„A Balaton környékén található éttermek többségében érezhetően megnőtt a forgalom az utóbbi hetekben, amely túlmutat a karácsony előtti forgalomnövekedésen” – mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke. „A vendégek száma 15 százalékkal nőtt, a legkeresettebb a Régiónk ízei kóstoló menü. Sokkal többen kirándulnak még ebben a korábban csendesebb időszakban is, kihasználva a kedvező üzemanyag-árakat. Egyre többen vásárolnak is éttermünk delikátesz termékeiből, valamint a balatoni borokból” – teszi hozzá Csapody.
Hasonló trendről számol be Szakály Attila, az M7-es autópálya melletti M7 Bisztró – Albapark üzemeltetője is. „30 éve nem tapasztalat jelenséget látunk, vagyis az autópályák, főbb útvonalak mentén elhelyezkedő éttermek forgalma követi az üzemanyagárak változásának trendjét, amit az autósok a benzinkutaknál megtakarítanak, annak egy részét már nem csak a kiskereskedelemben költik el, vagy elektronikai cikkekre fordítják, hanem gyakrabban térnek be éttermekbe és többet is költenek” – mondja Szakály Attila. Az étteremben nem csupán a vendégszám bővült, hanem az egy főre jutó fogyasztás is, illetve az is látszik, hogy a hagyományosan keresett magyaros ételek– például a babgulyás és csülökpörkölt – mellett immár ebédre a drágább főételeket is keresik az utazók, továbbá a kiskereskedelemben tapasztalható trendhez hasonlóan nő az igény a frissen sült pékáruk és a minőségi kávék iránt is. Az M7 Bisztróban például az étterem „védjegyének” számító fahéjas csigából közel 20%-kal több fogy napközben, mint egy évvel korábban.
Forrás: Turizmus Online