hirdetés
hirdetés

Egyszerűsített HACCP és TDM-finanszírozás

Az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságába tömörült képviselők közvetítői szerepet vállaltak az államigazgatás és a szakmai szervezetek között a vendéglátásra vonatkozó uniós, higiéniai előírások (HACCP) és a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) rendszer fenntarthatósága ügyében.

hirdetés

A Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője kiállt a HACCP fontossága mellett, melynek átvételét hazánk az uniós csatlakozás előfeltételeként vállalta. Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a szakmai szervezetekkel egyeztetve készítettek egy egyszerűsített felhasználó útmutatót. Az új, és a VM honlapjáról letölthető HACCP útmutató 280 oldalon átlátható, segítő, egyszerűsített iránymutatást tartalmaz a felhasználóknak.

A HACCP bevezetése óta folyamatos a szakma tiltakozása a túlszabályozott, bonyolult, drágán teljesíthető és gyakran büntethető rendszer ellen. A képviselők személyes külföldi tapasztalataik alapján maguk is azt az álláspontot képviselték, hogy a hazai bürokrácia messze szigorúbb szabályozást valósított meg, mint ami az Unió legtöbb államában a vendéglői higiénia terén tapasztalható. Az OSTB ezért határozatot hozott, hogy háromtagú egyeztető bizottságot küld az illetékes minisztériumokhoz, egy még inkább fogyasztható és életszerű HACCP változat kidolgozása érdekében.

TDM: régiós szinten szükség van állami támogatásra

A TDM rendszer fenntarthatósága a turizmus létkérdése, ezért fontos, hogy a Turizmus Törvény jóváhagyása előtt változtassanak az abban megfogalmazott, fenntartásukra előírt anyagi feltételeken, fejtette ki Hoffmann Henrik, a Balatoni (regionális) TDM elnöke.

Kívánatos, hogy a TDM - ek „szabaduljanak ki az önkormányzatok béklyójából” . Ehhez szükséges, hogy az IFA és az ehhez tartozó állami támogatás teljes egészében (vagy a törvényjavaslatban jelzettnél jóval nagyobb) mértékben kerüljön át a TDM szervezetekhez. A rendszer akkor lesz életképes, ha fenntartását alulról finanszírozzák. Regionális szinten viszont valóban szükséges az állam erőteljes támogatása. Javasolta továbbá, hogy a vállalkozások TDM tagdíjukat írhassák le adójukból.

Horkay Nándor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke abban egyetértett, hogy a regionális TDM szint állami támogatás nélkül nem létezhet. Hangsúlyozta viszont, hogy az önkormányzatok alapvető szerepet játszanak a turizmus bonyolításában, ezért elsődleges partnerként kezelendők. A külföldi példák alapján több lábra szeretnék állítani a TDM-ek finanszírozását, az IFA mellett az üdülőhelyi díjakat és a vállalkozások által fizetendő turisztikai hozzájárulást is ide csoportosítva. A fenntarthatóság érdekében mindenképpen több, biztosabb anyagi alapot kellene a Turizmus Törvényben rögzíteni a TDM - ek számára.

Partnerség az önkormányzatokkal

A képviselői hozzászólásokból kiderült, hogy egyelőre nem látják a TDM rendszerben érdekeltek összefogását. Az OSTB nem kapott hatástanulmányt arról, miként működik egyáltalán, és együtt az önkormányzatokkal a már meglévő 66 TDM.  Az önkormányzatokat a szerencsés kivételektől eltekintve nem sikerült eddig meggyőzni a TDM fontosságáról. Szűkös helyzetükben csak annyit érzékelnek, hogy további forráselvonás készül ellenük, s úgy tűnik, tulajdonosi és támogatói súlyuknak nem megfelelően kezeli őket sem a készülő törvény, sem a TDM –ek. Mindkét fél hozzáállásán van még mit javítani. Problémás a vállalkozók felfogása is, sokan még önkéntes munkára sem foghatók, és ódzkodnak az együttműködéstől. Az állam biztosít ugyan további elnyerhető támogatást az új TDM- ek létrehozásához, azonban gondolni kellene a regisztrációs feltételek életképes átformálására (MTDM Szövetség bevonásával), és a fenntarthatóságot úgy szabályozni, hogy az ne újabb feszültség forrása legyen. Parttalan a vita arról, hogy előbb ide a pénzt, aztán megmutatjuk, mit tud a TDM. Olyan javaslatokat kellene az önkormányzatok elé terjeszteni, mely meggyőzi őket az együttműködés fontosságáról.

Az OSTB megfontolásra érdemesnek tartja és továbbításra átvette az előterjesztők anyagait.

Az ülésen kormánypárti többséggel és minisztériumi egyetértéssel elfogadták Bánki Erik, az OSTB elnöke által jegyzett módosítást a Sporttörvényhez, mely a kiskorú sportolók, az utánpótlás szakmai érdekvédelmét célozza.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai