hirdetés
hirdetés

Véget ér a drónok szabad repülése Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államokban munkacsoportot hoztak létre a drónok regisztrálása, ellenőrzése és a repülésük szabályozása érdekében.

hirdetés

Mint általában mindenütt, a repülésben is annak a szabálynak van értelme, mely valós problémákon alapul és megszegése esetén konkrét következményekkel jár. Így történt ez a szanaszét repkedő drónok esetében is, melyek ugyan kedves gyerekjátékokként indultak, de az utóbbi hónapokban komoly veszélyt jelentettek a polgári és a katonai repülésre is.

Az Amerikai Légügyi Hivatal ezért most létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata a repülő szerkezetek regisztrálása és annak ellenőrzése. Ugyanennek a munkacsoportnak egyben az is feladata lesz, hogy kidolgozza a drónok repülési szabályait, megjelölve azokat a területeket, magasságokat és irányokat, ahol repülhetnek. Ez utóbbi annál is inkább szükséges, mert a szerkezetek tulajdonosai nem repülési szakemberek, nem rendelkeznek azon ismertekkel, melyek az Egyesült Államokon belüli légi forgalmat szabályozzák.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Michael Huerta, a Légügyi Hivatal vezetője elmondta, hogy az intézkedés rendkívül sürgős. A tavalyi évhez képest a repülő drónok száma ugyanis megkétszereződött, és félő, hogy az ünnepek közeledtével az egyáltalán nem olcsó szerkezetekből több is kerül majd a karácsonyfák alá, növelve a repülés veszélyeztetését.

Amerikában a közelmúltban egy drón hosszabb időre akadályozta a tűzoltó repülőgépek munkáját, míg Lengyelországban egy szerkezet ütközött egy F-16-os géppel, annak törzsén jelentős sérülést okozva. Már megszületett ez első drónkilövő szerkezet is, mely egyelőre ugyan csupán 400 méteres hatótávolsággal bír, de rádióirányítással képes megsemmisíteni a drónt. Ezzel párhuzamosan történik egy drónfogó rendszer létrehozása és tesztelése is, mely „elfogja” a regisztrált repülő szerkezetet, így azonosítható lesz az üzemeltető is. Az utóbbira Londonban egy promóciós film forgatása közben már példa is adódott, ugyanis egy nem várt „légi látogató” zavarta meg a munkát, amely kb. 1200 angol font kárt okozott a gyártóknak, ezt pedig a drón üzemeltetőjének kellett megtérítenie.

Veér Jenő
a szerző cikkei

(forrás: IHO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk