Be kell rúgni az ajtót!

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

Az idei brüsszeli Monde Selection borversenyen - amelyen 28 ország borait indították - az összesen kiadott hét nagy aranyéremből kettő a badacsonyi és feldebrői pincészeteikkel dolgozó Varga Pincészethez került: 2015-ös Aranymetszés Szürkebarátjuknak, és 2017-es Egri Hárslevelűjüknek ítélte oda a világ neves borszakembereiből álló zsűri a nagydíjat.

Többek közt ez a rangos elismerés adta apropóját annak a sajtómeghívásnak, ami badacsonyi pincészetükbe szólt - a szüreti és szőlőfeldolgozó munkák kellős közepén.

Más végezze, ha te nem értesz hozzá...

Több mint tíz éve kezdték azt a munkát, amely immár világversenyeken gyümölcsözik: prémiumtételeket is alkotnak neves borászokból álló kollégáik segítségével. Egri vidéken lévő szőlőterületeiknél, a feldebrői pincészetüket vezeti az a Tóthné Rózsika, aki 2019 Bortermelője lett.

Sosem csinált abból ttkot Varga Péter, és fia, Máté, hogy ők  nem borász-szőlész szakemberek, hanem gazdasági végzettségűek lévén a pénzügyi világhoz értenek leginkább. Az édesapa, budafoki származása révén korábban az ott lévő Törley Pincészet gazdasági igazgatója volt, fia sem ártja bele magát olyan területbe, amelyben vannak náluk ismertebb és elismertebb szakértők. Viszont - megtartva közben óriásra nőtt családi vállalkozásuk családias jellegét -, különös figyelmet fordítanak arra, hogy az ország legjobb szakembereit alkalmazzák. 

Adatok, trendek, válaszok a változó piaci igényekre

Számadataik, szőlőterületeik mérete lenyűgöző: összesen 200 hektár szőlőssel rendelkeznek a Balaton három régiójában (itt van 145 ha) és az Egri borvidéken (55 ha). Tavalyi árbevételük 5 milliárd forint volt, a nyereségük 270 millió forint, csapatuk létszáma 170 fő. Jelenleg 14,3 millió palackot állítanak elő, épp a napokban állították "hadrendbe" vadonatúj, német palackozó gépsorukat, de a régi olasz gyártmányút is bármikor üzembe helyezhetőként megtartották - minden eshetőségre felkészülve.

A 2008-as világválság őket is érzékenyen érintette, 2013-ban pedig az exportcsökkenés miatt bezárták tokaji pincészetüket, a tavalyi évben pedig a Penny Market piaci szegmenséből való kiesés és az adóemelés miatt i szükséges áremelés csökkentette a cég bevételét. Palackos exportjuk 2 millióról 0,3-re csökkent, 2018-tól kezdődően tételeiket alapvetően a hazai piacon adják el. Prémiumboraik tekintetében viszont egyre nő az értékesítés: immár 700 ezer palackra van megrendelésük.

A bortrendeket folyamatosan figyelik, és azt a módszert alkalmazzák, hogy nem követik, hanem megpróbálnak maguk is bortrend teremtők lenni. "Be kell rúgni az ajtót, nincs mese", mondja ezzel kapcsolatban Varga Máté. Emiatt született meg új prémiumcsaládjuk, az Aranymetszés, ezért készül prémium kategóriában náluk Rozé és Irsai Olivér, hamarosan Fehér Cuvée pezsgőjük is lesz, és e vonal szülötte különleges tételük, a Narancsbor is.

Gyümölcsös, bubis fehérborok, üvegvisszaváltás

Mivel pontosan tudják, hogy hamarosan leáldozik a rozék divatja, hogy helyükre a könnyű, gyümölcsös, sokszor bubis fehérborok érkezzenek, naná, hogy már ilyennel rukkolnak elő a piacon. Boraik palackjai - a környezetvédelem jegyében - alapvetően betétdíjasok, egyébként ők az egyedüliek Magyarországon, akik ezt a módszert alkalmazzák. Mivel az asztali borok divatja szintén leáldozóban van, prémium kategóriát is készítenek tömegtermékeik mellett - amúgy prémium tételeik is szinte nevetséges áron kaphatók, más kézműves magyar borászatok prémiumtermékeihez viszonyítva.

xxx

Öreg este van már, amikor elköszönünk házigazdáinktól Badacsonyban, de hogy nyugodt álomba szenderül a pincészet, azt azért nem állítanánk. Hosszú percekig sorban állunk, amíg kijuthatunk a 71-es útra, Pest felé. Egyre csak kanyarodnak ki- és be a kamionok, teherszállító nagyobb furgonok, a borászatban minden lámpa felkapcsolva, sürögnek-forognak az emberek, tartályokba, hordókba, palackokba kerül az idei termés.

 

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.