Ő a magyar Bocuse-csapat első tagja

A magyar döntőt február elején rendezik, ahol kiderül, ki lesz az a séf, aki a tallini európai selejtezőn versenyezhet, a csapat coach-a viszont már most hivatalos.

Volenter István lesz a magyar Bocuse-csapat coach-a, vagyis edzője, akinek a versenyző és a commis minden lépését koordinálnia kell. Nagy meglepetés, hogy nem egy veterán séf áll a box előtt, de Volenternek nagy tapasztalata van a versenyzői oldalon: 2010 óta négyszer jutott a magyar Bocuse d’Or selejtezők dobogóira, korábban is számos versenyen fejlesztette magát, valamint a 2019-es lyoni Catering Cup világbajnokságon pedig az Albatros csapat coach-a volt.

Február 5-én kiderül, hogy Veres István (Babel Budapest), Palágyi Eszter (Luxury Collection Hotel - Matild-palota), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar & Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Acqua-Sol) közül ki versenyezhet az európai selejtezőn, amelyre a versenykiírás a tallini alapanyagokkal kiegészülve a következő:

A haltéma jellege meleg előétel. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a Metro piacon fog kiderülni a döntő előtti nap délutánján. A meglepetés zöldség a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba. Fontos információ, hogy éttermi stílusú tányért, de Bocuse d'Or stílusban vár el a zsűri – minimum három köretelemmel. Az étel minimum 50%-a hal elem kell legyen, a másik 50% pedig zöldség/gyümölcs – ami csak a verseny Metro piacáról szerezhető be! Az ételhez 1 mártás kötelezően készítendő.

A hústéma jellege meleg főfogás. Kötelező alapanyagai: 7 fürj, májjal és szívvel együtt, 2 kacsamáj. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után), az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthetik el. A pecsenyéstálon az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában), a tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Köretek: Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat; a témához két szósz, mártás kötelezően készítendő. Plusz felhasználandó alapanyag a vörösbor (1 üveg): Iván-völgyi Bikavér 2017 a Sebestyén pincészetből (Szekszárd) vagy St. Andrea - Hangács Bikavér 2017 (Eger).

Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!

Forrás: Magyar Konyha


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.