hirdetés
hirdetés

Több alföldi turistát csalogatnának a Mátrába

Még több alföldi turistát kívánnak a Mátrába csalogatni idén, ezért fokozott reklám kampányba kezdenek - mondta a Turizmus Online-nak Kósa László, a Gyöngyös-Mátra TDM Egyesület nemrég újjáválasztott elnöke. Mint hozzátette: a síkvidéki megyékben élőkkel szeretnék jobban megismertetni hazánk legmagasabb hegyvidékének környezetét és annak szépségeit.

hirdetés

Ebben elsősorban a Tourinform irodák közvetítésére számítanak. Az egyesület korábban 45 millió forint európai uniós támogatásért pályázott sikerrel, melyhez az önerőt a gyöngyösi önkormányzat biztosította. A program keretében egy épületet újítottak fel Gyöngyösön a Fő téren, ahol megnyitották a Tourinform irodát. Az elmúlt időszakban önálló internetes honlapot is fejlesztettek, amelynek segítségével folyamatosan tájékoztatják a turistákat a gyöngyösi és a mátrai rendezvényekről. Ezzel párthuzamosan kötöttek együttműködést a Károly Róbert Főiskolával, hogy a tudomány eredményeit a napi munkájukban hasznosítsák, valamint a gyöngyösi önkormányzattal is, amely az idegenforgalmi adóból 20 százalékot biztosít a TDM egyesület működéséhez.

Kósa László kiemelte, hogy jelenleg ötvenöt vállalkozás, önkormányzat, civilszervezet, egyház tagja az egyesületnek. A nagyobbak közül említette a mátraházi Residence Ózon Hotelt, az Oxigén-Adrenalin Parkot, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsát, a Mátra Party Kft.-t, a mátrafüredi Anna Hotelt, illetve a Kékes Turista Egyesületet.

A következő időszakban arra törekszenek, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a Mátra értékeit. Ennek érdekében olyan szervezett programokat dolgoztak ki és ajánlanak 2012-re, amelyekkel felkelthetik a turisták érdeklődését. Ezeket be is mutatják márciusban a budapesti Utazás Kiállításon, de részt vesznek a Békéscsabai Kolbász Fesztiválon is.

Folyamatos munkával azt szeretnék elérni, hogy tovább növeljék a turistáknak nyújtott szolgáltatásaik színvonalát, melynek garantálására etikai kódexek tesznek közzé. Február közepén Mátrafüreden hívják össze azoknak az állami cégeknek a képviselőit, akikkel közösen kívánnak tenni a Mátra infrastrukturális helyzetének javításáért. Ezek mellett elmélyítik kapcsolataikat a térség borászaival, az egyedi élelmiszereket gyártó kistermelőkkel, valamint Gyöngyös hat külföldi testvérvárosával. Ezeknek külön turisztikai programot ajánlanak a Mátrából.

Kósa László az idei programok közül néhány érdekességre hívta fel a figyelmet. Februárban Gyöngyös Szépasszonyvölgyében" a Farkasmályban disznótorost rendeznek. Márciusban " Mátrahegy" elnevezéssel teljesítménytúrát tartanak. Húsvétkor családi tájékozódási versenyre invitálják az érdeklődőket hazánk legmagasabb hegyére. Májusban a "Tiszta Mátráért " hulladékgyűjtő túrát tartanak. Ugyancsak ebben a hónapban rendezik meg a Gyöngyösi Bornapokat, a kisnánai várban pedig az Orbán-napi borünnepet. Júniusban lesz a XVI siroki várnapok ünnepsorozata, majd a Mátrai Múzeumok éjszakája.

Júliusban sörfesztiválra várják az érdeklődőket a gyöngyösi Fő térre. Még abban a hónapban tartják családok részvételével tartják a Sástónál a természetbarát fesztivált. Augusztusban lesz a XII. Gyöngyös Nemzetközi Folklór Fesztivál Gyöngyösön. Szeptemberben kerül sor a Mátra Kör Országúti kerékpárversenyre. Októberben a múzeumok őszi fesztiválját rendezik. Novemberben Mátrafüredre várják az érdeklődőket az ásványgyűjtők XXIV. mátrai találkozójára. Decemberben Lucázás lesz Gyöngyöstarjánban, a helyi borászok bemutatkozásával és népművészeti kiállítással. Szilveszterkor pedig a Gyöngyös-Mátrafüred -Gyöngyös útvonalon éjszakai túrát tartanak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk