25 éves a Budapesti Nagybani Piac

Ha igaz, hogy Budapest az ország szíve, akkor az ország vérkeringését a vidék adja. A Budapesti Nagybani Piac negyedszázados fennállása jól példázza a főváros és vidék egymásra utaltságát – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nagybani Piac 25. jubileumi ünnepségén.

Az elmúlt huszonöt évben válságos időket is megért magyar mezőgazdaság ma újra növekedési pályán van: emelkedett a zöldség- és gyümölcstermesztés árbevétele is, holott ezt az ágazatot különösen érzékenyen érinti az orosz embargó – mondta az államtitkár, akinek véleménye szerint mindebben a gazdák és a kormányzat egyre jobb együttműködése, az időben kifizetett támogatások is szerepet játszanak. A magyar kormány a családi gazdaságokat védő agrártámogatási rendszeren túl további intézkedésekkel - Hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program ­­- igyekszik piaci versenyelőnyt teremteni a kiváló minőségű, biztonságos hazai élelmiszereknek - sorolta Zsigó Róbert.

A magyar embereknek több évszázados gyakorlatuk van abban, hogy gazdasági érdekeiket egy tágas közép-európai piacon érvényesítsék. Ez régen sem volt könnyű feladat, ahogyan ma sem az – vélekedett az államtitkár. A zöldség- és gyümölcs-kereskedelem fokozatos talpra állását a Budapesti Nagybani Piac fejlődésén is le lehet mérni - mondta. Az 1991-ben nagyjából 6000 négyzetméteren megindult kereskedés ma több mint 28 ezer m2-en történik. Szerencsére nem maradtak el a fejlesztések, korszerűsítések sem. Ennek köszönhetően a Nagybani Piac jó eséllyel meg tudja őrizni a régióban játszott vezető szerepét.

Zsigó Róbert kifejtette: a fővárosi Nagybani, ahol az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek jelentős tömege cserél gazdát, természetesen élelmiszerlánc-biztonsági szempontból is kiemelt terület.Mind azt kívánjuk, hogy családunk asztalára GMO- és növényvédőszer-maradványoktól mentes, egészséges élelmiszerek kerüljenek. A világ növénytermesztésében nemcsak az új technológiák, hanem az újabb veszélyforrások is gyors egymásutánban jelennek meg. Éppen ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhetünk el megfelelő eredményeket a növényvédelemben és növényegészségügyben.

 Fazekas Sándor, földművelési miniszter a napokban jelentette be: a minisztérium társadalmi vitára bocsájtotta a Nemzeti Élelmiszergazdasági Programot, melynek legfontosabb célja, hogy egy emberöltőre meghatározza az élelmiszertermelés és feldolgozás főbb irányait. Ezzel  hitet tettünk az egészséges, jó minőségű, a hagyományos és természetes élelmiszerek mellett – fogalmazott az államtitkár. Magyarország az elkövetkező időszakban jelentős élelmiszeripari fejlesztéseket valósít meg, hogy a kiváló természeti adottságok mellett megtermelt jó ízű zöldségek, gyümölcsök és feldolgozott élelmiszerek minden fogyasztói elvárásnak megfeleljenek.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.