A vietnámiak mentik meg a hazai vendéglátást?

Egyebek között erről is hallhattak izgalmas beszámolót az MSZÉSZ őszi közgyűlésének első, szerdai napján a résztvevők a siófoki Hotel Azúrban.

Kelemen Attila, az AkomoAds ügyvezető igazgatója hasznos és részletes előadást tartott arról, miként érdemes egy szállodának összeállítani a marketing mixét, hogy az valóban sikeres legyen. Hangsúlyozta a startégiai tervezés fontosságát, amelynek éppoly része a lobby dizájnja, a recepciós kommunikációs készsége mint a névjegy, vagy a szobák hőmérséklete. Fontos eszközként említette a SWOT analízist is. A direkt értékesítésben rejlő lehetőségeket említve kiemelte, hogy még ma is több száz hazai szálláshely egyáltalán nem rendelkezik honlappal vagy csak nagyon gyenge minőségűvel, beszélt az érkezési oldal (landing page) és az analitika fontosságáról, hangsúlyozta a nagy reklámzajban a történet jelentőségét a közösségi médiában és arra is rámutatott, hogy elöregedő európai társadalmainkban óriási piaci potenciállal bír a senior utazók szegmense.

A DC Handel Kft. magyar és vietnámi alapítói szerint az általuk közvetített munkaerő értelmezhető válasz lehet a vendéglátásban és szállodaiparban uralkodó munkaerőínségre. Az ukrán, román, szerb, horvát vendégmunkások sem elegendőek, hogy kielégítsék a keresletet és a szektor ázsiai importra kényszerül. A 100 milliós országban sok a fiatal, általános és magas szakképesítésű munkaerő. Ők míg hazájukban 200-300 dollárt keresnek havonta átlagosan, Japánban, Dél-Koreában, a Közel-Keleten, Kanadában és az Egyesült Államokban valamint Európában ennek 4-5 szörösét kereshetik meg. Ezek a térségek, országok vonzóak számukra a magasabb életszínvonal és a kultúra miatt és sokan letelepedési szándékkal érkeznek vendégmunkásként. A vietnámi munkaerő erényeként említették a szorgalmat, a lojalitást, a túlórázási hajlandóságot, a jókedvet, a kedvességet, a jó kézügyességet, a gyors betanulási készséget, a folyamatos munkavégzést, az alacsony lemorzsolódást, a hosszútávú elköteleződést, és azt, hogy viszonylag ritkán, kétévente látogatnak haza. Hátrány lehet az, hogy némi időbe telik a vietnámiak számára alkalmazkodni az európai szokásrendszerhez. Budapesten már számos vendéglátóhelyen dolgoznak nagy számban vietnámiak, a felszolgálók kommunikálnak angolul. A konyhai dolgozók 1000-1200 forintos, a szakácsok 1700 forintos órabérért dolgoznak átlagosan. Az állásközvetítő iroda számára egy ügyvédi iroda teljeskörűen intézi a szükséges jogi és bevándorlásügyi asszisztenciát. A hazánkban szükséges egészségügyi papírokat még otthon elintézik számukra. Az igénylés leadásától számítva 5 hónap elteltével kaphat egy magyar szolgáltató vietnámi munkaerőt a hosszas engedélyeztetés miatt, és ő lesz a hivatalos foglalkoztató is, az állásközvetítőnek a három hónapos próbaidő után egyösszegű sikerdíjjal tartozik. A vietnámi állampolgárok 2 évre kapnak nálunk munkavállalói engedélyt, a tartózkodás azonban csak egy évre szól, amit hosszabbítani lehet. A foglalkoztató kérhet újabb két évre munkavállalói engedélyt alkalmazottja számára. Jövedelemigazolás és legális itt tartózkodás esetén 3 év múlva kérhet letelepedési engedélyt egy vietnámi állampolgár, ami 5 évre szól.

Szolcsák Anett, az online asztalfoglalási platformokról beszélt a 3 éve működő Restu képviseletében, amely 120 étteremben van jelen napjainkban. Ma hazánkban még mindig a legtöbben telefonon foglalnak asztalt, külföldön azonban már az online asztalfoglalás gyakorlata a vezető. Főleg mobileszközről foglalunk és többnyire pár nappal korábban. A szakember hangsúlyozta, a szolgáltatás emeli a vendég kiszolgálásának színvonalát, akár csúcsidőben, amikor nem tudjuk felvenni a telefont, a vendég maga rögzítheti a foglalását, amivel jelentős mennyiségű időt spórolhatunk meg a személyzet számára és hasznos a vendégadatok gyűjtése és kezelése szempontjából is, mivel a rendszer elmenti az adatokat pl. a kedvenc asztalt, telefonszámot, stb.

Forrás: Turizmus Online


Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.
Jön a tatai korhű török fesztivál

Jön a tatai korhű török fesztivál 

Látványos hadijátékok színhelye lesz a pünkösdi hétvégén a tatai Öreg-tó partja.
Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton

Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton 

Keveset tudunk a kortárs horvát képzőművészetről, pedig a kultúra is fontos vonzereje lehetne annak az országnak, amely egyébként a magyar turisták legkedveltebb külföldi úti célja.
Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál

Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál 

Családi programokkal hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbefogadására a Belvárosi Kutyafesztiválon szombaton Budapesten, az Olimpia Parkban.
Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon

Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon 

Az eseményen az is kiderül, hogy melyek lettek Siófok város borai 2025-ben.
Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben

Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben 

2025. június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Pünkösdi Örökség Ünnepet.
Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára

Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára 

És még nem zárult le a nevezési határidő.
Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése?

Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése? 

A teljes magyar divat-, design-, szépség-, valamint játékipari szektort érintő, átfogó felmérést kezdeményez a Magyar Divat & Design Ügynökség.
Új történetek, nyári városnéző séták Pécsett

Új történetek, nyári városnéző séták Pécsett  

A színes kínálat mind a helyiek, mind a városba látogató turisták részére tartogat számos új történetet.
Egy héttel később nyit a Lupa

Egy héttel később nyit a Lupa 

Az eredetileg tervezett időponthoz képest.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.