek

Tavaly ugyanekkor még azt gondoltam, szeptemberre már el is felejtjük ezt az egész covid-históriát. Sajnos, nem így történt. Idén márciusban nagyobb bajban vagyunk, mint tavaly ugyanekkor. És bár minden az átoltottság mértékén múlik, azért azt megkockáztatom kijelenteni, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, talán húsvétra az átoltottság hatására és a jó idő beköszöntével, no meg a vendégek mentális egészségének védelme érdekében szigorú rendszabályok betartásával megnyílhatnak majd a teraszok, kerthelyiségek. Pünkösdre pedig talán be is mehet majd a vendég az éttermekbe. És nyár végére, szeptemberre teljes lehet a nyitás. Bízunk benne. 

Vakcinaigazolás

Reméljük, hamarosan okafogyottá válik ez a téma, mert beoltanak mindenkit vakcinával. Addig pedig hallgassunk a szakértőkre!

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Hamarosan jön a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.