Dunai premier – Szent Iván éjjelén is vízen

Dunai hajós utazásokról beszélgettünk Jáky Gáborral, a Hon Tours Utazási Iroda ügyvezetőjével.

Turizmus Online: Azt tudjuk, hogy szereti a Dunát, a folyami utazásokat. Csinálna nekünk is kedvet hozzá?

Jáky Gábor: Hány oldalnyit mesélhetek?

Turizmus Online: Ez most nehéz feladat lesz. Próbáljuk meg tömören.

JG: Folyami hajós útjainkat a legtömörebben négy jelzővel jellemezném: gazdag program, egyedi élmény, családias hangulat, alacsony ár. Sajnos lehet, napjainkban ehhez hozzá kell még azt is tennem, hogy biztonságos. Minden szempontból. Útjainkat egy szép, luxuskivitelű, 121 éves magyar étteremhajóval csináljuk, melyen felszerelt konyha működik igazán barátságos árakkal, 1000-1500 Ft-ból már ebédelni lehet, jót s jól. Van zárt és nyitott fedélzet, ez utóbbin dohányzó hely is van. Az éjszakákat utasaink parti szállodákban töltik, ahová a hajót kísérő autóbusz viszi őket. (A csomagok is maradhatnak napközben a buszon.) A csoportot idegenvezető kalauzolja a felkeresett műemlékeknél, de hajózás közben is sokat beszélünk a parti látnivalókról, a Dunáról, a hajózásról, azt hiszem, egy kicsit mindenki megkedveli ezt az egész dunai világot. Nem nyújtjuk a szállodahajók eleganciáját és luxusát, de ezt ellentételezi a lényegesen alacsonyabb ár és a sok információ. És azért nálunk is 8-9 fős személyzet dolgozik azon, hogy a maximum 60 fős csoportjaink jól érezzék magukat. Természetesen minden magyarul megy, az ételek, italok forintban fizethetők. De nem is egy műfaj az úszó szálloda és a körutat csináló rendezvényhajó. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya.

Turizmus Online: Mennyiben más egy ilyen hajós út, mint mondjuk egy autóbuszos?

JG: A legfontosabb az, hogy vízen utazva teljesen más élményt él át az ember, mint a szárazföldön. Belecsöppenünk a természetbe, s onnan nézzük a világot. A parttól akár már pár méterre is más az érzés, más a közeg, mások a lehetőségek, szinte egy másik dimenzióban vagyunk. A hajón nyugodtabb az élet, és kényelmesebb, hiszen szabadon mozgunk, eszünk, iszunk, nézelődünk, napozunk és a toalettre sem kell várni egy benzinkútnál.

Turizmus Online: Idén bővítették a felső-dunai kínálatot. Mit lehet erről tudni?

JG: Júniusban rendkívüli csemegét kínálunk. Olyat, amilyen tudomásom szerint még soha nem volt. Magyar személyhajóval megyünk el egészen Regensburgig és vissza. Szinte – 36 km híján – bejárjuk a teljes Duna-szakaszt 725 km hosszan! Hegyek, erdők, várak, apátságok és szépséges városok között kanyarogva, a vízlépcsőknél zsilipelve. Ez a csemege még ízletesebb lesz, hiszen az utat úgy szerveztük, hogy részt vehessünk a Szent Iván éjhez kapcsolódó pompázatos, látványos ünnepségeken. Regensburgba menet a Wachau nyári napfordulós ünnepségén, melynek során a hegyeket nagy tüzek és fáklyák tömege világítja meg, a településekről tűzijátékokat lőnek fel, miközben mi végighajózunk a Duna egyik leghíresebb és legszebb szakaszán. Regensburgból visszafelé egy másik csoporttal hasonló élményt élhetünk át a Melk feletti, Nibelungengaunak nevezett szakaszon.

Turizmus Online: Még milyen hajózási lehetőségeket kínálnak?

JG: Júniusban Regensburg oda-vissza, de lehetőség van csak rövidebb szakaszokon és olcsóbban velünk utazni. Augusztus végén Passauba hajózunk, majd szeptember elején Passauból Budapestre. Az Aldunára is kétszer hajózunk le, egészen a Vaskapuig. Először május végén, majd június elején vissza, másodjára szeptemberben. De vannak népszerű egy napos hajózásaink is, Budapestről Komáromba, Kalocsáról Budapestre. A Komárom-Pozsony szakasz már meg is telt.

Turizmus Online: Sok sikert kívánunk az idei utakhoz is!

JG: Köszönöm! Mi azon leszünk, hogy utasaink az eddigi utakhoz hasonlóan, elégedetten térjenek haza. Nagyon jóleső érzés az út végén a vastapsot meghallani. (x)

www.hontours.hu


Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden

Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden 

Közel kétszáz, a Balaton térségében tanuló általános és középiskolás ismerkedhetett meg a vitorlázással három napon keresztül Balatonfüreden, a Kékszalag Portban.
Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján

Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján 

Van egy hely Budapesten, ahol a tudomány több száz éves öröksége, legendás történetek és modern kérdések találkoznak.
Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten

Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten 

Június 26–27-én Budapestre érkezik a China Brand Fair, Közép-Európa egyik legnagyobb kínai üzleti és kulturális rendezvénye.
Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén

Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén 

Mintegy 140 cigányzenekar szórakoztatta a magyar vendéglátóhelyek közönségét a Dankó Pista Emléknapon.
Panaszkodnak a Balaton zöld vízére

Panaszkodnak a Balaton zöld vízére 

Az összegyűlt algatömeg a szél keltette áramlások hatására gyorsan el is tűnhet, míg más tóterületeken akár meg is jelenhet.
Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból

Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból 

A tárlaton Hollywood magyar királyának műtermét is megidézik.
Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban

Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban  

A világ legjobb városrész-fejlesztése díjat nyerte el a Liget Budapest Projekt az ingatlanok Oscar-díjának is hívott megmérettetésen.
Rejtett veszély a Balaton déli oldalán

Rejtett veszély a Balaton déli oldalán 

A marásvonal mintegy 60 kilométer hosszú, víz alatti árok, amely Balatonkeresztúr és Balatonvilágos között található, jellemzően 500-1000 méterre a parttól.
Jön a fővárosi öbölúszás

Jön a fővárosi öbölúszás 

Több mint 1600 fős mezőnnyel rendezi meg a Budapest Sportiroda 2025. június 21-én, szombaton a 3. MOL Campus Öbölúszást.
Múzeumok Éjszakája a pesti belvárosi templomban

Múzeumok Éjszakája a pesti belvárosi templomban 

2025. június 21-én a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája ’25 elnevezésű országos eseménysorozathoz.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.