Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

Öt osztrák bor és borász mérkőzött össze egy-egy magyar nedűvel a DiVino Borbárban tegnap este. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a magyar közönségnek, milyen egyedi borok készülnek Ausztriában, ahol egyébként a kulináris élmények a turisztikai programok szerves részét képezik.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az utóbbi két évtizedben folyamatosan nő az osztrák borok nemzetközi hírneve, néhol már csodaként emlegetik előretörésüket. A siker alapja a magas minőség és az egyediség mellett a borkészítés mesterségének tisztelete. Az osztrák borkínálat a könnyű fehérektől a testes vörösökön át a késői szüretelésű édes desszertborokig terjed.

A párbajt nem volt nehéz megszervezni, hiszen az osztrák boroktól sokszínűség tekintetében nem maradnak el a hazaiak sem. Az első megmérettetés során a badacsonyi Laposa birtok 4 Hegy elnevezésű olaszrizlingje versenyzett a dél-stájer Wohlmuth borászat klasszikus Welschrieslingjével.

A második asszó során két chardonnay - a Figula pincészet Balázshegy bora és a Wohlmuth pincészet Chardonnay Golája – csapott össze egymással. E két kategóriában viszonylag könnyen ment a tételek összevetése, hiszen ugyanazon évjárat ugyanazon szőlőfajtájából készült borok kerültek terítékre.

A harmadik párbaj során nehezebb dolguk volt a bíráknak, mivel egy magyar fajtát, a furmintot (mádi Szent Tamás pincészet Percze 2011) kellett összevetniük a Wagram borvidék vezető termelőjének számító Leith borászat Grüner Veltlinerjével, ami meg persze tipikus osztrák fajta. A vörösborokat két kékfrankos képviselte, a szekszárdi Takler Reserve 2011, illetve a burgenlandi Tesch borászat Blaufrankisch Reserve 2011 bora. Itt is viszonylag egyszerű dolga volt az ítészeknek, könnyen összevethető volt a két tétel.

Nem úgy a borsort záró két desszertbor esetében, ahol az Árvay pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúját kóstoltuk össze az Angerhof-Tschida borászat 2008-as Samling TBA borával. Annak ellenére, hogy a szakértők általában a magyar aszú sav/cukor egyensúlyát magasztalták, akadtak szép számmal a kóstolók között olyanok is, akiket magával ragadott az osztrák bor mézes finomsága.

A teszt végén egyszerű szavazással választották meg a tesztelők a borpárbaj legjobb borát, amely a Szent Tamás pincészet Percze 2011-es évjárata lett.

Bővebb információ az osztrák borokról a wwww.oesterreichwein.at oldalon.


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.