Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.

Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni.

A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt - mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni.

Több kávéházban is beszélgetések lesznek

Az esemény kezdőnapján, pénteken a már csaknem száz éve működő, Bécs 9. kerületében található Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt.

Hétfőn a belvárosi Café Markusplatz kávéházban többek között Herbert Lackner, a Profil, és Stefan Apfl, a Datum című hetilapok munkatársa, valamint a kávézó tulajdonosa, Markus Muliar annak jár utána, hogyan adható át a fiataloknak a kávéházi kultúra.

A városházával szemközt található Cafe Landtmanban szerdán Gerfried Sperl, a Der Standard napilap, Michael Lang, az APA osztrák hírügynökség munkatársa, Gernot Blümel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára és a Cafe Museum egyik tulajdonosa, Irmgard Querfeld beszélget arról, hogy a kávéházak mi módon kerültek a közéleti és politikai véleménycserék középpontjába.

A Karlsplatz közelében található Cafe Museum csütörtökön Christine Nöstlinger, Angelika Hager és Gerhard Loiblesberger osztrák szerzőkkel járja körül az irodalom és a kávéházak közötti különleges kapcsolat témáját.

Forrás: MTI


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország könnyít a határátlépésen

Horvátország könnyít a határátlépésen 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.