Be kell rúgni az ajtót!

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

Az idei brüsszeli Monde Selection borversenyen - amelyen 28 ország borait indították - az összesen kiadott hét nagy aranyéremből kettő a badacsonyi és feldebrői pincészeteikkel dolgozó Varga Pincészethez került: 2015-ös Aranymetszés Szürkebarátjuknak, és 2017-es Egri Hárslevelűjüknek ítélte oda a világ neves borszakembereiből álló zsűri a nagydíjat.

Többek közt ez a rangos elismerés adta apropóját annak a sajtómeghívásnak, ami badacsonyi pincészetükbe szólt - a szüreti és szőlőfeldolgozó munkák kellős közepén.

Más végezze, ha te nem értesz hozzá...

Több mint tíz éve kezdték azt a munkát, amely immár világversenyeken gyümölcsözik: prémiumtételeket is alkotnak neves borászokból álló kollégáik segítségével. Egri vidéken lévő szőlőterületeiknél, a feldebrői pincészetüket vezeti az a Tóthné Rózsika, aki 2019 Bortermelője lett.

Sosem csinált abból ttkot Varga Péter, és fia, Máté, hogy ők  nem borász-szőlész szakemberek, hanem gazdasági végzettségűek lévén a pénzügyi világhoz értenek leginkább. Az édesapa, budafoki származása révén korábban az ott lévő Törley Pincészet gazdasági igazgatója volt, fia sem ártja bele magát olyan területbe, amelyben vannak náluk ismertebb és elismertebb szakértők. Viszont - megtartva közben óriásra nőtt családi vállalkozásuk családias jellegét -, különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ország legjobb szakembereit alkalmazzák. 

Adatok, trendek, válaszok a változó piaci igényekre

Számadataik, szőlőterületeik mérete lenyűgöző: összesen 200 hektár szőlőssel rendelkeznek a Balaton három régiójában (itt van 145 ha) és az Egri borvidéken (55 ha). Tavalyi árbevételük 5 milliárd forint volt, a nyereségük 270 millió forint, csapatuk létszáma 170 fő. Jelenleg 14,3 millió palackot állítanak elő, épp a napokban állították "hadrendbe" vadonatúj, német palackozó gépsorukat, de a régi olasz gyártmányút is bármikor üzembe helyezhetőként megtartották - minden eshetőségre felkészülve.

A 2008-as világválság őket is érzékenyen érintette, 2013-ban pedig az exportcsökkenés miatt bezárták tokaji pincészetüket, a tavalyi évben pedig a Penny Market piaci szegmenséből való kiesés és az adóemelés miatt i szükséges áremelés csökkentette a cég bevételét. Palackos exportjuk 2 millióról 0,3-re csökkent, 2018-tól kezdődően tételeiket alapvetően a hazai piacon adják el. Prémiumboraik tekintetében viszont egyre nő az értékesítés: immár 700 ezer palackra van megrendelésük.

A bortrendeket folyamatosan figyelik, és azt a módszert alkalmazzák, hogy nem követik, hanem megpróbálnak maguk is bortrend teremtők lenni. "Be kell rúgni az ajtót, nincs mese", mondja ezzel kapcsolatban Varga Máté. Emiatt született meg új prémiumcsaládjuk, az Aranymetszés, ezért készül prémium kategóriában náluk Rozé és Irsai Olivér, hamarosan Fehér Cuvée pezsgőjük is lesz, és e vonal szülötte különleges tételük, a Narancsbor is.

Gyümölcsös, bubis fehérborok, üvegvisszaváltás

Mivel pontosan tudják, hogy hamarosan leáldozik a rozék divatja, hogy helyükre a könnyű, gyümölcsös, sokszor bubis fehérborok érkezzenek, naná, hogy már ilyennel rukkolnak elő a piacon. Boraik palackjai - a környezetvédelem jegyében - alapvetően betétdíjasok, egyébként ők az egyedüliek Magyarországon, akik ezt a módszert alkalmazzák. Mivel az asztali borok divatja szintén leáldozóban van, prémium kategóriát is készítenek tömegtermékeik mellett - amúgy prémium tételeik is szinte nevetséges áron kaphatók, más kézműves magyar borászatok prémiumtermékeihez viszonyítva.

xxx

Öreg este van már, amikor elköszönünk házigazdáinktól Badacsonyban, de hogy nyugodt álomba szenderül a pincészet, azt azért nem állítanánk. Hosszú percekig sorban állunk, amíg kijuthatunk a 71-es útra, Pest felé. Egyre csak kanyarodnak ki- és be a kamionok, teherszállító nagyobb furgonok, a borászatban minden lámpa felkapcsolva, sürögnek-forognak az emberek, tartályokba, hordókba, palackokba kerül az idei termés.

 

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.