hirdetés
hirdetés

Úszó tengeri kikötőt építenek Hollandiában

Hollandiában úszó tengeri kikötőt építenek, ahol a legnagyobb óceánjárók is könnyen kiköthetnek. 

hirdetés

A helyhiány nem csak a repülőtereket korlátozza, hanem az óriási személy- és árúszállító hajókat is, amelyek mély merülésük miatt egyre nehezebben tudnak a meglévő kikötőkbe beállni, ráadásul mivel hatalmas utas- és árumennyiséget szállítanak, a tartózkodási idejük is hosszabb.

Az egyre aggasztóbb kikötői helyhiány miatt Hollandiában úszó tengeri kikötőt építenek, ahová a jelenlegi legnagyobb óceánjáró, az „Allure of the Seas”, melynek utaskapacitása 6.360 fő, is be tud állni a megfeneklés veszélye nélkül.

A Floating Cruise Terminal formára egy egyforma szárú háromszög, melynek két oldala a vízben van, a háromszög harmadik szárának a közepe pedig meg van emelve. Így a háromszög külső (tenger felőli) oldalain a nagy hajókból oldalanként kettő-kettő elfér, míg a harmadik, nyitott oldal megemelt közepén a kisebb hajók, vízitaxik tudnak közlekedni, biztosítva az összeköttetést a szárazfölddel.

A háromszög által közbezárt úszó kikötőben, 165 ezer m2-en szállodák, éttermek, üzletek, szórakoztató intézmények és sok más egyéb utas kiszolgáló létesítmények is lesz, a hajózási irodák mellett, amennyiben a tervek szerint az év végére elkészül. Egyenlőre csak annyi ismert, hogy a kikötő a holland partok közelében lesz elhelyezve, de nagy a valószínűsége, hogy Rotterdamnak, a világ legnagyobb kikötőjének a személyszállító kapacitását kívánják ezzel tovább növelni.

Az ötlet nem véletlenül indult el Hollandiából, ahol a rengeteg víz miatt a legnagyobb kincs a szárazföld. Az úszó kikötőt a holland Duch Docklands rendelte meg és az ugyancsak holland Koen Olthuis Urban Planning and Research stúdiója készítette a terveket és vezeti a munkát. A projekt iránt máris komoly külföldi érdeklődés is van. 

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk