Be kell rúgni az ajtót!

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

Az idei brüsszeli Monde Selection borversenyen - amelyen 28 ország borait indították - az összesen kiadott hét nagy aranyéremből kettő a badacsonyi és feldebrői pincészeteikkel dolgozó Varga Pincészethez került: 2015-ös Aranymetszés Szürkebarátjuknak, és 2017-es Egri Hárslevelűjüknek ítélte oda a világ neves borszakembereiből álló zsűri a nagydíjat.

Többek közt ez a rangos elismerés adta apropóját annak a sajtómeghívásnak, ami badacsonyi pincészetükbe szólt - a szüreti és szőlőfeldolgozó munkák kellős közepén.

Más végezze, ha te nem értesz hozzá...

Több mint tíz éve kezdték azt a munkát, amely immár világversenyeken gyümölcsözik: prémiumtételeket is alkotnak neves borászokból álló kollégáik segítségével. Egri vidéken lévő szőlőterületeiknél, a feldebrői pincészetüket vezeti az a Tóthné Rózsika, aki 2019 Bortermelője lett.

Sosem csinált abból ttkot Varga Péter, és fia, Máté, hogy ők  nem borász-szőlész szakemberek, hanem gazdasági végzettségűek lévén a pénzügyi világhoz értenek leginkább. Az édesapa, budafoki származása révén korábban az ott lévő Törley Pincészet gazdasági igazgatója volt, fia sem ártja bele magát olyan területbe, amelyben vannak náluk ismertebb és elismertebb szakértők. Viszont - megtartva közben óriásra nőtt családi vállalkozásuk családias jellegét -, különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ország legjobb szakembereit alkalmazzák. 

Adatok, trendek, válaszok a változó piaci igényekre

Számadataik, szőlőterületeik mérete lenyűgöző: összesen 200 hektár szőlőssel rendelkeznek a Balaton három régiójában (itt van 145 ha) és az Egri borvidéken (55 ha). Tavalyi árbevételük 5 milliárd forint volt, a nyereségük 270 millió forint, csapatuk létszáma 170 fő. Jelenleg 14,3 millió palackot állítanak elő, épp a napokban állították "hadrendbe" vadonatúj, német palackozó gépsorukat, de a régi olasz gyártmányút is bármikor üzembe helyezhetőként megtartották - minden eshetőségre felkészülve.

A 2008-as világválság őket is érzékenyen érintette, 2013-ban pedig az exportcsökkenés miatt bezárták tokaji pincészetüket, a tavalyi évben pedig a Penny Market piaci szegmenséből való kiesés és az adóemelés miatt i szükséges áremelés csökkentette a cég bevételét. Palackos exportjuk 2 millióról 0,3-re csökkent, 2018-tól kezdődően tételeiket alapvetően a hazai piacon adják el. Prémiumboraik tekintetében viszont egyre nő az értékesítés: immár 700 ezer palackra van megrendelésük.

A bortrendeket folyamatosan figyelik, és azt a módszert alkalmazzák, hogy nem követik, hanem megpróbálnak maguk is bortrend teremtők lenni. "Be kell rúgni az ajtót, nincs mese", mondja ezzel kapcsolatban Varga Máté. Emiatt született meg új prémiumcsaládjuk, az Aranymetszés, ezért készül prémium kategóriában náluk Rozé és Irsai Olivér, hamarosan Fehér Cuvée pezsgőjük is lesz, és e vonal szülötte különleges tételük, a Narancsbor is.

Gyümölcsös, bubis fehérborok, üvegvisszaváltás

Mivel pontosan tudják, hogy hamarosan leáldozik a rozék divatja, hogy helyükre a könnyű, gyümölcsös, sokszor bubis fehérborok érkezzenek, naná, hogy már ilyennel rukkolnak elő a piacon. Boraik palackjai - a környezetvédelem jegyében - alapvetően betétdíjasok, egyébként ők az egyedüliek Magyarországon, akik ezt a módszert alkalmazzák. Mivel az asztali borok divatja szintén leáldozóban van, prémium kategóriát is készítenek tömegtermékeik mellett - amúgy prémium tételeik is szinte nevetséges áron kaphatók, más kézműves magyar borászatok prémiumtermékeihez viszonyítva.

xxx

Öreg este van már, amikor elköszönünk házigazdáinktól Badacsonyban, de hogy nyugodt álomba szenderül a pincészet, azt azért nem állítanánk. Hosszú percekig sorban állunk, amíg kijuthatunk a 71-es útra, Pest felé. Egyre csak kanyarodnak ki- és be a kamionok, teherszállító nagyobb furgonok, a borászatban minden lámpa felkapcsolva, sürögnek-forognak az emberek, tartályokba, hordókba, palackokba kerül az idei termés.

 

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?