hirdetés
hirdetés

Észak-Magyarország legkiemelkedőbb fesztiváljai

Hazánkban jelenleg 319 regisztrált és 125 minősített fesztivált tartanak számon - mondta hétfőn Egerben, egy szakmai konferencián Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke. Hozzátette, hogy ezeket legutóbb 7,1 millióan látogatták és 22,7 milliárd forint árbevételt hoztak.

hirdetés

A Magyar Fesztivál Szövetség a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Turisztikai Régió Regionális Marketing Igazgatóságának közös találkozójára a szakmában érintetteket hívta meg. Elekes Zoltán hangsúlyozta, hogy az idei turisztikai évad sikeréért együtt gondolkodnak azokkal, akiknek a közös munkája nélkülözhetetlen a tervezésben és az elképzelések megvalósításában. Rámutatott, hogy a tizenkét éves múltra visszatekintő szövetség az elmúlt időszakban igyekezett képviselni a tagjainak érdekeit. Az idén például a regisztrációs és minősítési programjuk megvalósítására törekszenek. Fő céljuk, hogy tovább erősítsék a turisztikai szakmában elfoglalt helyüket.

Gyöngy Nemzetközi Folklór Fesztivál (Fotó: Mentusz Károly)
Gyöngy Nemzetközi Folklór Fesztivál (Fotó: Mentusz Károly)


Arról, hogy a helyi értékek milyen utat tesznek meg addig, amíg a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek, Széles Ivett, a Vidékfejlesztési Minisztérium hungarikum titkárságának koordinátora beszélt. Kiemelte, hogy az országgyűlés 2012-ben alkotta meg azt a törvényt, amely keretet nyújt ahhoz, hogy számba vegyék a helyi, illetve a nemzeti értékeket és hungarikumokat hozzanak létre. Ezek mellett gondoskodjanak az értékek védelméről, azok fenntartásáról és a bemutatásukról is. A törvény szellemében máris jelentős eredmények születtek. A minisztérium 2013-ban például 242,3 millió forint támogatást ítélt oda azoknak a pályázóknak, akik közül 135 nyertes született. Ezek Pest, Bács-Kiskun és Veszprém megyéből kerültek ki, mert itt voltak a helyi értékek leglelkesebb gyűjtői, akik a legtöbbet szedték össze közülük.

A matyó hímzés igazi hungarikum (Fotó: Mentusz Károly)
A matyó hímzés igazi hungarikum (Fotó: Mentusz Károly)


Megyei értéktárak és hungarikum klubok

Az elmúlt évben a hazai megyékben létrejöttek a Nemzeti Művelődési Intézet irodái - emlékeztetett Kiss Balázs Levente, a Heves megyei iroda vezetője. Egyebek között az a feladatuk, hogy megyei értéktárakat, hungarikum klubokat hozzanak létre. Tavaly decemberben alakították meg a megyei értéktár bizottságot. Úgynevezett közkincs kerekasztalokat is szerveztek és a járásokban fellelhető értékekről listákat készítettek. A bizottság javaslatára Gárdonyi Géza szellemi hagyatékát elsőként emelték be a Heves Megyei Értéktárba.

A titkos feljegyzések is részei Gárdonyi Géza életművének (Fotó: Mentusz Károly)
A titkos feljegyzések is részei Gárdonyi Géza életművének (Fotó: Mentusz Károly)


Csúcson a gasztronómiai és zenei fesztiválok

A továbbiakban Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarország Turisztikai Régió Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője arról szólt, hogy kutatási tapasztalatok szerint a térségbe látogató turisták általában egy vagy több napra érkeznek a fesztiválokra. A vendégek 30 százaléka lelkes látogatója ezeknek a rendezvényeknek, de vannak olyanok is, akik elutasítják ezeket. Emiatt fontosnak tartják, hogy a következő időszakban minél több látogatót nyerjenek meg a programokra. A legjobb fesztiválok egyébként a régióban a borhoz és a gasztronómiához, a hagyományok bemutatásához, a zenéhez, a sporthoz kapcsolódnak. Hangsúlyozta, hogy az Észak-Magyarországon rendezett fesztiválok sikere szorosan kötődik azok helyéhez és ismertségéhez. Ugyanakkor a felmérések szerint azok a turisták, akik több napra érkeznek, többnyire kevés szálláshelyet rendelnek, mert inkább a rokonaiknál laknak. Véleménye szerint ezen csak közös munkával változtathatnak a jövőben.

Az igazgatónő bejelentette, hogy március végéig a marketing igazgatóságon 420 idei rendezvényt regisztráltak, amelyek a következő hetekben még tovább bővülhetnek. Ám ezeknél fontos, hogy elsősorban a helyi értékekhez igazodó, többféle produkciót felsorakoztató programok legyenek, melyekkel a vendégéjszakák számát is növelhetik. A siker érdekében több látványos, úgynevezett kiöltözős, állatsimogatós fesztiválra is szükség lesz. Azt szeretnék, ha Észak-Magyarországot minél többen zöld régióként ismernék meg a jövőben. Molnár Anita végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett 420-ból az első negyven jelentős turisztikai attrakcióként jelenthet meg a régióba érkező vendégeknek. Közülük is kiemelkedik az egri Kaláka, a mezőkövesdi Zsóry, a sárospataki Zemplén, a miskolci Bartók Plusz és a CineFest, valamint a salgótarjáni Dixiland Fesztivál 2014-ben.

A cseresznye- és a szüreti fesztivál színpada Szomolyán (Fotó: Mentusz Károly)
A cseresznye- és a szüreti fesztivál színpada Szomolyán (Fotó: Mentusz Károly)


A konferencia további részében a szakhatóságok képviselő folytattak kerekasztal beszélgetést a rendezvénybiztosítás fontosságáról és jelentőségéről.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk