hirdetés
hirdetés

Vadgondok a Balaton-parton

A Balaton-parti településeken is kezelhetetlen gonddá kezd válni a vadon élő állatok megjelenése.

hirdetés

A kapcsolódó jogszabályok kizárják a szabad fellépés lehetőségét a kertek végében kóricáló rókákkal, őzekkel, vaddisznókkal szemben - olvasható a balatontipp.hu oldalán. 

Balassa Balázs elnök a Balatoni Szövetség veszprémi fórumán elmondta, több polgármester is jelezte a problémát, az egész balatoni régióban komoly gondokat okoznak a vadak. Abban bíznak, hogy a helyzet megvitatásával talán segíthetnek a megoldás megtalálásában.

Az urban wildlife, a városi vadvilág kialakulásában nincs igazán semmi meglepő, a világ számos részén évtizedek óta zajló folyamat, derült ki dr. Csányi Sándor és dr. Heltai Miklós előadásából. A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója és helyettese az okok között sorolta az értékes élőhelyek eltűnését, leromlását, ezzel párhuzamosan új élőhelyek megjelenését a lakott területek gondozatlan részein és a városok elterpeszkedése miatt kialakuló szigetszerű területeken. 

Forrás: balatontipp.hu
Forrás: balatontipp.hu

 A folyamat háttere itt is hasonló, megszűntek korábbi élőhelyek, miközben a nyaralók kertjeiben legalább ősztől tavaszig háborítatlan körülmények között élhetnek a vadak. De nagyon sok az olyan terület is, amit évek óta nem gondoznak, így a vadak teljesen új otthonnal tekinthetik. Sürgősen meg kellene állítani a negatív folyamatot, mielőtt nagyobb bajok lesznek. 

 

 

 

 

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk