A Balaton környéki vendéglők jól jártak a benzinár-csökkenéssel

Érezhetően nőtt a balatoni éttermek forgalma az elmúlt hetekben: az előző év hasonló időszakához képest 5-15 százalékos vendégszám és időnként még ennél is magasabb forgalombővüléssel találkozhattak a magyar tenger környéki éttermek. Az elmúlt két hónapban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára mintegy 15 százalékkal csökkent: az októberi 412 forintos benzin ár közel 20, míg a 420 forintos literenkénti dízelár közel 15 százalékkal lett alacsonyabb.

„A Balaton környékén található éttermek többségében érezhetően megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben, amely túlmutat a karácsony előtti forgalomnövekedésen” – mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke. „A vendégek száma 15 százalékkal nőtt, a legkeresettebb a Régiónk ízei kóstoló menü. Sokkal többen kirándulnak még ebben a korábban csendesebb időszakban is, kihasználva a kedvező üzemanyag-árakat. Egyre többen vásárolnak is éttermünk delikátesz termékeiből, valamint a balatoni borokból” – teszi hozzá Csapody.

Hasonló trendről számol be Szakály Attila, az M7-es autópálya melletti M7 Bisztró – Albapark üzemeltetője is. „30 éve nem tapasztalat jelenséget látunk, vagyis az autópályák, főbb útvonalak mentén elhelyezkedő éttermek forgalma követi az üzemanyagárak változásának trendjét, amit az autósok a benzinkutaknál megtakarítanak, annak egy részét már nem csak a kiskereskedelemben költik el, vagy elektronikai cikkekre fordítják, hanem gyakrabban térnek be éttermekbe és többet is költenek” – mondja Szakály Attila. Az étteremben nem csupán a vendégszám bővült, hanem az egy főre jutó fogyasztás is, illetve az is látszik, hogy a hagyományosan keresett magyaros ételek– például a babgulyás és csülökpörkölt – mellett immár ebédre a drágább főételeket is keresik az utazók, továbbá a kiskereskedelemben tapasztalható trendhez hasonlóan nő az igény a frissen sült pékáruk és a minőségi kávék iránt is. Az M7 Bisztróban például az étterem „védjegyének” számító fahéjas csigából közel 20%-kal több fogy napközben, mint egy évvel korábban.


Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál

Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál 

Pénteken kezdetét vette a Zsolnay Fényfesztivál, amely már az első napon ezreket vonzott Pécs belvárosába.
Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat

Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat 

Hatvan pályázótól érkezett százhúsz alkotás a megadott határidőig.
Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán

Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán 

Magyarország, Erdély és a Felvidék kínál minőségi zenét minden korosztálynak a következő hét fesztivál eseményein.
Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden

Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden 

Bár ellenérzések korábban is felmerültek a pirotechnikai bemutató kapcsán, ezúttal egészen más állt a háttérben.
Le kell bontani egy balatoni kilátót

Le kell bontani egy balatoni kilátót 

Életveszélyessé vált a faszerkezet.
Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok  

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik.
Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.