Egy üzem, melyből füst helyett illat távozik

Levendulalepárlót avattak Tihanyban. Nem kell többé a pannonhalmi apátásgi lepárlóba szállítani a tihanyi gyógynövényt.

Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője elmondta: a lepárló üzemet magánerős beruházásban hozták létre, megközelítőleg 100 millió forintból épült meg a lepárlónak helyt adó ingatlan, és 80 millió forint volt a technológiai fejlesztés - tette hozzá. Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a magas hozzáadott érték, a helyben, helyi munkaerővel és alapanyagokkal készülő kézműves prémium termékek segítik a helyben maradást, a helyi lehetőségek kihasználását és a vidéki életet.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek, a csaknem egyórás lepárlási folyamat alatt megközelítőleg egy liter levendulaolaj nyerhető ki egy-egy üstből. Tósoki Imre, Tihany polgármestere az átadóünnepségen felidézte, hogy a 60-as évekig volt nagyipari levendulatermelés és -lepárlás is a településen. Úgy fogalmazott: hagyomány éledt újra Tihanyban, a levendula ugyanis hozzátartozik a község jelenéhez, gazdálkodásához és a jövő ígéretének is számít.

Az üzem átadásától azt várják, hogy lesznek olyan tihanyi vállalkozók és ingatlantulajdonosok, akik a parlagon álló szántóterületeken újból elkezdik majd a Tihanyi-félszigeten a levendulatermesztést. Minden adott ahhoz, hogy kiváló minőségű levendulás termékek készüljenek a Tihanyi-félszigeten: az éghajlati viszonyok tökéletesek a növény termesztéséhez, kész a levendulalepárló és helyi manufaktúrák, vállalkozások működnek a településen, amelyek minőségi termékeket, ajándéktárgyakat tudnak készíteni a levendulából - mondta. A polgármester beszámolt arról is: elindították a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárását. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője Tihany mindennapjaiban a hagyomány és az innováció együtteséről beszélt. A község fejlődését jelzi, hogy a most átadott levendulalepárló mellett a közelmúltban sportcsarnokot és civil házat is avattak a településen - sorolta. Az üzemet megáldó Mihályi Jeromos tihanyi perjel pedig arra emlékeztetett, hogy a szerzetesi hagyományokban és a gyógyászatban régóta szerepet van a levendulának.

Az üzem átadása előtt tartották a Levendula Hetek programjainak megnyitóját a Pisky-sétányon, ahol Rácz András kiemelte: az országban nyilvántartott, körülbelül hétszáz ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti parki igazgatóság üzemelteti, és több mint 1,6 millió regisztrált látogatót fogad a tíz nemzeti park együttvéve. A Balaton régiót az ország turisztikai szempontból legdinamikusabban fejlődő régiójának nevezte, elmondta: 2014 óta 14 százalékkal nőtt bővült a turizmus a Balaton környékén, több mint kétmillió ember látogat a régióba évente. A közelmúltban átadott helyi nemzeti parki fejlesztések közül Rácz András kiemelte a tihanyi Levendula Házat, a bakonybéli Pannon Csillagdát és a tapolcai tavasbarlang látogatóközpontját. Hozzátette: a jövő fejlesztései közt szerepel Balatonfüreden a Lóczy-barlang elé tervezett fogadóépület, valamint a Kis-Balatonon kivitelezés alatt álló, több mint egymilliárd forint értékű látogatóközpont megépítése.

A levendulából készített termékeket Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója sorolta: a növényből fagylalt, szörp, levendulás sajttorta, méz, csokoládé, szappan, tea, lekvár vagy fűszerkeverék is készüléhet. A tihanyi bekötőút melletti levendulaföldön múlt pénteken kezdődött meg a szedd magad akció. A Levendula Hetek programjai a Levendula Házban június 17-21 illetve 24-28 közt zajlanak majd, ahol előadások és gyógynövénytúrák is várják az érdeklődőket. A június 21-23 közti XV. Levendula Fesztivál programjait a túrák és más programok mellett többek közt Fábián Janka, Janicsák Veca, valamint a Muzsikás és az Esszencia együttesek koncertjei is színesítik.

Forrás: MTI


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.