hirdetés
hirdetés

Repülőgéproncsok felkutatására is alkalmas lehet a robotrája

A mechanikus állat az áram továbbítására és saját maga földelésére is az őt körülvevő tengervizet használja fel.

hirdetés

A természetet sokkal nehezebb lekopírozni annál, mint amilyennek látszik. A madarak ihlette korai repülőgépek például képtelenek voltak felemelkedni. Egy halhoz hasonló mozgású gép megalkotása szintén emberpróbáló feladat; sokkal könnyebb megkerülni a biológiát, és összetákolni egy csónakot. A közelmúltban a „lágy robotika” megjelenése mindazonáltal hihetetlen módon kitágította a tervezők mozgásterét.

A kínai Che Kiang Egyetem egyik kutatócsoportja olyan mechanikus ráját teremtett, amely tetőtől talpig puha, tökéletesen elektromos, és percenként 3,7 méter megtételére képes, ami kevés.

„A robot feladata elsősorban az óceán, a folyók és a tavak feltárása, illetve a hőmérséklethez, a víz sűrűségéhez és a kémiai komponensekhez hasonló adatok ellenőrzése" – mondja Tiefeng Li, a tanulmány vezető szerzője. Tiefeng szerint a szerkezet pompás eszköz lehet „az óceán fenekének feltárásához, a hajóroncsok felfedezéséhez, az óceánba zuhant repülőgépek felkutatásához és a tenger alatti lények megfigyeléséhez.”

Átlátszó testtel „felruházva" a robot szinte láthatatlan a feladatainak elvégzése közben. Végtelenül lágy felépítésével a tengerfenék legeldugottabb zugai és repedései is kifürkészhetők vele.

A robot nagyjából 0-70 °C között képes működni, vagyis a mélytengeri gejzírek környezetétől eltekintve gyakorlatilag mindenhol. A többi „puha robothoz” hasonlóan flexibilis membránjának alakját elektromos töltéssel lehet megváltoztatni, viszont tőlük eltérően nincs szigetelve. Az őt körülvevő víz gyenge vezetőképességét használja az áram továbbításához és saját maga földeléséhez is, és így senkit nem üt meg az áram, aki hozzá ér.

Forrás: Engadget

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend, Popular Science)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk