Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnöke megnyitójában leszögezte: a NAK egyik legfontosabb feladatának és kötelességének tartja a helyi élelmiszer-feldolgozás és a kézműves termékek bemutatását, hogy a vásárlók az őstermelőket, családi gazdálkodókat is megismerjék és megtalálják.
Az agrárszakember kiemelte, hogy a bemutatott ételek ősi receptek szerint készültek, ezeket szintén megismerhették az érdeklődők.
A fesztiválon felvonultak az idén többek között tej- és húsfeldolgozó családi gazdálkodók, chilipaprika-készítők, méhészek. Egy őstermelő például tönkölylisztből készült sós és édes süteményeit kínálta a a rendezvényen.
Erdélyből, Farkaslakáról érkezett a kürtőskalács-készítő Kovács család, míg szombaton Kárpátaljáról jöttek a csuhéból készült virágok árusai, a fazekasok, a szőtteskészítők.
A Kossuth térre látogatókat pálinkával, borral, csörögefánkkal és töltött káposztával vendégelték meg.
Kísérő programként az első napon tartották a Debrecen Hangja válogatóját, de volt interaktív íjászbemutató, kézműves játszóház gyerekeknek, mézeskalács-díszítés és lekvárfőzés is.
Forrás: MTI