Bemutatták a Városliget parkrehabilitációs vázlattervét

Családbarát és fenntartható Városliget jön létre a Liget Budapest projekt keretében elvégzendő parkrekonstrukció nyomán - hangsúlyozta a Városliget parkrehabilitációs vázlattervének csütörtöki budapesti bemutatóján a projekt kert- és tájépítészeti feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy a tervező Garten Studióhoz 118 szervezet juttatott el összesen 558 javaslatot, ezek 90 százalékát sikerült befogadni.

Magyarország legnagyobb szabású parkfejlesztése remélhetőleg megmutatja: lehet olyan eredményre jutni, amely a lehető legtöbb Liget-használó csoport lehető legnagyobb örömére szolgál - mondta.
Persányi Miklós kiemelte: szükség van az M3 autópálya forgalmának kivezetésére, a P+R parkolók és a közösségi közlekedés átgondolására. Az átmenő forgalmat ezért - a közösségi közlekedés kivételével - megszüntetik a Városliget egész területén.

A Városliget egy sok igényt kielégítő, rekreációs közösségi tér, amelynek csak egyik fontos eleme a zöldfelület. A parkrekonstrukció lényege ezzel együtt a Liget zöldfelületeinek növelése - hangsúlyozta a miniszteri biztos.
Sokat vitatott kérdés volt a zöldfelületek mérete, az erre vonatkozó számok elérhetők a www.varosligetpark.hu honlapon - hívta fel a figyelmet.

Persányi Mikós elmondása szerint a Ligetből a városba kinyúló "zöld csápokra" vonatkozó javaslatát megfogadták, így a Városligeti fasorba és a Dózsa György útra sok száz facsemetét ültettek. A főváros és a kerületek 37 500 új fát telepítenek Budapesten 2016 és 2019 között - jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, a Városligeti-tó medrében a jövőben egész évben víz lesz - a korcsolyaszezon kivételével -, a Liget forgalommentesítése után pedig érdemes elgondolkodni a Hősök teréről is, itt is megfontolandó az újraparkosítás.

Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója a parktervezés szempontjait ismertetve elmondta, hogy az egyik legfontosabb cél a park jövőbeli fenntarthatósága. Mint hangsúlyozta, gyermekbarát, családközpontú, okos közösségi teret képzeltek el, ennek érdekében akadálymentesítési koncepció is készült.

A fejlesztés első eredményének nevezte, hogy a ligeti bódésor helyén megépültek a Feszl által tervezett pavilonok, a street foodtól a fine diningig sokféle igényt kiszolgálva, de állandó minőségbiztosítás mellett.
A Városliget Zrt. munkatársa elárulta, hogy kifinomult látogatóirányítási rendszert terveznek, a tájékozódást az applikációk mellett hostessek, gondnokok is segítik majd.

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője közölte: az engedélyezési tervek elkészültét követően, 2018 áprilisában kezdődhet a parkrekonstrukció első üteme, az utolsó, harmadik ütem pedig 2019 januárjában. Mint hangsúlyozta, pályázatuk egyetlen fontosabb eleméről sem kellett lemondaniuk.

Beszámolója szerint a parkon belül nem építenek ki kerékpárutat, a kerékpárosok azonban használhatják majd a Ligetet, és nyolc új Bubi állomást is létrehoznak. 13 digitális információs táblát, 15 statikus térképet és 11, usb töltővel, wifi hotspottal ellátott okospadot helyeznek el.

Krausz Zsolt, az Atelier Kis Péter munkatársa a parkba elhelyezendő négy új vendéglátó- és kilenc illemhely organikus alapú terveit és elhelyezkedését mutatta be.

Szloszjár György elmondta: a Széchenyi Gyógyfürdő mellett vizes élménytér létesül, az Új Nemzeti Galéria környékére pedig egy zárt és egy nyílt kutyafuttató is kerül a kutyák és a gazdák komfortját szolgáló berendezésekkel. Ide tervezik a sörkertet és a hőlégballon-felszállóhelyet is.

A KRESZ Park közlekedési játszótérré fejlődik, és megújul a Vakok kertje, amely mellett az iskolásoknak szánt sportpályákat helyezik el.

A Városligeti-tó felülete jelentősen megnő, a Vajdahunyadvár pedig körbecsónakázhatóvá válik. A vár környékére képzelik el a Liget rendezvényterét, a megújuló tóparti játszótér körül családi szigetet alakítanak ki. A turistabuszok leszállóhelyét a Hősök terénél helyezik el, a járművek azonban a Szabolcs utcában parkolnak majd. 

Az Olof Palme sétány aszfaltburkolatát megszüntetik, a Király-domb mögötti botanikus kert területét megnövelik, mellette pedig még egy zárt kutyafuttatót alakítanak ki, míg a Nagyrétre kis dísztó, az Olof Palme Ház főbejárata elé rózsakert kerül.

Az Ötvenhatosok tere a fásítás egyik fő terepe lesz, a tervezett gyermekszínház közelében megújul a nagy játszótér, mellette pedig egy kisebb is létesül a kisgyerekek számára. A Magyar Zene Háza mellé zenei játszótér kerül.

A Liget jelenleg sötét részeit mozgásérzékelős lámpákkal látják el, az áthelyezett közműveket pedig a fákra tekintettel vezetik el - számolt be a tervekről Szloszjár György.

Forrás: MTI


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.