Az elmúlt huszonöt évben válságos időket is megért magyar mezőgazdaság ma újra növekedési pályán van: emelkedett a zöldség- és gyümölcstermesztés árbevétele is, holott ezt az ágazatot különösen érzékenyen érinti az orosz embargó – mondta az államtitkár, akinek véleménye szerint mindebben a gazdák és a kormányzat egyre jobb együttműködése, az időben kifizetett támogatások is szerepet játszanak. A magyar kormány a családi gazdaságokat védő agrártámogatási rendszeren túl további intézkedésekkel - Hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program - igyekszik piaci versenyelőnyt teremteni a kiváló minőségű, biztonságos hazai élelmiszereknek - sorolta Zsigó Róbert.
A magyar embereknek több évszázados gyakorlatuk van abban, hogy gazdasági érdekeiket egy tágas közép-európai piacon érvényesítsék. Ez régen sem volt könnyű feladat, ahogyan ma sem az – vélekedett az államtitkár. A zöldség- és gyümölcs-kereskedelem fokozatos talpra állását a Budapesti Nagybani Piac fejlődésén is le lehet mérni - mondta. Az 1991-ben nagyjából 6000 négyzetméteren megindult kereskedés ma több mint 28 ezer m2-en történik. Szerencsére nem maradtak el a fejlesztések, korszerűsítések sem. Ennek köszönhetően a Nagybani Piac jó eséllyel meg tudja őrizni a régióban játszott vezető szerepét.
Zsigó Róbert kifejtette: a fővárosi Nagybani, ahol az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek jelentős tömege cserél gazdát, természetesen élelmiszerlánc-biztonsági szempontból is kiemelt terület.Mind azt kívánjuk, hogy családunk asztalára GMO- és növényvédőszer-maradványoktól mentes, egészséges élelmiszerek kerüljenek. A világ növénytermesztésében nemcsak az új technológiák, hanem az újabb veszélyforrások is gyors egymásutánban jelennek meg. Éppen ezért csak a kockázatok új megközelítésével érhetünk el megfelelő eredményeket a növényvédelemben és növényegészségügyben.
Fazekas Sándor, földművelési miniszter a napokban jelentette be: a minisztérium társadalmi vitára bocsájtotta a Nemzeti Élelmiszergazdasági Programot, melynek legfontosabb célja, hogy egy emberöltőre meghatározza az élelmiszertermelés és feldolgozás főbb irányait. Ezzel hitet tettünk az egészséges, jó minőségű, a hagyományos és természetes élelmiszerek mellett – fogalmazott az államtitkár. Magyarország az elkövetkező időszakban jelentős élelmiszeripari fejlesztéseket valósít meg, hogy a kiváló természeti adottságok mellett megtermelt jó ízű zöldségek, gyümölcsök és feldolgozott élelmiszerek minden fogyasztói elvárásnak megfeleljenek.
Forrás: Élelmiszer Online