Be kell rúgni az ajtót!

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

Az idei brüsszeli Monde Selection borversenyen - amelyen 28 ország borait indították - az összesen kiadott hét nagy aranyéremből kettő a badacsonyi és feldebrői pincészeteikkel dolgozó Varga Pincészethez került: 2015-ös Aranymetszés Szürkebarátjuknak, és 2017-es Egri Hárslevelűjüknek ítélte oda a világ neves borszakembereiből álló zsűri a nagydíjat.

Többek közt ez a rangos elismerés adta apropóját annak a sajtómeghívásnak, ami badacsonyi pincészetükbe szólt - a szüreti és szőlőfeldolgozó munkák kellős közepén.

Más végezze, ha te nem értesz hozzá...

Több mint tíz éve kezdték azt a munkát, amely immár világversenyeken gyümölcsözik: prémiumtételeket is alkotnak neves borászokból álló kollégáik segítségével. Egri vidéken lévő szőlőterületeiknél, a feldebrői pincészetüket vezeti az a Tóthné Rózsika, aki 2019 Bortermelője lett.

Sosem csinált abból ttkot Varga Péter, és fia, Máté, hogy ők  nem borász-szőlész szakemberek, hanem gazdasági végzettségűek lévén a pénzügyi világhoz értenek leginkább. Az édesapa, budafoki származása révén korábban az ott lévő Törley Pincészet gazdasági igazgatója volt, fia sem ártja bele magát olyan területbe, amelyben vannak náluk ismertebb és elismertebb szakértők. Viszont - megtartva közben óriásra nőtt családi vállalkozásuk családias jellegét -, különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ország legjobb szakembereit alkalmazzák. 

Adatok, trendek, válaszok a változó piaci igényekre

Számadataik, szőlőterületeik mérete lenyűgöző: összesen 200 hektár szőlőssel rendelkeznek a Balaton három régiójában (itt van 145 ha) és az Egri borvidéken (55 ha). Tavalyi árbevételük 5 milliárd forint volt, a nyereségük 270 millió forint, csapatuk létszáma 170 fő. Jelenleg 14,3 millió palackot állítanak elő, épp a napokban állították "hadrendbe" vadonatúj, német palackozó gépsorukat, de a régi olasz gyártmányút is bármikor üzembe helyezhetőként megtartották - minden eshetőségre felkészülve.

A 2008-as világválság őket is érzékenyen érintette, 2013-ban pedig az exportcsökkenés miatt bezárták tokaji pincészetüket, a tavalyi évben pedig a Penny Market piaci szegmenséből való kiesés és az adóemelés miatt i szükséges áremelés csökkentette a cég bevételét. Palackos exportjuk 2 millióról 0,3-re csökkent, 2018-tól kezdődően tételeiket alapvetően a hazai piacon adják el. Prémiumboraik tekintetében viszont egyre nő az értékesítés: immár 700 ezer palackra van megrendelésük.

A bortrendeket folyamatosan figyelik, és azt a módszert alkalmazzák, hogy nem követik, hanem megpróbálnak maguk is bortrend teremtők lenni. "Be kell rúgni az ajtót, nincs mese", mondja ezzel kapcsolatban Varga Máté. Emiatt született meg új prémiumcsaládjuk, az Aranymetszés, ezért készül prémium kategóriában náluk Rozé és Irsai Olivér, hamarosan Fehér Cuvée pezsgőjük is lesz, és e vonal szülötte különleges tételük, a Narancsbor is.

Gyümölcsös, bubis fehérborok, üvegvisszaváltás

Mivel pontosan tudják, hogy hamarosan leáldozik a rozék divatja, hogy helyükre a könnyű, gyümölcsös, sokszor bubis fehérborok érkezzenek, naná, hogy már ilyennel rukkolnak elő a piacon. Boraik palackjai - a környezetvédelem jegyében - alapvetően betétdíjasok, egyébként ők az egyedüliek Magyarországon, akik ezt a módszert alkalmazzák. Mivel az asztali borok divatja szintén leáldozóban van, prémium kategóriát is készítenek tömegtermékeik mellett - amúgy prémium tételeik is szinte nevetséges áron kaphatók, más kézműves magyar borászatok prémiumtermékeihez viszonyítva.

xxx

Öreg este van már, amikor elköszönünk házigazdáinktól Badacsonyban, de hogy nyugodt álomba szenderül a pincészet, azt azért nem állítanánk. Hosszú percekig sorban állunk, amíg kijuthatunk a 71-es útra, Pest felé. Egyre csak kanyarodnak ki- és be a kamionok, teherszállító nagyobb furgonok, a borászatban minden lámpa felkapcsolva, sürögnek-forognak az emberek, tartályokba, hordókba, palackokba kerül az idei termés.

 

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.