Egy hónappal előbb indul a diákmunkaszezon

Idén korábban indul be a diákmunkaidény, így a vállalatoknak most kell lépniük ahhoz, hogy kisebb létszámú munkaerőt vagy akár nagyobb tömegeket tudjanak mozgósítani a nyári szabadságolás idejére. A diákmunkások számára a logisztikai, valamint a gyártásszektor is szinte azonnali munkát tud biztosítani. Az éledező vendéglátóipar csak mérsékelten tudja felvenni a diákokat, míg a gyorséttermek továbbra is tartják kiemelt pozíciójukat.

Ahogy a tavalyi évben is, most is elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák, így a frissen végzett diákok egy hónappal előbb kezdenek bele a nyárba, ezáltal a nyári munkavállalásba is. A fiatalok munkájára és lelkesedésére nemcsak igény, hanem szükség is van különböző területeken.

Vendéglátóipar: a hiányzó rések kitöltése

Habár a teraszok és a benti fogyasztás már éledezik, a pandémia és a kijárási korlátozások hatására a vendéglátóhelyek munkaközössége változásokon ment keresztül. A hosszú szünet következtében egyes esetekben főállású felszolgálók elbocsátására kényszerültek, akik közül időközben más területen helyezkedtek el, és korántsem biztos, hogy feltétlenül tervezik a vendéglátóiparba való visszatérést.

„Még így is, hogy bizonyos szinten csökkent a vendéglátóipari egységekbe jelentkező szakemberek száma, nem a diákmunkások fogják feltölteni a pályát váltó felszolgálók helyét. Az éttermek esetében mindig szükség van egy szakképzett és tapasztalt magra, akik összességében látják át a feladatokat és a folyamatok működését. A diákok azonban kiválóan tudnak kisegítő pozícióban érvényesülni, ezzel kitöltve a hiányzó réseket. Ezzel együtt a gyorséttermekben is számos, esetenként nagyobb felelőséggel járó feladatban is kipróbálhatják magukat” – magyarázza Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Gyors elhelyezkedést kínáló szektorok

Azok a szektorok, ahová a diákmunkások érettségi után a leggyorsabban elhelyezkedhetnek:

  • gyorséttermek,
  • nagy kávézóláncok,
  • logisztikai szektor,
  • gyártás szektor.

Már májustól indulhat

Az eddigi évektől eltérően idén már májusban berobbanhat a diákmunka szezon. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egész évben meglévő igény általában júniusban csúcsosodik, ekkor veszik fel a legnagyobb diákmunkástömegeket a vállalatok. Ugyan a nagy céges rendezvényekkel, családi napokkal, valamint a fesztiválokkal nem tudnak ebben az évben tervezni, de a szabadságoltatás lebonyolítását és az ideiglenesen kieső munkaerő hiányát pótolniuk kell. Ez kiemelten igaz a logisztikai, valamint a gyártószektorban működő cégeknél, akik a korábbi években is rendszeresen foglalkoztattak diákmunkásokat ebben az időszakban.

A diákmunkások foglalkoztatása már bevett gyakorlat a cégek körében, hiszen járulékmentes, és csak az elvégzett munka után kötelesek fizetni. A költséghatékonyság mellett pedig időt is nyernek, hiszen a teljes toborzási, valamint adminisztrációs feladatok is áthárulnak a diákmunkát közvetítő félre. A vállalatoknak most azt kell szem előtt tartaniuk, hogy miként szeretnének nagy tömegeket mozgósítani, a későbbiekben pedig miként szándékoznak értékesíteni a diákévek alatt kialakult pozitív munkakapcsolatokat, és kinevelni a következő generációt.

Gyorséttermek még mindig az élmezőnyben

Az általános munkaerőpiaci helyzet meghatározza a nem tipikus foglalkoztatási formákat is, mint amilyen a diákmunka is. A gyorséttermek eddig is jelentős mértékben éltek ezzel a lehetőséggel, és a vírushelyzet ideje alatt felvirágzó házhoz rendelési kedvnek köszönhetően sikeresen tartotta a számát a gyorsétterméknél diákmunkát vállaló fiatalok foglalkoztatottsága. A pandémia elején tapasztalt lassú visszaesést a szektor még tavaly nyár elején ledolgozta, és mára már nemcsak, hogy az eddigiekhez megszokott számokat hozza, de még növekszik is. Ezáltal a gyorséttermi láncok továbbra is nagy felvevőpiacot jelentenek a diákmunkások számára.

A fiatalok számára ezek az állások nemcsak pénzkereseti lehetőséget jelentenek, de elindítja őket a munkaszocializáció útján, segíti a felelősségvállalást, mindamellett, hogy kommunikációs, feladatmegoldó és más releváns készségeiket is fejleszti életük ezen szakaszában.

Forrás: HRPWR


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.