hirdetés
hirdetés

Közel 10%-kal emelkedett a szállodák júliusi árbevétele

Júliusban a külföldivendég-éjszakák számának növekedését (+8,9%) a belföldiek csökkenése (-1,1%) mérsékelte a hazai keresedelmi szálláshelyeken. A szállodákban kedvezően alakult a vendégforgalom (8,2%-os volt az élénkülés), melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 9,6%-kal nőtt, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

hirdetés

A külföldi vendégek 1458 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8,6, az éjszakáké pedig 8,9%-kal nőtt 2011 júliusához viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 46%-a, a szállásdíjbevétel közel 57%-a származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma – Csehország kivételével – mindegyik esetében nőtt (Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok,
Lengyelország, Románia).

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

Júliusban a belföldi vendégek 1693 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken,
ez a teljes vendégforgalom 54%-a. Számuk 2,4, az éjszakáké 1,1%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,0%-kal javult.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57,5%-os volt, ezen belül az ötcsillagosok 74,5, a négycsillagosok 67%-os foglaltságot értek el.

Az időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7,7%-kal (14 898 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 15%-kal (8568 forint) emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 400 és 32 600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5700 és 26 400 forint között alakult, ami 36–114, illetve 20–92 eurónak felelt meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 9,6%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshelyek 30,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 18,5 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe júliusban 5,1%. A forint/euró árfolyam 286 forint volt júliusban, 19 forinttal (7%-kal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 júliusában még 2265 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1855 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek több mint 2 milliárd forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 12% volt.

Budapesten a vendégforgalom összességében 17%-kal emelkedett, leginkább a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma mindösszesen 1,3%-kal nőtt. A Balatoni üdülőkörzetben a külföldivendég-éjszakák száma stagnált, a belföldiek esetében ez az érték 3,2%-kal visszaesett.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül mintegy 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 3,2%-kal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk