hirdetés
hirdetés

Túrával, faültetéssel emlékeztek a "Mátra igazi barátjára"

A " Mátra igazi barátjára", Hanák Kolosra túrával, faültetéssel, emlékfal avatással emlékeztek szülőfalujában a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben.

hirdetés

A rendhagyó, nagyszabású emléknapon rendezték az immár 25. Mátrabérc teljesítménytúrát, amelyhez a Hanák Kolos- és a Muzsla túrák is kapcsolódtak. Tavaly volt Hanák Kolos születésének 160. évfordulója, amikor a mostani találkozó szervezői: három önkormányzat, az Egererdő Erdészeti Zrt. és a túrákat évek óta szervező Hanák Kolos Turistaegyesület arról döntettek, hogy idén közös összefogással emlékeznek meg a "Mátra atyjáról".Hanák Kolosról. Az egykori neves jogász sok szállal kötődött három településhez. Szurdokpüspökiben született, Gyöngyösön ügyvédként dolgozott és Abasáron mintagazdaságot hozott létre, ahol kiváló szőlőket termelt és borokat készített. Az oltványkészítés is a nevéhez fűződik. Pontosan 125. éve - 1887 május 15-én, megelőzve a budapestit -, elsőként hozta létre a Mátra Egyletet és jelzett turistautakat létesített a hegységben, illetve fontos szerepet vállalt az idegenforgalom fejlesztésében is. Elsőként írta meg és adta közre a Mátra kalauzt.
Az emléknap főszervezője Géczi László Miklósné, Szurdokpüspöki polgármestere a Turizmus Online-nak elmondta, ezernyolcszáz regisztrált vendéget köszöntöttek az eseményen. Az abasáriak - a nagy hagyománynak örvendő - oltványok készítését mutatták be, emellett borkóstolóval, őstermelők által készített termékekkel várták a résztvevőket, a természet kedvelőit.
Az Egererdő Erdészeti Zrt.interaktív játszóházában kicsik és nagyok ismerkedhettek meg az erdő életével és a túrázás szépségeivel. Azok a vendégek akik megéheztek, vadpörköltet, töltött káposztát és kenyérlángost kóstolhattak. Az ünnepi eseményen részt vett polgármesterek megkoszorúzták a Hanák-család sírkertjét, majd a helyi általános iskolában avatták fel a Hanák Kolos Emlékfalat. Ennek részeként előadáson elevenítették fel a "Mátra atyjának" életét és munkásságát. Díjazták a "Mátrai erdők" rajzpályázatra beérkezett legjobb alkotásokat is, melyeket az érintett települések fiataljai készítettek.
A könyvtár udvarán pedig elültették 2012. fáját, egy zselice meggyet, ezzel is emlékezve erre a napra és a "Mátra szeretett barátjára." A kulturális program mellett a nap fénypontja volt, amikor a három túrán résztvevők között a legjobban teljesítőknek az oklevelek és a jutalmak mellett, első alkalommal nyújtották át a Hanák Kolos Emlékérmet is.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk