hirdetés
hirdetés

Palóc-babamúzeum: beérett a sok munka gyümölcse

Szakács Józsefné Mészáros Magda népi iparművész, a mátrafüredi palóc-babamúzeum alapítója, a Magyar Népművészet kategóriában Heves Megye Prima Díjasa lett és megkapta a vele járó Príma szobrot is.

hirdetés

Az elismerést a Demján Sándor üzletember által alapított Prima Primissima díj mintájára hozta létre a VOSZ Heves megyei elnöksége és a kuratóriumának szavazata alapján döntött az elismerésről.

Szakács Józsefné immár fél évszázada él és alkot Mátrafüreden és idős kora ellenére ma is dolgozik. Naponta fogadja és kalauzolja az általa alapított múzeumba látogató turistákat. Mikor nincs csoport, akkor ügyesen forgatja a tűt és a színes cérnákat, amelyekkel hímzéseket készít.

Mint a Turizmus Online-nak elmondta, 1982-ben nyitotta meg a mátrai települések egyetlen múzeumát Füreden, ahová évente 50-60 ezer vendég látogat el. Az országosan is ritkaságnak számító, kétezer tárgyat magába foglaló palóc gyűjtemény felöleli az egykori családok életében fontos szerepet játszott kellékeket. Így a ruháktól a bútorokon át a kézi szerszámokig, megőrizve őket az utókornak. Külön teremben sorakoznak a különleges palóc-babák, amelyek főleg a Nógrád megyei települések viseleteit mutatják be.

A múzeum alapítója azt vallja, hogy aki turizmussal foglalkozik, úgy kell fogadnia a vendégeket, mint a legkedvesebb rokonokat. Ezért szívesen vezeti a csoportokat és magyaráz nekik a régi idők emlékeiről. Elmondása szerint a gyűjtemény 2012 tavaszán megújul, átrendezik és kibővítik. Szakács Józsefné szeretné a szövést, fonást is élőben bemutatni a turistáknak. Az idős kora miatt már az örökösét is kijelölte, Lovászné Juhász Ritát, az unokáját, népi iparművészt, a Népművészet Ifjú Mesterét, aki később irányítja majd a palóc-baba múzeumot.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk