A legmodernebb gyógyfürdőnk

Kiugróan magas ásványianyag-tartalmú, ideális hőmérsékletű gyógyvíz, egyedülálló műszaki megoldások és átgondolt funkcionalitás – ezek a jellemzői a májusban átadott Paksi Gyógyászati Központnak.

Apályázati források elérhetetlensége ellenére Pakson mégis gyógyfürdőt avattak, nem is akármilyet. A létesítmény technológiája alapján a legmodernebbek közé tartozik az országban. A modern műszaki megoldásokon túl a létesítmény koncepciója is átgondolt: egyedülálló intézmény jött létre egy egészségügyi rendelőintézet és egy gyógyfürdő kombinációjából. Mi több, a Paksi Gyógyászati Központ rendhagyó módon egyesíti magában az OEP által finanszírozott közellátást, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő-szolgáltatások rendszerét.

Nem csak fürdő

A projekt 2009 elején kezdődött. Paks város vezetése ekkor döntött arról, hogy a több évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására megépíti a kistérség igényeire alapozott, szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt. Az 500 méteres talpmélységű termálvízkút, amelyre alapozni akarták a fürdőt, időközben használhatatlanná vált, így új kút fúrása vált szükségessé. Ezt már 810 méter mélyre fúrták, ennek eredménye a hihetetlenül magas, az országos átlag tízszeresét elérő ásványianyag-tartalmú termálvíz – tudtuk meg dr. Sztruhár Sándortól, a beruházást irányító, önkormányzati tulajdonú Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetőjétől.

A 3250 m2-es, mintegy 1,3 milliárd forintból megvalósult létesítményben működik a reumatológiai és ortopédiai szakrendelés, a gyógytornakezelések és a bőrgyógyászat. A fő profil a gyógyvizes kezelés és a hozzá kapcsolódó fürdőgyógyászati ellátás. A Paksi Gyógyászati Központ Paks város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő tizenhárom település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. A fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják.

Gyulladáscsökkentő hatás

A rendelkezésre álló gyógyvíz 52 Cº hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14,450 milligramm literenként (ez kb. tízszerese a hazai átlagnak), ami gyógyhatás szempontjából igen kedvező. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosetikai Bizottsága felügyeletével elvégzett gyógyvízzé minősítési eljárás során kiemelkedően jó hatásfokúnak ítélt sós-kloridos gyógyvíznek kiváló a gyulladáscsökkentő hatása, ezért mozgásszervi betegségek és egyes bőrgyógyászati problémák kezelése esetén különösen ajánlott, de bizonyos nőgyógyászati és urológiai gyulladások kezelésére is jó.

A magas ásványianyag-tartalom nagy kihívás elé állította a műszaki szakembereket, de sikerült olyan mérnöki megoldást találni a vízkezelésre, amely a víz értékes összetevőit a vízben tartva, 21. századi, korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít a medencevízben.

Úttörő vízforgatásos megoldás

A vízforgatásos rendszer előnye, hogy gyógyvízigénye a töredéke (mintegy nyolc-tíz százaléka!) a töltő-ürítő rendszernek, ezzel az üzemeltetés költsége kisebb, továbbá korszerű előkezelőberendezés-sorral (aktív szénszűrő, vas-, mangántalanító) és klórmentes fertőtlenítőszer adagolásával a teljes nyitvatartási idő alatt kontrollálni és biztosítani tudják a medencevíz fertőzésektől mentes állapotát. Így több fürdőzőt tudnak fogadni (egyidejűleg 13 fő helyett 32 fő/medence), ez hosszú távon gazdaságosabb és higiéniailag teljesen biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

A gyógyfürdőbe érkező gyógyvíz, továbbá az összes használt, elfolyó víz hőtartalmát felhasználják, ezzel oldják meg a medencevizek hőmérséklet tartását. Így kiemelkedően takarékos működés és a gyógyvíz teljes körű hasznosítása vált lehetővé.

A gyógyfürdőben négy medence – súlyfürdő, tornafürdő és két különböző hőfokú gyógymedence – áll rendelkezésre, utóbbiak közül az egyik 34–36, a másik 32–34 fokos.


Rekord látogatószám Sátoraljaújhelyen

Rekord látogatószám Sátoraljaújhelyen 

Összművészeti rendezvények, színházi, zenei és családi programok várták mindazokat, akik július 17-21-e között ellátogattak a városban rendezett Déryné Fesztiválra.
Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget!

Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget! 

Ugyanis szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.
Kürtöskalács Piknik Tihanyban

Kürtöskalács Piknik Tihanyban 

A tavalyi Kürtőskalács Piknik sikerén felbuzdulva idén is megrendezik augusztus 2-4-e között a Kürtős Summer Party-t a Tihanyi-félszigeten.
Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia

Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia 

Ez alapvetően más, mint a hagyományos túrázás - nem az a célja, hogy valaki egyik pontról eljusson egy másikba, hanem az elmerülés a természet szépségében.
Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja

Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja 

150 program, 6 településen, 12 helyszínen - július 31. és augusztus 4. között tartják a VI. KŐFESZT - A nyugalom fesztiválját Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Pálkövén és Révfülöpön.
Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők

Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők 

Az idei Kékszalag verseny legutolsó befutójaként, szombat éjjel 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után, a 456. helyen teljesítette a távot az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco.
A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne

A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne 

Nem újdonság, hogy nyaralásukat sokan idehaza hitelből finanszírozzák. Egyre nő azok száma, akik átmeneti pénzzavarban inkább a hitelkártyájukra hagyatkoznak.
Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére?

Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére? 

Hétfő reggel járókelők azt vették észre, hogy egy esernyős alak áll az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak helyet adó Széll Kálmán téri épület homlokzatán, a korábbi Postapalota épületének tetején.
Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.