Drónokkal a balatoni horgászturizmus javításáért

A rabsicok visszaszorításával, egyes, nagyüzemi méretben dolgozó horgászok korlátozásával és a halállomány megfelelő szabályozásával próbálják a többség számára jobbá, fenntarthatóbbá tenni a balatoni horgászatot, javítani a horgászturizmus feltételeit, derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN Zrt.) csütörtökön rendezett konferenciáján.

Talán a halak és a rabsicok kivételével minden érintett ott volt tihanyi Balatoni Limnológiai Intézetben megrendezett balatoni horgászkonferencián. A tanácskozás első részében a házigazda intézet kutatói számoltak be a horgászok számára is fontos kérdésekben zajló kutatásaikról. Így szó volt turisták életét megkeserítő, sőt olykor még vitorlásversenyek mezőnyét is megtizedelő árvaszúnyogokról, a ma már fontos haleledelként számon tartott invaziv vándorkagylókról és az ugyancsak invaziv busákról. Amíg a szúnyogoknál, kagylóknál a hasznosság is fontos tényezőként szerepelt a tennivalók mérlegelésénél, a busákkal kapcsolatban nem voltak ilyen elnézőek a kutatók. A balatoni halállomány hosszú távú, horgászérdekeknek is megfelelő állapotú fenntartásához szerintük a teljes vízgyűjtőn - beleértve a halastavakat - teljesen be kellene tiltani a nem őshonos fajok tartását. Ugyancsak meg kellene tiltani, vagy szigorítani kellene a más vízrendszerekből történő halszállításokat, hogy ezzel megelőzzék az újabb káros halfajok behurcolását a Balaton vízgyűjtőjére - fogalmazták meg.



A horgászokat talán legjobban érintő elemzés a fogási naplók adatai alapján mutatta be, hogy a tavaly kifogott 618 tonna hal hogyan oszlik meg a mintegy 40 ezer horgász között. Mint kiderült, a pecások egy szűk csoportja aránytalanul nagy mennyiségű halat visz haza. 2013-ban az összes halfajt tekintve 866 fő (az összes horgász 2,2 százaléka) összesen 144 tonnát fogott, ami az összes horgász fogásának a 23 százaléka. A pontyok esetében ennél is érdekesebb az eredmény, itt 371 fő (az összes horgász 0,9 százaléka) 62 tonnát fogott, az összes horgász pontyfogásának a 19 százalékát.

Korlátoznák a kifogható mennyiséget

A fenti aránytalanságok miatt a jövőben korlátozni szeretnék a védett halfajokból - ponty, süllő, csuka, harcsa, kősüllő - egy engedéllyel fogható mennyiséget. A tervek szerint száz megfelelő méretű hal kifogása után csak új engedély kiváltásával folytathatja a horgászást az érintett személy. A tervek között szerepel a minimálisan fogható halméretek fajták szerint különböző nagyságú növelése is.

A szabályosan horgászók esélyeit szeretnék növelni az ellenőrzések hatékonyságának javításával is. Egyes becslések szerint maguk az engedéllyel horgászók is akár kétszer annyit kifoghatnak, mint amennyi a naplókba kerül, és hasonlóan nagy mennyiség vándorol az orvhalászokhoz is. A halőrök javuló jogszabályi lehetőségeit létszámbővítéssel, képzésekkel és technikai fejlesztésekkel szeretnék tovább javítani. A korszerűbb hajók, navigációs eszközök mellett kamerákkal felszerelt drónok rendszerbe állítása is felmerült, hogy a nádasokban, hajókról horgászókat hatékonyabban tudják ellenőrizni.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.