A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz ilyenkor a jó sommelier?

Egyebek mellett a címben felvetett problémát kellett orvosolniuk Az Év Sommelierje 2016 verseny résztvevőinek. 

Február 13-án eldőlt, hogy ki Az Év Sommelierje Magyarországon. A verseny döntőjén Angerman László (Onyx étterem, Budapest) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat a 2016. évi Sommelier Világ Bajnokságon Argentínában ("Contest of the Best Sommelier of The World 2016") áprilisban, Mendozában - tájékoztatotta lapunkat a Magyar Sommelier Club.

A második helyen Sutus Attila (Costes Ráday étterem), míg a harmadik helyen Mester Annamária (Araz étterem) végzett.

„Az Év Sommelierje 2016” versenyzői: Almási Ádám, Angerman László, Hegyi Csaba, Kiss Ferenc, Mester Annamária, Rózsa Viktória, Sutus Attila, Szegedi Zsuzsa, Varga-Gozsin András.

A Magyar Sommelier Club versenykiírásának eredményeképpen az idén először rendezték „Az Év Sommelierje 2016” versenyt a Continental Budapest Hotelben.

A sommelier az a szakember, aki az étteremben a bor-étel társításokat végzi, meghatározva az ideális párosításokat, ami a gasztronómiai élményt teljessé és felejthetetlenné teszi.

A sommeliernek nemcsak a borok és a konyha világát kell ismernie, hanem járatosnak kell lennie a párlatok, az ásványvizek, sörök, sajtok, kakaók, teák és kávék sőt, néha még a szivarok világában is. Személyes kapcsolatot tart a pincészetekkel, értenie kell a szőlőhöz, a fűszerekhez, az ételekhez, a borlap és itallap szerkesztéséhez, illetve a készletgazdálkodáshoz.

A honi gasztronómiában közel egy évtizede zajló, rendkívül progresszív folyamatok felértékelték a sommelier szerepét is a hazai éttermekben. A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier Szövetség (A.S.I.), követelményeknek kellett megfelelniük.

Az „Első korty” elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 35 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, a második részben megadott ételekhez kell megfelelő italokat ajánlani írásban, majd két bort kellett felismerni.

A „Második korty” feladata két feladatcsoportból állt. Az első feladat egy 35 kérdésből álló, nemzetközi borvilágra is vonatkozó tesztet kellett kitölteni, az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier mindennapi munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra írott és íratlan szabályaira vonatkozó kérdések szerepeltek. Továbbá 3 párlatot kell felismerni (származási hely, fajta, márka) és elhelyezni megfelelően egy ételsorban, valamint 3 bort írásban részletesen leírni, ételajánlattal. Minderre 90 perc állt rendelkezésre.

A második részben dekantálás, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven leírni, ételajánlatokkal kiegészítve. A választható nyelvek: angol, francia, spanyol volt, az ASI szabályainak megfelelően. Mindezt 15 perc alatt!

A „Harmadik korty” a napi éttermi munkákból vett feladatok voltak, úgymint: · Terítsen meg egy hat fogásos vacsorára az átadott menükártya alapján. · Szolgáljon fel egy habzóbort. · Mi a szerepe a dugónak és mit tesz vele a szerviz alatt? · A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz? Mutassa be élőben a megoldást.

Közben a „vendégek kérésére” három bort kellett felismerni, fajta, borvidék, évjárat és termelő megnevezésével! Ezt követően négy megtálalt ételt kellett társítani a poharakba töltött öt bor valamelyikével! Az egyik bor nem volt társítható egyik étellel sem! Az előző „három korty” értékelése után a három legmagasabb pontszámot elért versenyző küzdött meg a „Telepohár” döntőben!

Az első részben a versenyzőnek, mint az étterem munkatársa, fogadnia kellett a vendégeket, akik először járnak Magyarországon, majd, az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett, vacsora ajánlatot tett részükre, a vendégek által elfogadott idegen nyelven. A második részben adott ételsorhoz italsort ajánlott (szerepelnie kell az italok között külföldi italnak is), végül pezsgőt kellett felszolgálnia. A harmadik részben egy borajánlat szóbeli értékelése volt a feladat.

Rögtön utána következett a negyedik feladat, ami 5 ital felismerése illetve azok leírása, és 5 párlat felismerése volt a vendégek asztalánál. Ezzel még nem volt vége a „Telepohár” feladatoknak, zárásként egy kézhez kapott borlistát kellett borsorrá alakítani, majd ételsort társítani hozzá!

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

A zsűri elnöke Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke volt,

tagjai: Németh Ágnes főszerkesztő, VinCe Magazin

Jakabffy László Gundel Károly díjas vendéglátó szakember

Varga Gábor Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag

Szikszai István Beverage Manager Budapest Hilton, MSC tag

Tamás Zsolt Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag

Ténai Zoltán Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag

Szűcs Pál Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Cseke Gábor Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Kovács Antal Háromszoros/Örökös Magyar Sommelier Bajnok MSC tag

Barka Áron Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag

Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató Continental Hotel Budapest MSC tag

Az Év Sommelierje 2016 verseny moderátora és versenybírája Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok volt.


A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.