hirdetés
hirdetés

Régiók konyhája: Horvátország

Surliće, a horvát nudli

Ahelyett, hogy zsúfolásig telepakolnánk az autót otthon készített és vásárolt ételekkel, inkább kóstoljuk meg Horvátországban a helyi finomságokat. Júniusi isztriai és Krk szigeti túránk alkalmával megismerkedhettünk a helyi gasztronómiával, amely minőségi, mindenütt, még a legeldugottabb helyeken is ízletes ételeket kínál, ráadásul megfizethető.

hirdetés

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk, mivel az ország történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően az egyes régiókban más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki, talán ezért is hívják a horvát konyhát a „régiók konyhájának”.

Olasz hatás, fűszerekkel keverve

Isztrián nagyon kedvelik az olasz konyhát, a tengerparti részekre a tipikus mediterrán ízek és halételek a jellemzők. Az isztriai konyha alapja a változatos fűszerek használata: ételeiket rozmaringgal, bazsalikommal, majoránnával és zsályával ízesítik. Főleg roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek, az ételeket kevés zsiradékkal, olajjal készítik. Előszeretettel használnak fehér- és vörösbort szinte minden főételhez. A kontinentális és a mediterrán konyha összefonódik: halak, rákok, tenger gyümölcsei, kukoricaleves, köretként polenta (puliszka) nagyon kedvelt. Népszerű még a parázson párolt bárányhús burgonyával, a zöldséges rizottó, az isztriai szarvasgombás (tartuf) tészta és a kézzel készített surliće, azaz a házi nudli.

Roséto, hústál olívával, salátákkal

Az étkezéseink rendszerint rosétóval kezdődtek. Ez egy koktél, leginkább az aperol spritzhez hasonlítható, de horvát módra elkészítve, egészen különleges és hűsítő a meleg napokon.

Mivel kempingeket látogattunk meg sorban, a tanulmányút egyik legnagyobb meglepetése számomra az volt, hogy a helyi vendéglátósok milyen fantasztikus színvonalon működtetik ott az éttermeket.

Előételeik közül különösen ízletes az érlelt, illetve szárított sonka, a kulen szalámi, kolbászok, isztriai olívaolaj, bogyók és sajt, friss salátatál kíséretében (Poreć Lanterna Camping). Meleg előételként kínálták sok helyütt a tejszínes szarvasgombás tésztát zöldségekkel.

Fine dining és Surliće

Poreć kikötőjében igazi fine dining helyen jártunk, a Valamar Riviera Hotel éttermében, ahol a könnyű nyári ebéd részeként, előételként kalamáriszeleteket kínáltak tengerisügér-carpaccióval, habzó borral. Meglepő párosítás volt a sügérfilé tonhalszelettel, amelyet egy nagyon különleges, helyi teran borból és hagymából készült vörös mártás kísért kevés zöldfűszeres rizzsel. A Teran egyébként egy kissé savas, de nem túl testes, könnyű vörösbor, és észrevétlenül itatja magát. A desszert pedig málnás, belga fehér csokoládés, rebarbarás könnyű parfé volt mentalevelekkel és csokireszelékkel.

Igazi helyi ínyencség a kézzel készített házi tészta, a Surliće, ezt Krk szigetén kóstoltuk. Elég macerás dolog az elkészítése, nagyon vékony kis fapálcikákra csavarják a mi nudlinkhoz hasonló friss tésztát, majd a pálcáról lehúzzák, darabolják és vízben kifőzik.

Pincészetek, szép borok

Egy sajt-, bor- és olívakóstolást is érdemes betervezni a horvátoknál, különösen, ha olyan helyen járunk, mint a Poreć melletti Stancija Spin (Agrolaguna). Itt egyszerre kóstolhatjuk meg mindhármat, és még a sajtgyártás rejtelmeibe is betekinthetünk, amely több mint negyvenéves múltra tekint vissza. A borok közül pedig itt található az egyik legfinomabb Malvazija a Vina Laguna borháztól, de a magas ásványianyag-, különösen magas vastartalommal rendelkező Teran típusú Terra Rossát és a desszertbort, a Muscat Ruzát (rúzsa) sem szabad kihagyni.

Ördög Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk