hirdetés
hirdetés

Okostelefonos alkalmazás dönti meg a hazai taxisok monopóliumát?

Jön a Uber Magyarországra. De mi az, és miért tartanak tőle annyira a taxisok?

hirdetés

A 444 oldalán jelent meg a hír, miszerint menedzseri állásokat hirdet a Uber Budapesten. A Uber egy magánsofőröket tömörítő vállalat, melynek okostelefonos applikációjával kedvezőbb áron juthatunk fuvarhoz, mintha taxiba ülnénk. Bárki, aki regisztrál, bekerül egy rendszerbe, és ezután az alkalmazáson belül jelenik meg, hogy ki hol kocsikázik éppen a fuvart kínáló regisztráltak közül. Az árak sofőr- és autótípustól függően változnak, de jóval alacsonyabbak, mint az átlagos taxitarifák.

A Uber eddig 36 ország 130 városában indult el, a 444 az Airbnb-hez hasonlítja mind működési elvük, mind hatásuk tekintetében – azokban az országokban ugyanis, ahol jelen van, nagy felbolydulást keltett a taxisok körében. Rengetegen tüntettek az Egyesült Államoktól Franciaországig, követelve, hogy tiltsák be az alkalmazást, azonban a legtöbb helyen nem jártak sikerrel, bár Brüsszelben egy helyi bíróság úgy döntött, hogy nem engedélyezi a „ubereztetést”.

Neelie Kroes, az európai versenyügyi biztos blogbejegyzésében reagált a felháborodásra, mondván, nem az a megoldás, hogy a kihívásokra rögtön sztrájkkal lépünk fel, hanem lépést kell tartani a digitális innovációkkal, és nem betiltatni azokat

A sztrájkkal egyébként sok helyen azt érték el a taxisok, hogy rengeteg olyan ember hallott a Uber létezéséről, akinek előtte fogalma sem volt róla, hogy mi az, így a közelmúltban történt tiltakozások után 850%-kal nőtt a uberes utazások száma Európa különböző városaiban.

Be tudnak törni Magyarországra?

Bár a budapesti állásokat már meghirdették, kérdés, hogy a magyar piacra be tud-e törni a Uber. Horváth Csaba, a Budapest Taxi vezérigazgatója szerint ugyanis hazánkban létezik egy olyan fővárosi rendelet, ami tiltja az ilyen jellegű személyszállítási tevékenységet. Aki ugyanis feketén taxizik, és rajtakapja a BKK, akár 600 ezer forintos bírságot is kaphat.

A taxisok egyelőre nem aggódnak nagyon, megnyugtatja őket az a tény, hogy mögöttük áll a BKK. A 444 szerint a hazai taxitársaságok vezetői és a BKK képviselői hamarosan összeülnek, és a Ubert kiemelt napirendi pontként fogják kezelni.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk