hirdetés
hirdetés

Szeptemberben még nincs vége a nyárnak

Szüreti és egyéb mulatságok

Az ősz első hónapjának minden hétvégéjére bőségesen jut a bor és gasztronómiai programokból, miközben a kultúrának is elegendő tere marad.
hirdetés
'

Az idén új helyszínen, a Népligetben rendezik meg a SzeptEmber Fesztet szeptember 4–6. között. A pörköltfőzőversenyek keretében a hangsúly a különlegességek bemutatásán lesz. A Pörkölt Parádén mindenki kedvére válogathat a több mint 30-féle pörkölt közül. E három nap alatt dzsessz- és könnyűzenei koncertek, festménykiállítás, magyar rekordok bemutatója, gyerekprogramok, játszóház szórakoztatja a közönséget (www.szeptemberfeszt. hu).

Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Szüreti Sokadalom lesz szeptember 5–6-án, ez a XVIII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál társrendezvénye. A Duna-parti városkában kézművesek mutatják be mesterségüket, és számtalan vásározó árusítja termékét. Érdekesnek ígérkezik a szabadtéri madárijesztőkiállítás, valamint a magyar borvidékek borait bemutató kiállítás és vásár, emellett tájjellegű falatokat is kóstolhatnak az érdeklődők. Az idei esemény kiemelt témája a Dunakanyarban élő népek kulturális öröksége, táncegyüttesek és zenekarok lépnek fel, lesz bábjáték és vásári komédia (www.skanzen.hu).

A szeptember 4–6. között zajló Soproni Szüreti Napok a soproni szőlőtermesztés és a borászati hagyományok bemutatására hivatott. A helyi borkultúra kialakításában nagy szerepet játszottak a kék kötényes, német eredetű poncichterek, vagyis a Bohnenzüchterek (babtermelők). Többek között ezért is kínálnak a zamatos vörös- és fehérborok mellé omlós babos pogácsát. A háromnapos rendezvény alatt, amelyet kirakodóvásár színesít, a jó hangulatról a térségből érkező fúvósegyüttesek gondoskodnak.

A vidék specialitása a híres soproni kékfrankos, amelynek legendája megismerhető a www.prokultura.hu honlapról. Keszthelyen szintén az első szeptemberi hétvégén rendezik meg a Mézes Napokat. A programokon minden látható, hallható és kóstolható, ami a mézzel összefügg. Mindez kiegészül kulturális, családi és szórakoztató rendezvényekkel (www.balatonszinhaz. hu).

Aktívan a Balaton régióban

Szeptember 30-ig tart nyitva a Zamárdi Kalandpark. Az ősfák között kifeszített köteleken létrehozott változatos akadályok és a mintegy másfél kilométernyi csúszópálya izgalmas szórakozást kínál gyereknek- felnőttnek egyaránt. A mesterséges tavon a kalandkeresők akár nagy kaliberű vízi géppisztollyal felszerelt vízi dodzsemekben is vívhatnak csatákat. (www.zamardikalandpark.hu). A Zánkai Gyermekés Ifjúsági Centrum területén létesült Zánkaland Kalandpályán a fák között kifeszített kötélpályákon követhetjük Robin Hood útját – nyeregben, kapaszkodva, hintázva vagy csúszdázva. Kipróbálhatjuk magunkat az íjászat, a sziklamászás, a rekesztorony-építés terén is (www.zankaland.hu). A Kis-Balaton mellé kialakított Hídvégi-tó keleti partján önálló bicikliutat építettek ki a töltéseken. A kiindulóponton, a zalavári Kis-Balaton-háznál kerékpárt is bérelhetünk. A Hídvégi-tó keleti partján egy kicsit forgalmasabb közút közbeiktatásával elmehetünk a Kányavári-szigethez és a Kápolnapusztai bivalyrezervátumba. A nyugati oldal szép falvain végigbiciklizhetünk egészen Zalakarosig. Kilazíthatjuk izmainkat, vagy csak egyszerűen élvezhetjük a zalakarosi gyógy-, élmény- és strandfürdő kényeztető szolgáltatásait.

Bacchus és a bográcsok

Az Észak-Alföld a díjmentes programok sokaságát kínálja szeptember második hétvégéjén. Hajdúszoboszlón most is a Szent István Parkban rendezik meg a Bioétel- és Borfesztivált, ahol bioételeket főznek, megkóstolható a hortobágyi bioszalámi, mellé pedig az ország ismert borosgazdái kínálják boraikat. A gasztronómiai és borkóstolók mellett kézműves-bemutatók és kulturális programok szórakoztatják a vendégeket (www.hajduszoboszlo.hu).

Szeptember 12–13-án egymást érik a szüreti mulatságok a Balatonnál. Talán a legimpozánsabb a Badacsonyi Szüret: a vasárnapi látványos felvonulás keretében a badacsonyi borkészítés történetébe is beleláthatunk. A résztvevők korhű ruhákban elevenítik fel az adott kor sajátosságait. Felvonulnak a magyarországi borrendek és néptáncegyüttesek is (www.badacsony.com).

Ugyanekkor zajlik a Tihanyi Szüreti Mulatság, a huszárokkal ékesített, csikósokkal tarkított menet végigvonul Tihany utcáin, kíséri őket a tihanyi asszonykórus rezesbandával kiegészülve. A vendégszerető helybéliek az úton végig osztogatják a hegy levét, vöröset és fehéret egyaránt. A felvonulás után kezdődhet az egész estés mulatozás (www.tihany.hu).

Ki lesz Magyarország gulyáskirálya 2009- ben? Ez a tét Szolnokon szeptember második hétvégéjén, a 11. Gulyásfesztiválon. Több száz bográcsban fő itt a sokféle ízletes gulyás. Ma már a Kárpát-medence magyarok által lakott területeiről szinte mindenhonnan érkezik főzőcsapat. A többi kiegészítő program is érdekesnek ígérkezik (www.magyargulyas. hu). Lengyeltótiban szeptember 12-én egész napos rendezvénnyel ünnepelik a diószüretet. A somogyi kisvárosban található Európa legnagyobb és legidősebb egybefüggő dióültetvénye. A Diófesztivál a csalogányok völgyében zajlik (www.lengyeltoti.hu).

Szeptember végi vigadalmak

A VII. Etyeki Kezes-lábos Fesztiválra 26–27- én olyan kiállítók érkeznek, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg, és erre az alkalomra természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Magyarország legjobb borászai közül is jó néhányat vendégül hívtak a helybeliek. Több színpadon folyamatosan váltják majd egymást a hamisítatlan népzenét játszó muzsikusok. Ismét megrendezik a Fesztiválnyitó Lábosfelvonulást és a mindig nagy sikerű főzőversenyt (www.kezes-labos.hu). Szeptember utolsó szombatján Székesfehérvárott az V. Lecsófesztivál zajlik. Sörsátor, lecsófőzőverseny és ökörsütés, gyermekprogramok, koncertek, kirakodóvásár biztosítja a jó hangulatot. Új helyen, az Alba Plaza melletti Mátyás Király Körúton lesznek a főzőhelyek (www.szekesfehervar.hu).

Ugyanezen a napon rendezik meg Balatonalmádi hagyományos Tökfesztiválját. A gyerkőcöket pónilovaglás, játszóház, töklámpásfaragás, ételkóstoló, zenebohóc és bűvészműsor várja. A tökfaragók közül többen boszorkánynak öltöznek, vagy szörnyálarcba bújnak. Sokan indulnak a töklámpa-szépségversenyen. Nézelődés közben kóstoljuk meg a különböző, tökből készült ételeket, különösen a közkedvelt a tökös-mákos és a tökös-túrós réteseket (www.balatonalmadi.hu).

Augusztus 24–27. között lesz a Kőszegi Szüret, amelyet immár több mint két évtizede rendeznek meg a váráról híres kisvárosban. Központi eseménye a szüreti karnevál, amelyen felvonul a város apraja-nagyja, különböző mókás jelmezekben. Ezt követően a város különböző pontjain népzenét, néptáncot, modern táncot és fúvószenét lehet nézni és hallgatni. A további két nap programjának gerincét a fúvószenekarok fellépései képezik, hiszen ekkor zajlik a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó (www.koszeg.hu).

A Dél-Dunántúlon idén közös kampányt indított a régió hat borútja. Szeptember 30-ig a borutakra látogató vendégek amellett, hogy árengedményt kapnak a szállás, borkóstolás, belépődíjak és számos egyéb szolgáltatás díjából, nyereménysorsoláson vehetnek részt, így megnyerhetik a legnevesebb borászok boraiból összeállított borválogatást, valamint a fődíjat, egy csúcsborokkal megtöltött borhűtőt. A részvétel összes feltételeit, a borutakat és pincészeteket ábrázoló, letölthető térképeket a www.borutrafel.hu honlapon találjuk meg. A nyereményjáték részeként a honlapon létrehozott Bormosoly Galériába feltölthetjük a borutakon töltött kellemes pillanataikat megörökítő fotóinkat, amelyekre szavazni is lehet.

Kultúra és hagyomány

A Zsidó Nyári Fesztivál Budapesten szeptember 6-ig tart (www.zsidonyarifesztival.hu). Szeptemberben lesz 400 éve, hogy Báthory Gábor különleges kiváltságot adományozott a Hajdúböszörmény városába letelepített hajdúknak. Az évforduló jegyében rendezik meg a Város Napját, amelynek során Országos Díjugrató Versenyt és kirakodóvásárt rendeznek a lovaspályán. Ízelítő a további programokból: utcabál; lószépségverseny; felvonulás virágkocsival; szoboravató ünnepség és a Hajdúk tánca (www.hajduboszormeny. hu). Gazdag programokat kínál szeptember 17–27. között a pécsi Örökség Fesztivál is. Szeptember 19–20-án országszerte rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait (KÖN), amelyek most olyan jelentős évfordulókhoz kötődnek, mint a Pécsi és a Gyulafehérvári Püspökség megalakulásának 1000., valamint Kálvin János születésének 500. évfordulója. A hétvége különleges célja a „szakrális terek” bemutatása; zarándokutak, búcsújáróhelyek, mauzóleumok, emlékhelyek, kálváriautak, zsinagógák és templomterek várják tárt kapukkal a látogatókat. Ezeken kívül az ipari örökségtől kezdve a nemzetiségi tájházakig, a kastélyoktól az arborétumokig rengeteg látnivalót fedezhetünk fel. A KÖN idejére esik a Szakrális Művészetek Hete, kiemelkedő programjával, a Templomok Éjszakájával, és együtt ünnepelnek a művelődési házak is szerte az országban a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program keretében. Eddig több mint 500 épület, 150 sétaútvonal és 200 rendezvény nevezett látványos és izgalmas programmal, és a folyamatosan bővülő kínálat a honlapon követhető (www.oroksegnapok.hu).

'
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai