Kik kapják idén a Gundel-díjat?

Kik kapják idén a Gundel-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére, 2023-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.  
A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet

A jövendölésekkel ellentétben az éttermek jórésze átvészelte a telet 

A legtöbben ugyan kénytelenek voltak árat emelni és lenyelni azt, hogy a profitjuk jelentősen csökkent, de talpon tudtak maradni, köszönhetően annak, hogy a vendégek jó része nem pártolt el tőlük - írja az euronews.com.
NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.
Ők kapták idén a Gundel-díjat

Ők kapták idén a Gundel-díjat 

Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.
MVI: mélységesen elítéljük, ami a napokban a Hajós utcai bárban történt

MVI: mélységesen elítéljük, ami a napokban a Hajós utcai bárban történt 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a történtekkel kapcsolatban közleményt juttatott el hozzánk, amit kérésükre most közreadunk.
Ilyennek látja az MVI a vendéglátás helyzetét

Ilyennek látja az MVI a vendéglátás helyzetét 

A vendégeket 2021 végén már kevesebb mint 48 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely 2019-hez képest több mint 3400-zal kevesebb üzletet jelent - többek között ez is kiderül a jelentésből.
Júliusban már várják a jelöléseket az idei Gundel-díjra

Júliusban már várják a jelöléseket az idei Gundel-díjra 

Az idén kilencedik alkalommal ismerik el a vendéglátás példamutató életúttal bíró személyiségei teljesítményét. Szeptember 9-ig várja a jelöléseket a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.
Továbbra is Kovács László az MVI elnöke

Továbbra is Kovács László az MVI elnöke 

Tisztújító Közgyűlést tartott május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága. Egyhangúlag elfogadták a 2021. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, ismertették a 2022. évi költségvetési és cselekvési tervet, valamint megválasztották az MVI elnökségét, Képviselő testületét és Felügyelő Bizottságát, valamint Etikai Bizottságát - tájékoztatta lapunkat az MVI.
Új szakkönyv vendéglátósoknak

Új szakkönyv vendéglátósoknak 

"Villásreggelitől a gálavacsoráig" címmel. Hiánypótló szakkönyv jelent meg a  vendéglátó rendezvények lebonyolítási formáiról, szervezésük gyakorlatáról.
MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk

MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk 

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Az egészségügyi dolgozókért mozgósít az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azzal a felhívással fordul a vendéglátásban tevékenykedő kollégákhoz, hogy segítsék a kórházi dolgozók helyzetét azzal, hogy részükre ételt, esetleg süteményt, bejglit juttatunk el – bármit, amire lehetőségünk van.

„Sokan még nem hiszik el, hogy csődbe fognak menni” 

A Szarvason zajló 24. Országos TDM Konferencia  során a szakmai szövetségek képviselői is bejelentkeztek az online térben, hogy képet adjanak tagjaik jelenlegi helyzetéről és kilátásairól. Ez a mondat is elhangzott a fórumon.

MVI: Kiosztották a Gundel-díjakat 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeptember 23-án - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma 7. alkalommal döntött a Gundel Károly-díjazottak személyéről.

Várják a jelöléseket a Gundel Károly-díjra 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2020-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.

Együttműködési megállapodást írt alá az MVI és a NAV 

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vendéglátóhelyek adótudatos magatartásának elősegítése érdekében.

Jelöljön szakembert az idei Gundel-díjra! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével– 2019-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly–díj elnyerésére.

MVI – NAV közös konferencia 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szervezésében 2019. május 29-én immáron harmadik alkalommal rendeztek szakmai konferenciát, ahol a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díj kezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak.

Jakabffy László szája íze szerint főznek az idei Gálaebéden 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete így tiszteleg a magyar gasztronómia tavaly elhunyt kiemelkedő alakja előtt.

Kovács László marad az MVI elnöke 

Tisztújító Közgyűlést tartott a május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága.

Előnyös állásfoglalást kapott Magyar Vendéglátók Ipartestülete a NAV-tól 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) két vendéglátást érintő adóügyi kérdésben, illetve gyakorlati problémával kapcsolatban hivatalos állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Az egyik kérdés a borravaló kezelésére, míg a másik a vendéglátó üzleten belüli, előre megrendelt csoportos étkezéseket érintő áfa-szabályozás egyértelműsítésére vonatkozott. Az MVI által a NAV elnökének (egyben adóügyi államtitkárnak), Tállai Andrásnak küldött megkeresést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is támogatta — közölte szerdán az MVI.

Kérdőívben méri fel a szakma problémáit az MVI 

Sikeres, programokban gazdag évet zárt az MVI – állapította meg Kovács László elnök az április 19-én tartott éves közgyűlésén.

Visszatér az MVI szakmai titkára 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakmai titkári pozícióját 2016. december 1-jétől ismét Bíró Bernadett tölti be.

Már lehet jelentkezni az MVI gálaebédjére 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár hatodik alkalommal rendezi meg nagyszabású gálaebédjét - a szakmának a szakmáért. Ebben az évben 2016. november 20. vasárnap 12-17 óra között az Öbölház Rendezvényközpont (Kopaszi gát 1.) ad otthont az eseménynek, ahol kiváló séfek ételkreációi kerülnek terítékre.

Mit hoz a konyhára a négy százalék? 

Mint ahogy az a szakmában ismert, az Országgyűlés elfogadta, hogy jövőre az éttermi étkezés áfáját 27-ről 18 százalékra csökkentsék, 2018-tól pedig öt százalékra. Azt is bejelentették, 2018-tól négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a hazai vendéglátós vállalkozásoknak, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre fordítanak. Ez utóbbi új adónemről kérdeztük a szakmát: vajon megítélésük szerint a kormány miképp költi majd el a beszedett összeget, és segíti-e az új adónem a hazai vendéglátós vállalkozások munkáját?

MVI: a szakácsok már keresnek annyit, mint Nyugat-Európában 

Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában, a szakácsképzésen azonban javítani kell.

Égető problémák a vendéglátásban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elkészíttetett egy anyagot a vendéglátást érintő aktuális problémákról, melyet a javaslatokkal együtt dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztosnak is elküldött.

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 

Eredményes és mozgalmas évet zárt az MVI – állapította meg Kovács László elnök az április 26-án tartott Közgyűlésen. Az elnök beszámolt a 2015-ben történt eseményekről és elért eredményekről; a Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2015. év pénzügyi beszámolóját, melyet korábban a Felügyelő Bizottság 3 tagja is jóváhagyott.

MVI: további adócsökkentésre van szükség a vendéglátásban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete üdvözli a kormány azon döntését, miszerint két lépcsőben csökkentik az éttermi szolgáltatások áfáját, mely a tervek szerint 2018-ra 5%-ra mérséklődhet, de véleményük szerint további csökkentésre lenne szükség.

Gundel Jánosra emlékeznek az MVI évzáró Gáláján 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 5. alkalommal rendezi meg hagyományos évzáró Gáláját, mely az idén 100 éve elhunyt Gundel János, a híres vendéglősdinasztia alapítója előtt tiszteleg.

Lezárult a Gundel Károly-díjra való jelölés, összeállt a gálaebéd séfcsapata 

Több mint 40 jelölés érkezett a rangos szakmai elismerésre, melyet a Magyar Vendéglátók Ipartestülete alapított az elmúlt évben.

Bronz Érdemkeresztet kapott a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke 

Berkes Gyulát, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnökét tüntették ki.

Ismételten a szakképzési törvény módosítását sürgeti az MVI 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete levélben fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes helyettes államtitkárához, hogy megsürgesse a szakképzési törvény módosítását.

Sopronban járt az MVI 

A tegnapi napon a Magyar Vendéglátók Ipartestülete "Országjáró Vidéki Piknik" keretében újabb állomására érkezett: Sopronba.

Mi az MVI 2015 évi terve? 

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, mely szerint eredményes és mozgalmas évet zárt 2014-ben a szakmai szervezet. Mindemellett elfogadásra került a 2015-ös költségvetési és cselekvési terv is.

A Gundel Károly-díj díjazottjait ünnepelték az MVI gálaestjén 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 4. alkalommal rendezte meg hagyományos évzáró Gálavacsoráját, melynek kiemelkedő eseménye az MVI által alapított rangos szakmai elismerés, a Gundel Károly-díj első alkalommal történő átadása volt.

Károvits Tamás kilépett a Magyar Vendéglátók Ipartestületéből 

Az egykori elnök nem támogatja a vezetés döntéseit. 

Pályázati felhívás vendéglátósok részére 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére számos társszervezet közreműködésével idén első alkalommal pályázatot hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.

Életre szóló gasztroélményt kaptak a magyarok Bavaria szívében 

Immáron második alkalommal szervezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen külföldi gasztrotúráját, melynek helyszíne ezúttal München volt.

Szakmai összefogás a tiltótáblák ellen 

Mint ismeretes március elsejétől a hazai vendéglátóhelyek és szállódák kötelesek "dohányozni tilos" táblákat kell elhelyezni jól látható helyen, amennyiben el akarják kerülni a horribilis összegű bírságokat. Ez ellen kíván fellépni a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, több szakmai szervezettel karöltve.

Szakmai díjat alapítottak Gundel Károly tiszteletére 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete jelentős szakmai díjat alapított Gundel Károly tiszteletére, és idei gálaestjét is a szervezet egykori elnökének, vendéglátásunk szinte mindenki által ismert ikonjának ajánlja.

Ideje az igazságnak! 

A turisztikai szakma hosszú ideje aktuális, mégis megoldatlan problémáira hívja fel írásában a figyelmet Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tiszteletbeli elnöke.

Minden érintettnek van teendője 

Az Országgyűlés Sport - és turizmusbizottsága keddi ülése első felében a vendéglátás és az utazásszervezés helyzete szerepelt napirenden.

Nem csak magában füstölög... 

hanem együtt horvát és török társaival a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a nemdohányzókat védő törvénytervezet miatt. Munkatársunktól

MVI: a megosztás lenne a megoldás 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szerint felelőtlenség, hogy egyéni indítványként kerül az országgyűlés elé a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosítási javaslata. Ezzel a beterjesztő kikerüli az előzetes egyeztetést a parlamenti bizottságokkal, a vendéglátós szakma és a civil szervezetek képviselőivel.

Háber Tamás: Nem örökös tisztség az elnöki poszt 

Nyolc esztendő után leköszönt a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki posztjáról Háber Tamás. A pécsi Aranykacsa étterem tulajdonosának döntése sokak számára meglepetés, mert az évek során személye teljes mértékben összeforrt a szervezettel.

Kovács László lett az Vendéglátók Ipartestületének elnöke 

2010. november 15-én Tatán, a Hotel Gottwaldban került megrendezésre az MVI éves rendes közgyűlése, mely Háber Tamás leköszönése miatt egyben elnökválasztó közgyűlésként került összehívásra.

Tiltakoznak az éttermek az egységes ételutalvány ellen 

A legnagyobb vendéglátóipari érdekképviseleti szervezet, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szerint a kormány által benyújtott az adózásra vonatkozó törvényjavaslat azonos módon kezeli a hideg- és melegétkezési utalványt, amely az egységes utalvány bevezetését jelenti. Háber Tamás elnök szerint az egységes utalvány komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektorban több tízezer embernek munkát adó kis- és középvállalkozásoknak, hiszen annak felhasználása nagy részben multinacionális bevásárló láncokban történne.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!