2 éves az Élesztő

Az Élesztő örömmel jelenti, hogy első hazai multi-tap barként megérte a kétéves kort, és kicsattan az egészségtől. A cég úgy érzi, nagyon sokat köszönhet mindazoknak, akik már az elejétől fogva belelátták a kísérletbe azt, amivé válni akart, és ezért jókedvvel söröztek alkalmanként sitthalmok és flexvinnyogás közepette is. Így a pénztárcájukkal szavazva a vállalat kezébe adták a lehetőséget, hogy a hely jövedelmét visszaforgatva ez alatt a két év alatt felépítsék azt a kézműves sör-központú gasztronómiai sétálóutcát, ami mára nagyobb részben elkészült. Hálája jeléül az Élesztő április utolsó hetében minden nap három hordó sört ad ajándékba a hozzá betérőknek, mellyel egyben a sörfőzőmesterek köszöntését is tolmácsolják feléjük. Ezek a sörök vagy újdonságok, premierek, vagy az Élesztő eddigi fennállásának legkedveltebb sörei. Az Élesztő facebook-oldalán nyomon követhető, hogy melyik nap mely söröket csapolják ingyen.

Április 24-én, pénteken 6-kor az Élesztő megnyitja az „Ilyen volt, ilyen lett” című kiállítását, mely a ház és az Élesztő történetét mutatja be. Közvetlenül utána a nagypultban csapra verik Grabovszki – a Frissítő bartendere - új sörét, az első hordó meggyes-kávés Reverendet.

Április 25-én hatkor egy londoni sörpremierrel készül a söröző. A kontinensen először verik csapra a Signature Brew Black Tongue nevű fekete IPA-ját, melyet a Mastodon nevű metálistenekkel közösen főztek. Hozzá DJ Mother Puncher és DJ Crusher Destroyer Mastodon djsettje adja a ritmust.

Április 26-án vasárnap délután 3-tól Street Food Sunday-t szerveznek az Élesztő udvarán. Az Élesztő kedvenc street-food egységei egy napra fesztivállá változtatják az udvart, és együtt mulatnak a vendégekkel. Pesti Burger, Céltorony, Butcher’s Kitchen, Hokedli, Pista Bá és a Csokszkomlós sörfagyi található az étlapon.

Április 27-én hétfőn este az Élesztő kedvenc cirkuszosai, a Freak Fusion Cabaret tagjai szórakoztatják a nagyérdeműt egy meglepetés-performansszal.

Április 28-án, kedden, délután a vendégek Cserna-Szabó András vezetésével felolvasóesten és közös szabadtéri főzésben vehetnek részt. Felolvas este 7-től Babiczky Tibor, Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs. Menü f9-től: meglepetés barna-sörös bogrács.

Április 29-én, szerdán Nádasdy Vilma tart úttörő jellegű sörös kocsmakvízt – 17.30

Április 30-án, csütörtökön, hatkor a Hara Punk formáció mutatja be tavalyi demokratikus Lemon? No Thanks! sörük diktatórikus változatát, a Citrom? Kösz ne! nevezetű indiai citromnádas búzasört!

Május 1-én, pénteken az Élesztő udvara pár napra színházi térré alakul át és
Mundruczó Kornél rendezésének, a Frankenstein terv bemutatójának ad otthont! A sörözők számára az udvar délután 5kor nyit meg!

Május 1-én, pénteken este hattól az Élesztő házi sörfőzőinek főzeteit kóstolgathatják a látogatók. Aki nem tudott eljönni a házi sörfőzőversenyre, az most megismerkedhet a főzőkkel, és a legvadabb, legizgalmasabb kísérleti főzetekkel, a jövő söreivel!

* * * * *

Csak összefoglalásképpen azoknak, akik rég jártak az Élesztőben: a Tűzoltó utcáról belépve egy pár lépcső után feltárul a Rengeteg Kávézó elvarázsolt világa, melyben Szabó Tibor mesés forró csokijai mellett, kávézni, teázni és halk jazzre álmodozni, sustorogni lehet. Ha a vendég feljön a Szabó Csaba morbid bagolyköpet-installációjával dekorált kis féregjáraton, akkor egy lépcsőforduló után bemehet a Brew Studióba, ahol ma már második generációs házi-sörfőző kurzusokat tart a Hara Punk csapata és nem mellékesen izgalmas főzőkurzusok, főzőpárbajok, forgatások, lakáséttermes események zajlanak Zsoldos Krisztina szervezésében.

Ha a főbejárattól balra található ajtón megyünk be, akkor Steierlein Stein Péter őrült birodalmába – a Mahung dzsúzbárba - jutunk, melyben alkoholt nemigen találunk, de a legvadabb összetételű gyümölcs és zöldségdzsúzokat igen, valamint fagyi helyett működő hideg gyümölcskrémeket, válogatott superfoodokat, és egy csomó olyasmit, ami detoxikál, megtisztít, felpörget, elszórakoztat és megnyugtat.

Ha beljebb merészkedünk az udvaron, akkor bal kéz felé az első ajtó a Fej-Tor-Potroh falóba vezet, ahol a Butcher’s Kitchen szakmai vezetésével mostanra összeállt az az egyszerű kocsmai sörkonyha, ami ellátja a sörfanokat a megfelelő protein-gazdag táplálékkal a sör mellé. Balra nyílik az Élesztő fő pultja, itt csorgott az elmúlt két évben összesen több mint 300 féle magyar kézműves sör, ez a húsz csap tulajdonképpen hazánk legfőbb kézműves sörös magazinja, ahol szinte minden valamire való újdonsággal találkozni lehet. Itt kerültek először csapra a Londonból és Berlinből importált kézműves söreink is. Ha tovább haladunk az Élesztő gyomra felé, akkor végül elérkezünk a Frissítő Sörkoktélbárba, ahol Németh Grabovszky Gábor keveri a jövő italait és építi az egyetemes sörkoktélkultúrát egy fekete holló barátságos tekintetétől kísérve.


Belföldi úti célok toplistája a május 1-jei hosszú hétvégén

Belföldi úti célok toplistája a május 1-jei hosszú hétvégén 

Tovább növekszik a tavaszi üdülési hullám, tömegek keltek útra a május 1-jével kezdődő négynapos hosszú hétvégén az egyik szállásfoglaló portál adatai szerint.
Galériák éjszakája a Bartók Béla úton

Galériák éjszakája a Bartók Béla úton 

Galériaséták, beszélgetések, irodalmi est, élő könyvtár, tárlatvezetések kiállító művészekkel és kurátorokkal, valamint zenei produkciók.
Indul a Best of Sopron

Indul a Best of Sopron 

A nagykövetek a számukra legkedvesebb élmények és emlékek alapján tesznek személyes ajánlásokat.
Kortárs szobrászati kiállítás Köveskálon

Kortárs szobrászati kiállítás Köveskálon 

A Káli Art Inn kertjében kiállított különleges alkotásokat minden évben neves szakmai zsűri bírálja egy verseny keretében – így történt ez idén is.
Friss NGM-jelentés a külföldi vendégérkezésekről Q1 alatt

Friss NGM-jelentés a külföldi vendégérkezésekről Q1 alatt 

2025 első negyedévében közel 3,2 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, 8,4 százalékkal több, mint 2024 azonos időszakában.
Új ritkaságokkal bővült a dörgicsei autógyűjtemény

Új ritkaságokkal bővült a dörgicsei autógyűjtemény 

Köztük a legendás Ferrari Testarossa és De Tomaso Mangusta.
Budapestre érkezik a Gustav Klimt interaktív tárlat

Budapestre érkezik a Gustav Klimt interaktív tárlat 

Az The Immersive Experience kiállítás május 19-től látható.
Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság

Hazai strandok listája, ahol legfőbb szempont a kutyabarátság 

Strandok, ahol négylábú barátokat is örömmel fogadják a tikkasztó nyári napokon.
Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény

Világhírű írótól kerül kalapács alá a Vaszary-festmény 

Hollywoodi világsztár családjától érkezik Budapestre a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának egyik szenzációja.
Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő

Ünnepel a Cserkeszőlői Fürdő  

Május 1-jén a jubileumi ünnepség keretében izgalmas programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.