Beveszik a világot a magyar szakácsok

Világversenyeken szerepelnek és külföldön képzik tovább magukat a gasztronómia magyarországi képviselői. Hírek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) világából.

Gőzerővel készülünk a Világbajnokságra

2016 szeptemberében a görögországi Thessaloniki ad otthont a WACS melegkonyhás szakácsbajnokságának, valamint cukrászbajnokságának. Elek Richárd szakács 2. helyen jutott tovább a melegkonyhás szakmai viadalon Prágában, így ő képviseli hazánkat a világbajnokságon, Domonkos Dávid cukrász pedig az 1. helyen jutott tovább, szintén Prágában.

Olasz vonal

Áprilisban 44-en voltak, októberben 22 magyarországi szakoktató ismerkedik majd az olasz gasztronómiai és borászati szektor világával az MNGSZ által megpályázott „A kiváló ízek nagykövetei” szeminárium keretében, Olaszországban. A túra a megvalósító Marco Polo G.E.I.E. és ügyvezetője, Ferdinando Martignago ötlete nyomán született, aki immár több mint 15 éve szervez nemzetközi mobilitási programokat magyar fiatalok számára. Ezzel a projekttel azonban nem csak fiatalokat juttat olaszországi szakmai gyakorlati lehetőséghez, hanem szakoktatókat, vendéglátáshoz kapcsolódó szakembereket is megismertet az olasz gasztronómia világával. A szeminárium célja, hogy megmutassa a nevelés új módszereit azon oktatóknak, akik az országhatárokon átnyúlva tudják megismertetni diákjaival az új nemzetközi lehetőségeket. Középpontjában a gasztronómia és a borászat áll, összhangban a hagyománnyal, a vidékkel, az egészséges életmóddal, az innovációval, a mikrogazdasággal és a turizmussal.

Fiatalok és szépkorúak találkozója

Augusztustól minden hónapban az MNGSZ által szervezett szakmai találkozókon beszélgethetnek és ismerkedhetnek a vendéglátósok a Stefánia palota Honvéd kulturális központ Regiment éttermében. A rendezvény célja a szakmai élménybeszámolókon az új technológiai módszerek bemutatása mellett egy kötetlen szakmai műhelymunka megindítása a jövő generációinak bevonása mellett.

Nyíregyházi Gasztro-csata és Grillbajnokság

Második alkalommal gyűlik össze a szabadtűzi főző csapatok sokasága a nyíregyházi főtéren, hogy bemutassa és kóstoltassa Magyarország teljes szabadtűzön készíthető finom ételeit. Az ország szinte minden pontjáról érkező csapatok mérik össze tudásukat szeptember 24-én, szombaton a Tirpák Fesztivál keretében a GASZTRO-CSATÁN, amelyre az előző évekhez hasonlóan több ezer látogatót várnak a szervezők. Szeptember 25-én pedig országos Grillbajnokság lesz ugyanott, cél: a grill ételek népszerűsítése valamint a 2017-ben, Németországban megszervezésre kerülő nemzetközi versenyre való kvalifikáció.

A programok a Nyíregyháza MJV, az MNGSZ és a Grill Szövetség közös szervezésében valósulnak meg.

Hivatalos: WACS világdöntő Lyonban

Hivatalosan bejelentették, hogy a 2017. januári lyoni Sirha szakkiálítás ad otthont a WACS junior szakács világdöntőjének, amely egy időben, párhuzamosan zajlik majd a Bocuse d’Or nagy döntőjével. A WACS világdöntőjére készülő versenyzőnk Domonkos Dávid és commis-ja (versenybeli fiatal segítője), Kiss Dániel Malájziában járt egy csokoládé kurzuson az Academy of Pastry Arts Malaysiánál. Egyben a felkészülésük is elindult, mivel megérkeztek a végső versenykiírások a 2016. szeptember végi döntőre, amelyet Thessalonikiben tartanak a WACS (Gasztronómiai Világszövetség) világkongresszusán, több ezer delegált, résztvevő szakember, érdeklődő és a csapatokat kísérő média előtt, a világ minden tájáról.


Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.