hirdetés
hirdetés

Gazdag kulturális kínálat

Tavaszi fesztiválözön

Farsangoltunk, báloztunk februárban; disznótorokon, kocsonyafesztiválokon élveztük a tél gasztronómiai csemegéit. Március közepétől szellemi örömök várnak ránk: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, illetve vidéki testvéreinek köszönhetően szinte minden városunkban gazdag kulturális programokra számíthat a turista. Élményeket kínálnak az egyre inkább látogatóbarát múzeumok és a Kultúra Magyar Városa legfrissebb díjazottjai is.
hirdetés

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál sokszínű programkínálatában kiállítások, a Kodály-hagyományokhoz kötődő változatos zenei programok, színházi és táncházi bemutatók szerepelnek. A tavaszi fesztivál keretében rendezik meg a bohém ragtime jazz fesztivált is. A Szegedi Tavaszi Fesztivál rendezvényei szaporodnak: kiemelt program lesz a Mindhalálig Beatles-koncert március 28-án. A Szegedi Zsidó Hitközség díszterme ad helyet az egyre népszerűbb Klezmer R's együttes koncertjének. A dzsessz kedvelőinek a Millenniumi Kávéház kínál programot március 26-án. Mátyás király trónra lépésének 550 éves évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtárban a magyarországi reneszánsz képzőművészetet bemutató kiállítás nyílik. Kapcsolódások címmel látható Szeged és Hódmezővásárhely képzőművészeinek kiállítása a Gulácsy Galériában. Szegedi fotográfusok tárlata nyílik meg a Tavaszi Fotószalonban, az Olasz Kulturális Központ Dugonics téri székházában.

A debreceni tavaszi fesztivál többhetes összművészeti programot kínál. Az érdeklődők éppúgy látogathatnak komolyzenei, dzsesszés könnyűzenei hangversenyt, mint képzőművészeti kiállítást, filmet és színházi előadást vagy akár táncbemutatót. Fellép az Amadinda Együttes, Horgas Eszter, és bemutatják a Macskák musicalt a Madách Színház művészeinek előadásában. Nyitóesemény a XVIII. Debreceni Tavaszi Tárlat, amely a városban és a megyében élő hivatásos képzőművészeknek teremt bemutatkozási alkalmat. A siófoki tavaszi fesztiválon a Kálmán Imre Kulturális Központban képzőművészeti kiállítás, gyerekeknek szóló műsor, különböző koncertek és előadások szórakoztatják a közönséget. Például a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarának Mozart-estje, a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének gálaműsora vagy a francia testvérvárosból, Saint-Laurent du Varból érkező zenészek komolyzenei koncertje. A siófoki tavaszi fesztivál három előadására fesztiválbérlet váltható elővételben.

A Pécsi Tavaszi Fesztivál március 15.–április 7. között megmozgatja a kultúra barátait. A komolyzenei koncertek közül kiemelkedik a Pannon Filharmonikusok hangversenye. A Haydn-emlékév kapcsán a Bazilikában előadják a zeneszerző Stabat Materjét. A programban helyet kapott a Doni Kozákok táncestje és a kántorkoncert, lesznek dzsesszestek, és bemutatkozik a „spanyol gitár”, valamint a Magyar Állami Népi Együttes. A Dóm kőtárában a Pécsi Püspökség fennállásának 1000 éves ünnepe kapcsán hangversenyeket tartanak. Ezzel egy időben idén is lesz frankofón hét, amelyen a rendezvények közös vonása a francia nyelv és kultúra. Kiemelt japán és német érdeklődés mutatkozik Pécs iránt az Európa Kulturális Főváros program kapcsán. Már most készül a 2010. március 1. és november 30. közötti időszakot felölelő, „A hét kulturális túrája” elnevezésű összeállítás, amelynek keretében fix időpontokban magyar és idegen nyelvű vezetéssel indulnak majd a baranyai kínálatot bemutató túrák. Komáromban március 14-én a Magyar Lovasszínház évadnyitó ünnepi előadásával ünnepelnek. A Fedeles Lovardában a „Petőfi visszatér” című zenés előadást mutatják be. A mű Petőfi emlékét idézi. A lovasok mint huszárok és harcosok itt is nagy szerepet játszanak, hiszen velük zajlottak a nagy csaták, amit e rockoperán keresztül a lóval a színház bemutat. A nyíregyházi művészeti hetek (március 16.–április 2.) hagyományos rendezvénysorozat, amely koncertekkel, előadásokkal, rendezvényekkel nyújt kikapcsolódást a Sóstói termálfürdőben szórakozó-üdülő vendégeknek is. 

Látogatóbarát múzeumok

2002 óta központi pályázatok támogatják a látogatóbarát múzeum akciót. A pápai Kékfestő Múzeum, melyjellegénél fogva Közép- Európában egyedi vonzerőnek számít, elsőként nyert ezen a pályázaton. A látogató-központúság részben a múzeum kiállításainak interaktív elemekkel történő ellátását jelentette. Az eredeti berendezések, magyarázó szövegek, meg a tárlatvezetők magyarázata mellett a kékfestés folyamatának megértése a virtuális kékfestés narrátoros, képes bemutatóján keresztül lehetséges. A látogató érintőképernyős kioszkon kipróbálhatja az egyes munkafolyamatokat, a munkafázisokon túl játékos formában eleveníti fel a látogatás során megszerzett ismereteket, és lehetőséget nyújt a látogató véleményének kifejezésére az elektronikus vendégkönyvben. Az évek során egyre több múzeum kapcsolódott be az akcióba. Létrejött a Múzeumok és Látogatók Alapítvány is, mely idén konferenciát rendezett a tapasztalatok átadására (www.mlalapitvany.hu).

Fényfestéssel díszítik a pécsi Zsolnay Múzeum homlokzatát hamarosan, mintegy „kárpótlásul” azért, mert három évvel ezelőtt, az épület felújításakor egy munkás leverte a fal reneszánsz freskótöredékeit. Az 1324-ben épült múzeumi ingatlan Pécs legrégibb épülete és 1955 óta a világ legnagyobb, 12 ezer műtárgyat és 8 ezer dokumentumot magában foglaló Zsolnay-gyűjteménynek ad otthont. Legszebb darabjai tematikus formában tekinthetők meg, az ismeretek elmélyítését pedig a termek falaira szerelt érintőképernyős monitorok segítik Az évi mintegy 73 ezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet továbbá a Zsolnay család történetével, s betekintést enged a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.

Hagyomány és gasztronómia

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a Tisza-tort, a Tisza-tavi böllérversenyt Abádszalókon, a Füzes kempingben március 6–8-án. Pénteken a versenyzők építik fel saját udvarukat, a látogatók mangalica- és biotermék- bemutatókon vehetnek részt, és különféle mulatságok is lesznek. Szombaton zajlik a böllérverseny, amelyen 25–30 meghívott csapat vesz részt, teljesítményüket a zsűri és a közönség is értékelni fogja. A közönség kóstolójegyekkel szavazhat. Vasárnap a látogatók elfogyaszthatják a megmaradt hurkát-kolbászt és a pálinkaverseny „résztvevőit”. Nem véletlenül hívják a szervezők e napot „konyhamalacnapnak”. Mindezeken túl malacfogóverseny, kirakodó- és fűszervásár, forraltbor- verseny és népzenész-találkozó színesíti a programot (www.tiszator.hu).

Szolnokon, a Tisza-parton március 7-én tartják a „Szolnoki Csata” hadijátékot 200 korabeli egyenruhába öltözött katonai hagyományőrző közreműködésével. Országos kuructalálkozó lesz március 27–28-án Rákóczifalván, www.rakoczifalva.atw.hu.

A Kultúra Magyar Városai

2009-ben Szombathelynek és Balatonfürednek ítélték oda a Kultúra Magyar Városa elismerést. Idén negyedik alkalommal került sor a díj odaítélésére; valamennyi nyertes olyan város lett, amely példamutatóan gondoskodott kultúrája tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzéséről. A csaknem 2000 éves Szombathely az Isis-szentély felújításával, a Savaria-karnevál évente történő megrendezésével és a Szent Mártonhoz kötődő hagyományainak felelevenítésével érdemelte ki a díjat. Balatonfüred 19. századi, reformkori épületeinek, köztereinek, az Anna-bál hagyományának és a költőverseny megújításának köszönheti az elismerést. Szombathelyen saját színház alapításával, Balatonfüreden új múzeum nyitásával gondoskodnak a helybéliek és a turisták kulturális igényeinek kielégítéséről.

Műemléki Világnap

Több mint 200 különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon. Többek között népi műemlékek, tájházak az Őrségben, Aggtelek, a Velencei-tó és a Zemplén vidékén. Igazi kuriózumok megtekintésére nyílik lehetőség: ilyen a pincesor Cákon, a gótikus Oskolamester- ház Pásztón, a Kékfestőház Szendrőn vagy a Meseház Békéscsabán. A várak közül a szerencsi, az ozorai, a simontornyai, a sárvári, boldogkői, a füzéri és a várpalotai meglátogatása ígérkezik izgalmasnak, főként azért, mert itt megújult részekkel, kiállításokkal is találkozhatnak a vendégek. Számos kastélymúzeum is csatlakozott az akcióhoz, így Fertődön az Esterházy-kastély, a Bodrogközben a pácini kastély, Körmenden a Batthyánykastély, Dégen a Festetics-kastély, Füzérradványban a Károlyi-kastély. Szenzációs látványra számíthat az is, aki Oroszlányba, a Bányamúzeumba, Majkra, a remeteségbe, Komáromba, a monostori erődbe, Vasvárra, Mezőhegyesre vagy éppen Gorsiumba látogat. (www.nemzetimuemlek.hu)

Kampány a Királyi Régióban

A Kulturális Turizmus Évének keretében a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a „Pihenés és kikapcsolódás a Királyi Régióban” kampányt, amelynek során február 1-jétől hat héten át szálláskedvezményekkel és kulturális ajánlatokkal várják az érdeklődőket a Közép-Dunántúli régióban. Az akció ideje alatt a részt vevő szálláshelyek biztosítják a 2=3 és 3=4 szállásdíjkedvezményt és hozzá kulturális ajánlatot. A kampánnyal az MT Zrt. a régió kulturális kínálatára és a kedvezményes szállásajánlatokra hívja fel a figyelmet. (www.kiralyoknyomaban.hu)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai