A vásáron a két képviselet közös bemutatót tartott a turisztikai szakembereknek, hajóutakat megelőző vagy követő több napos hajós túrákra, illetve a magyar gasztronómiára helyezve a hangsúlyt, különös tekintettel arra, hogy 2016 a Gasztroélmények Éve lesz a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében Magyarországon. A közönségnapokon a népszerű magyar Délibáb tánccsoport lépett fel az Európa-színpadon. A cseh és magyar képviselet több sikeres, közös szakmai akciót bonyolított le a múlt évben, ezt a gyakorlatot kívánják folytatni ebben az évben is.
Fókuszban a zsidó kulturális emlékek
A közép-európai zsidó születésű építészek életművének bemutatása réstermékké vált a tengerentúli piacon. A kárpát-medencei és zsidó gyökerekkel bíró amerikai utazók élénken érdeklődnek a zsidó kulturális emlékek iránt. Ezt szem előtt tartva a kiállítás ideje alatt Barry Goldschmidt, a New York-i Egyetem professzora tartott prezentációt a cseh-magyar közös kulturális és épített örökségről. A terméképítés jegyében Barry Goldschmidt – magyarországi útja nyomán született– első cikke is megjelent az amerikai utazási szaklap, a JaxFax magazine legfrissebb számában, s hamarosan a 92nd Street Y kulturális központban is előad majd az egyedülálló magyarországi építészetről. A kiállításon külön standdal képviseltette magát Linda Fischer írónő, az európai zsidó emlékekről szóló személyes hangvételű Memory Book szerzője, illetve a könyvre épült turisztikai programot bemutató Zoom Hungary utazási iroda is.
A magyar borok dicsérete
A magyar vendéglátás újdonságaira, a pozitív változásokra egyre több figyelem irányul a tengerentúlon: A Magyar Turizmus Zrt közreműködésével a New York Times Travel Show nyitányaként január 7-én a somlói és tokaji borvidékről jelent meg cikk a tekintélyes Saveur magazinban. A szakma a Saveur magazint tartja a legkimagaslóbb, mértékadó médiumnak a Condé Nast Traveler mellett, az online olvasók száma havonta 2 millió. A szerző, Adam Leith Gollner - a borászatban jártas blogger és a magyar borok elkötelezett híve – elismerően nyilatkozik az immár több generációs borászcsaládokról, a felkészült technikáról, a magyar borászok szakértelméről és elkötelezettségéről.
Forrás: Magyar Turizmus Zrt.