hirdetés
hirdetés

Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

hirdetés

Öt osztrák bor és borász mérkőzött össze egy-egy magyar nedűvel a DiVino Borbárban tegnap este. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a magyar közönségnek, milyen egyedi borok készülnek Ausztriában, ahol egyébként a kulináris élmények a turisztikai programok szerves részét képezik.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az utóbbi két évtizedben folyamatosan nő az osztrák borok nemzetközi hírneve, néhol már csodaként emlegetik előretörésüket. A siker alapja a magas minőség és az egyediség mellett a borkészítés mesterségének tisztelete. Az osztrák borkínálat a könnyű fehérektől a testes vörösökön át a késői szüretelésű édes desszertborokig terjed.

A párbajt nem volt nehéz megszervezni, hiszen az osztrák boroktól sokszínűség tekintetében nem maradnak el a hazaiak sem. Az első megmérettetés során a badacsonyi Laposa birtok 4 Hegy elnevezésű olaszrizlingje versenyzett a dél-stájer Wohlmuth borászat klasszikus Welschrieslingjével.

A második asszó során két chardonnay - a Figula pincészet Balázshegy bora és a Wohlmuth pincészet Chardonnay Golája – csapott össze egymással. E két kategóriában viszonylag könnyen ment a tételek összevetése, hiszen ugyanazon évjárat ugyanazon szőlőfajtájából készült borok kerültek terítékre.

A vér nélküli párbaj résztevői
A vér nélküli párbaj résztevői

A harmadik párbaj során nehezebb dolguk volt a bíráknak, mivel egy magyar fajtát, a furmintot (mádi Szent Tamás pincészet Percze 2011) kellett összevetniük a Wagram borvidék vezető termelőjének számító Leith borászat Grüner Veltlinerjével, ami meg persze tipikus osztrák fajta. A vörösborokat két kékfrankos képviselte, a szekszárdi Takler Reserve 2011, illetve a burgenlandi Tesch borászat Blaufrankisch Reserve 2011 bora. Itt is viszonylag egyszerű dolga volt az ítészeknek, könnyen összevethető volt a két tétel.

Nem úgy a borsort záró két desszertbor esetében, ahol az Árvay pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúját kóstoltuk össze az Angerhof-Tschida borászat 2008-as Samling TBA borával. Annak ellenére, hogy a szakértők általában a magyar aszú sav/cukor egyensúlyát magasztalták, akadtak szép számmal a kóstolók között olyanok is, akiket magával ragadott az osztrák bor mézes finomsága.

A teszt végén egyszerű szavazással választották meg a tesztelők a borpárbaj legjobb borát, amely a Szent Tamás pincészet Percze 2011-es évjárata lett.

A párbaj győztese átveszi az oklevelet Emmanuel Lehnertől, az ÖW magyarországi igazgatójától
A párbaj győztese átveszi az oklevelet Emmanuel Lehnertől, az ÖW magyarországi igazgatójától

Bővebb információ az osztrák borokról a wwww.oesterreichwein.at oldalon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai