110 éve áll a Nagykörúton, gáláns gálavacsorával ünnepelték a születésnapját

A Nyugati Pályaudvar szomszédságában található Radisson Blu Béke Hotelről van szó, amely látványos műsorral és pazar gálavacsorával várta partnerei mellett a házban dolgozó, valamint a házat üzemeltető Danubius-lánc képviselőit 2023. május 10-én, szerda este. Mindazokat, akik sokat tettek és sokat tesznek ma is a szálloda sikeres működtetése érdekében.  

Ugyanezen a napon, csak éppen 110 évvel korábban nyílt meg egy akkori pesti bérház helyén a szálloda – akkor még Britannia Szálló néven -, tudtuk meg az est vendégeit köszöntő Heréb István igazgatótól, aki különben nem rég óta, mindössze néhány hónapja vezeti a házat, átvéve a stafétabotot Szabó Árontól, a korábbi GM-től.

 

„A megszokott rendkívüli”

„Békés történekkel” szórakoztatta a vendégeket a továbbiakban a szállodaigazgató, majd a műsorvezető is. Volt szó többek közt igazi időutazásról, a ház rendkívüli vendégeiről, a Zsolnay Kávéház, a Kupola és az Orfeum történetéről. Majd a jelenbe érve az Ötórai tea elnevezésű angol teadélután programjukról, a Globe étterem koncepciójáról és arról a hét fogásos vacsoraest programjukról is, amikor felidézik és tálalják a jelentkezőknek, milyen gasztronómiai csodákkal fogadták anno a vendégeket a város egyik legelőkelőbb hoteljében.

Három ex-igazgató, ha egy asztalhoz kerül

Az ünnepélyes gálaest – amelyen látványos revüműsor is volt az étkezések szüneteiben, valamint fellépett Mujahid Zoltán, akit a Megasztár versenyzőjeként ismerhetett meg az ország – egyik legemlékezetesebb programpontja pont a gálavacsora végén volt: amikor a jelenlegi igazgató felkérte három korábbi elődjét, meséljenek kicsit arról korszakról, amikor ők vezették a nagykörúti szállodát.

Elsőként Bencze Gábor lépett a pódiumra, aki a 90-es évektől kezdődően 2007-ig – rövid megszakítással – mintegy húsz éven át vezette a szállodát, és eközben átélt/megélt és levezényelt egy nagyszabású felújítást, amelynek már maga a kezdete is érdekesen alakult. Ugyanis, mint mesélte, egy osztrák-magyar megállapodás keretében jelentős nyugati hitelhez jutott néhány hazai hotel egyetlen feltétellel: osztrák építőipari cégek végezhették csak el a szükséges munkát. „Két év kőkemény időszakot éltünk át ekkoriban, de túléltük, és 38 évvel ezelőtt egy csodálatosan felújított és átalakított ház nyílhatott meg ismét”, emlékezett vissza erre az időszakra a volt igazgató. Aztán még volt szó az Orfeum bárban mulató ismert terroristáról (Carlos volt, testőreinek hadával), meg arról, hogy a Zsolnay Kávéház miképp született, a Radisson név elnyeréséről, sőt e brand európai első képviseletéről is.

Majd Varga Csaba lépett a pódiumra, aki 2007-től követte elődjét GM-ként, és akinek szintén volt része jelentős mértékű átalakításban. Akinek például köszönhető, hogy a Zsolnay Kávéház a vezetése alatt vált az utcáról betérő nagyközönség számára is elérhetővé, aki levitte az épület tetejét addig uraló (ám ott már életveszélyessé vált) Kupolát a földszintre, amely annak legfőbb dísze lett, valamint időszaka alatt rendezvénytermek összenyitásáról is szó esett, és még sorolhatnánk tovább.

Végül Varga Csabától Szabó Áron vette át a szót (és korábban, 2020-2022 novemberéig) a hotel igazgatását, aki némiképp elérzékenyülve emlékezett meg arról, hogy otthon náluk még a gyerekeinek elmondott esti mese is gyakran a szállodáról szólt, és ezen nemcsak ő, hanem a hallgatóság soraiban is többen könnyekig meghatódtak.

A gálavacsora fogásai sem voltak hétköznapiak

A konyha személyzete is kitett magáért Tóth Zoltán séf vezetésével: fogásaik felidézték azt a miliőt, amit mindig is - még a vaskos szocialista időkben is -  képviselt ez a ház: igazi nagypolgári gasztronómiát tálaltak. Ezt szó szerint értve, hiszen a konyhából a vendégtérbe kihozva, mit kihozva, kivonulva, az asztalnál fejezték be például a meghívott vendégek számára a főételt.

És végezetül álljanak itt a gálavacsora fogásai, ez volt a Béke110 emlékezetes vacsorasora:

Gomolyasajt fánk a konyha üdvözleteként. Ezt Libamáj trilógia követte hozzá példásan passzoló Sauska Rosé Bruttal. Majd főfogásként a már említett, az asztalnál befejezést nyert Szarvasbélszín Wellington módra, édesburgonyakrém, enoki és bébizöldek kíséretében, Pannonhalmi Hemina Vörössel a poharakban. Végül pedig az étterem névadójaként is szereplő Globe desszert zárta a sort édes Gróf Dégenfeld Fortissimo kísérettel.

Forrás: Turizmus Online


Mikuláskor ismét nyílik a képzőművészeti vásár

Mikuláskor ismét nyílik a képzőművészeti vásár 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.
Kihirdették a Magyarországot bemutató fotópályázat díjazottjait

Kihirdették a Magyarországot bemutató fotópályázat díjazottjait 

Átadták a Magyarország 365 fotópályázat idei díjait hétfő este Budapesten, a Millenárison.
A BKV ünnepi fényflottába öltözik

A BKV ünnepi fényflottába öltözik 

Idén először ünnepi fényhajó is közlekedik a Dunán.
Botanika – de másképp

Botanika – de másképp 

Új időszaki kiállítással vár a Modem.
Adventi iparművészeti vásár – 130 kortárs művész részvételével

Adventi iparművészeti vásár – 130 kortárs művész részvételével 

Idén immár 6. alkalommal rendezik meg ezt a különleges, kortárs művészek alkotásait felvonultató iparművészeti vásárt.
TKI index: négy hónapig romlott, most javult a turisztikai szektor helyzete

TKI index: négy hónapig romlott, most javult a turisztikai szektor helyzete 

A TKI index javult, miközben az összes gazdasági szektoré romlott novemberben.
Így lehet egy munkahely kutyabarát

Így lehet egy munkahely kutyabarát 

Amit mérlegelni kell és amit figyelembe kell venni, hogy egy munkahely kutyabaráttá váljon.
Nemzetközi Duna-konferencia Budapesten

Nemzetközi Duna-konferencia Budapesten 

Rekord számú résztvevővel zajlott Budapesten a 28. Nemzetközi Hajózási és Turisztikai Dunakonferencia, amelyet 2024. november 25–27. között rendeztek meg.
Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban

Közel 100 korcsolyapálya nyit hamarosan az országban 

Az adventi időszakban, a téliszünet idején, valamint az új év első napjaiban a legnagyobb a választék, de több szabadtéri műjégpálya a tervek szerint még februárban is üzemel majd.
Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről

Kert a falak között: új kortárs kiállítás az életről 

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) újabb különleges időszaki kiállítással készül a művészetkedvelők számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.