Sharm el-Sheikh, a nagy visszatérő

Egyiptom turizmusa néhány nehéz év után végre újra fellendülőben van. Hurghadára egymás után indulnak az újabb üdülőjáratok, és a közelmúltban Sharm el-Sheikh is visszatért a magyar charteres úti célok körébe. Az ETI által indított lánc nyitójáratán kollégánk is ott volt június közepén. 

Két év kihagyás után június 14-én este szállt fel az Egyiptom-specialista Express Travel International első idei közvetlen Sharm el Sheikh-i charterjárata. A gép a tervek szerint október végéig közlekedik szerdánként. Az Air Cairo légitársaság Airbus 320-asának fedélzetén három és fél óra alatt érkezünk meg Sharm el-Sheikh modern repülőterére.

Csoportunkat Patruna Róbert, az ETI partnerkapcsolati menedzsere vezette, aki korábban több mint kilenc évet élt és dolgozott Tunéziában és Egyiptomban telepített idegenvezetőként. Amíg a repülőtérről a Red Sea szállodalánchoz tartozó Grand Hotel Sharm el Sheikh szállodába értünk, megtudtuk tőle, hogy a település a Sínai-félsziget legnagyobb üdülővárosa, amely a félsziget legdélibb pontján fekszik. 

Nehéz elhinni, de Sharm el-Sheikh néhány évtizede még egyszerű halászfalu volt. A Vörös-tenger pompás élővilága, a tenger és a közben felépült szállodák sora ma már a turisták ezreit vonzza.

A 627 szobás szálloda, ahol egy hetet töltöttünk, a Ras Um Sid-i üdülőövezetben található, amelynek szép és gondozott strandjáról csodálatos kilátás nyílik a Vörös-tengerre. A lépcsős-teraszos kialakítású szállodából nyolc medence mellett sétálhatunk le a tengerpartra, útközben akár mindegyikben megmártózhatunk.

A hotel szobáinak egy része a Vörös-tengerre és a Tiran-szigetre nyújt kilátást, de aki kertre néző szobát kap, az sem csalódik. A három svédasztalos és a hat á la carte étterem mellett szendvicsbár, medence melletti grillsziget, palancsintasarok, Relax Pool Bar és további öt bár szolgálja aki az éhes és szomjas vendégeket.

A korallok és a sziklák miatt hosszú stégen sétálunk végig, majd létrán jutunk be a hűs tengerbe. A Sharm el-Sheikh partjainál elterülő Vörös-tenger a világ egyik legpompásabb víz alatti élővilágát rejti.

A víz átlátszó, és búvárszemüveget felöltve bárhol körülnézünk, csodás halakban gyönyörködhetünk. Ha szemüveget nem hoztunk magunkkal, ne essünk kétségbe, itt is lehet vásárolni vagy bérelni. Itt a profi búvárok is találnak maguknak kedvenc helyet. 

Az all inclusive szálloda szolgáltatásainak kipróbálása és a fürdőzés mellett többféle izgalmas programon is érdemes lehet részt venni. Mi hajózni indultunk, és jól tettük. A modern hajó háromszor is megállt a tengeren, közben az utasok szakavatott kísérettel fedezhették fel a csodás vízi világot. Egyszer csak delfinek tűntek fel, és hosszan kísérték a hajót.

A fedélzeten elfogyasztott ebéd után a kapitány még azt is megengedte, hogy a vállalkozó kedvűek a kormányhoz álljanak. A fakultatív programokat az ETI egyiptomi partnere, a Cairo Express Travel (CET) szervezi, a helyi CET-képviselőknél foglalhatók a Red Sea-hotelekben.

Kirándulásokra is lehet jelentkezni, átmehetünk vitorlással a Tiran-szigetre, vagy megnézhetjük a várost, benne a legmodernebb templomot, a mecsetet, még egy parfümkiállítás is vár ránk, majd a régi piacon vásárolhatunk.
Több szállodát is megnéztünk, például a Ghazala Gardenst és a Ghazala Beachet.

Az előbbi núbiai stílusban épült, és közvetlenül a gyönyörű Na’ama Bayen, Sharm el-Sheikh központjában található. A festői szépségű strandtól csupán egy utca, valamint testvérszállodája, a Ghazala Beach választja el, amelynek homokos, lassan mélyülő tengerpartját mindkét szálloda vendégei használhatják.

Álomszerűen kialakított medencevilág, mesterséges homokos strand és egy különálló gyerekrész biztosít különleges fürdési élményeket kicsiknek és nagyoknak. 

Ellátogattunk a Siva Sharm szállodába is, amely a Shark Bayen, közvetlenül az 550 méter hosszú, homokos parton található. A szállodától a kikötő tíz percre található autóval, a közkedvelt bevásárlóutca a közelben van. Az 544 szoba a főépületben és az öt melléképületben található. Egy teraszos főétterem, három á la carte étterem, több bár, kisebb üzletek, egy amfiteátrum, konferenciatermek, spa szolgálja a kényelmet.

A gyönyörű kertben egy édesvizű medencekomplexum található napozóteraszokkal és snackbárral. A többi szinten négy további medence várja a fürdeni vágyókat.

A Sharm Plaza, valamint testvérszállodája, a Sharm Resort előtti partszakasz ideális a klasszikus és a pipás búvárok számára. A két hotel ugyanakkor kiváló a gyerekes családoknak is, akiket profi animátorok és rengeteg program vár.

A Sharm Plaza 399 kényelmes szobával fogadja a vendégeket, míg a Resortban 284 szoba van.
A programból nem maradhatott ki a közkedvelt bevásárlósor, a Soho Square sem. Meglátogattuk a jégcsarnokot, majd elmerültünk az üzletek kínálatában. Alkudni persze itt is kötelező.

Ha benéztünk volna csoportunk hölgytagjainak táskáiba, azt láttuk volna, hogy vettek táskát, szandált, napszemüveget, képet, krémeket és persze a szépítkezéshez elengedhetetlen argán- és jojobaolajat. Én még feketeköménymag-olajat is vettem, amelyről Mohamed próféta úgy tartotta, hogy a fekete kömény mindenre jó, csak a halálra nem. 

Az egy hét alatt barátságok szövődtek. Szinte minden este buli volt, bemutatkoztak az animátorok is, végigkóstoltuk a kínálatot, voltunk a thai étteremben, grillbárban, az itáliai ételeket kiválóan készítő Mafiában, a mexikói ételeket kínáló Fajitásban is, ahol hatalmas ETI-tortát is kaptunk. Az olasz konyha vitte el a pálmát.

Budapesti kísérőnk, Róbert a program vége felé érdekes performance-ba vonta be a társaságot: a kollégák egymásba kapaszkodva saját testükből alkottak látványos vízi térplasztikát, kiírva a víztükörre: ETI.

Fő a biztonság

Jó tudni, hogy a Sínai-félszigetre más szabályozás vonatkozik, mint Egyiptom más részeire. Aki ide érkezik, annak ugyanis nem kötelező kiváltani a klasszikus egyiptomi vízumot, hanem igénybe veheti a Sínai-vízumot, amely a repülőtéren igényelhető.

A turisták biztonságára mindenhol odafigyelnek: a légikikötőben és a szállodáknál lévő biztonsági kapuknál mindenkit átvizsgálnak, és a neves vásárközpontok bejáratánál is fegyveresek kukkantanak be a táskánkba.
A Sinai-félszigeten ugyanakkor vannak olyan nevezetes helyek, amelyek biztonsági okokból még nem látogathatók. Vendéglátóink elmondása szerint azonban hamarosan újraindulhatnak például a fakultatív kirándulások a Szent Katalin-kolostorhoz vagy a Sínai-félsziget más védett területeire. 


Piacvezető Egyiptomban

Kerekes Gábor, az ETI magyarországi irodavezetője kérdésünkre elmondta, hogy a cég idén a tervek szerint 15-16 000 magyarországi turistát utaztat ki Egyiptomba, megerősítve ezzel tavaly megszerzett piacvezetői pozícióját az úti cél vonatkozásában. Sharm el Sheikhre becsléseik szerint a budapesti járattal mindegy 3000-en utaznak ki az októberig járó közvetlen ETI-charterrel.

A szintén újdonságnak számító Debrecen–Hurghada járat fedélzetén (utoljára a Best Reisen indított innen járatot Egyiptomba, 2012-ben) hozzávetőleg 1500 utas látogat majd Egyiptomba, és számottevő a bécsi indulású programokat választó magyarok száma. Fontos tudni, hogy Bécsből és Pozsonyból közvetlen járattal elérhető a Vörös-tenger harmadik, legérintetlenebb gyöngyszeme, Marsa Alam is.

Az egyiptomi beutaztatási statisztikák szerint a 2017-es év első negyedében 1,7 millió turista látogatta meg az országot, ami 51 százalékos növekedést jelent a 2016-os év első három hónapjához képest. A turisták 70 százaléka Európából érkezett. Németország az ország legfontosabb beutazópiaca Európából.

A német látogatók száma ebben az évben nőtt és jelenleg a beutazó turisták számának 35 százalékát teszik ki. Az ukrán küldőpiac a második legerősebb, utánuk az Egyesült Királyság, Olasz- és Franciaország következik.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.