Együttműködéssel fejlesztik az egri térség turizmusát

Egymás jobb megismerésére, a partneri kapcsolatok erősítésére és szemléletformálásra rendezett szomszédoló Study Tourokat az Eger Térsége TDM Egyesület. A negyedik, záró rendezvényt szerdán tartották a hevesi megyeszékhelyen.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eseményre érkezett és a vendégek kiszolgálásával foglalkozó szakemberek, a szolgáltatásaikat, a turisztikai újdonságokat és más a fontos információkat igyekeztek megosztani egymással.

A résztvevők Badacsonyiné Bohus Gabriellának, Eger elismert idegenvezetőjének kalauzolásában egész napos közös túrákat bonyolítottak le. Így megismerhették az Eszterházy Károly Egyetem központi épületben működő Varázstornyot, ahol fizikai kísérletek részesei lehettek.

Láthatták a nagy múltú csillagászati múzeumot, valamint az ország legrégibb sötétkamráját, amelynek ma is működő műszereivel egy asztalra vetítették Eger fontosabb nevezetességeit.

Az Egri Pasa sátrában is jártak, ahol különleges török kávékat és teákat kóstolhattak. Azután a vár nevezetességeit, a felújított kazamata titkait ismerhették meg Balázs-vitéz tájékoztatójában.

Többek között ágyúbemutatót tartott, de láthatták Dobó István egykori várkapitány életnagyságú figuráját is.
A szakemberek kedvezően fogadták

De ellátogattak, a tavaly év elején megnyitott érseki palota turisztikai látogató központba is, ahol az egyháztörténeti múzeum emlékeit reprezentáló gyűjteményt láthatták, Hernádfői Csaba ügyvezető igazgató közreműködésével.

Ezután városnéző kis vonatra ültek és végigjárták az országos hírű Szépasszonyvölgyet, majd a program az Ostorosbor pincészetében zárult, ahol megkóstolták a legjobb nedűket.

Szádeczky Kornélia, az Eger Térsége TDM Egyesület elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az egrivel együtt, összesen négy Study Tourt rendeztek.

Ezek keretében a résztvevők megismerkedtek Szihalom, Mezökövesd, Bogács, Cserépfalu és Noszvaj, továbbá Bélapátfalva és Szilvásvárad, illetve a Gyógyvizek Völgyében található Egerszalók és Demjén nevezetességeivel, turisztikai újdonságaival.

Ezeket a rendezvényeket kedvezően fogadták a szakemberek, miután a szervezők mindenütt gazdag programokkal várták a résztvevőket és bemutatták az újdonságokat.
Hungarikumok, gyógyhelyek a térségben

Az elnök kiemelte, hogy hazánkban jelenleg tizenegy térségi TDM szervezet működik és ezek egyike az Eger térségi egyesület, amely 2009-ben alakult és jelenleg 17 taggal működik.

Hangsúlyozta, hogy Eger erős turisztikai célpont Magyarországon, de fontos, hogy a jövőben közösen, egymást segítve jelenjenek meg a piacon.

A térség turisztikai termékeire, - többek között - a gyógyfürdőkre, a bor-, illetve a tematikus utakra és a jó rendezvényekre kell, hogy építsék kínálataikat.

Példaként említette az Egri bikavért, illetve a Bükkaljai Kőutat, amelyek hungarikumok, továbbá az egri várat, mint Nemzeti Emlékhelyet, továbbá az egri, az egerszalóki és a mezőkövesdi gyógyhelyet, illetve a szellemi világörökséghez tartozó matyó kulturális hagyatékot.

Fontos, hogy a meglevő kedvező adottságokat minél jobban kihasználják és újabb turisztikai termékeket vezessenek be a piacra. Ezzel még nagyobb bel- és külföldi vendégforgalmat, költést és hosszabb ideig való tartózkodást generálhatnak.

Az egyesület arra is nyitott, hogy a jövőben tovább gyarapítsa a tagjainak számát. Elsősorban települési önkormányzatokra, illetve intézményekre számítanak.

Nőtt a vendégéjszakák száma Egerben

Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idei kemény téli hónapok kedvezőtlenül befolyásolták Eger turizmusát. Ám a kedvező tavaszi időjárás hatására márciusban és áprilisban már változott a helyzet.

Az elmúlt év hasonló időszakához képest ugyanis 10 ezerrel nőtt a vendégéjszakák száma. Különösen több turista érkezett a városba, amely biztató lehet a következő hónapokra is. Ezzel szemben a belföldi vendégek száma stagnált az előző évihez képest.

Jelenleg az egri kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten a kapacitás kihasználás nagyon magas fokú. Ezeknél a különböző szezonok már szinte nem is érzékelhetőek. A magán szálláshelyeken viszont még vannak tartalékok, amelyek kihasználásával előbbre léphetnek.

Partneri együttműködéssel pályáznak

Az ügyvezető arra is utalt, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) meghirdette az EDEN pályázatot. Erre június 30-ig, térségi összefogással programot nyújtanak be az ügynökségnek.

Ebben az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft., Egerszalók, Noszvaj és Mezőkövesd partnerként vesz részt. Így Magyarország legismertebb úti céljának, - mint címnek - az elnyerését pályázzák meg. Ez nem véletlen, mert Eger a különböző műemlékeivel, és az ezekhez kapcsolódó programjaival, Mezőkövesd pedig a szellemi kulturális örökség listáján szerepelő város a Matyó hagyományokkal vesz részt.

Ezek mellett az országban Heves megyében találhatók azok az egykori barlang lakások, amelyek ma már turisztikai látványosságoknak számítanak. Így például Egerszalókon, ahol ezeken a helyeken interaktív kiállítótereket alakítottak ki. De kézműves foglalkozásokat is kipróbálhatnak az érdeklődők, helyi népi ételeket is főzhetnek és gyógynövénykert is kapcsolódik a területhez. 

Noszvajon kiemelkedik a De la Motte kastély, valamint a Meseút program, amelyekkel szintén csatlakoztak a pályázathoz. Ezek mellett újdonságként az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogató Központ, valamint a Főegyházmegyei Könyvtár is vállalta ebben a partnerséget. Egyébként a pályázók közös célja, hogy a leírt kulturális és turisztikai programokat a jövőben a napi gyakorlatban, a munkájuk során alkalmazzák majd.

Hatszáz turista, külön vonattal érkezett

Hegedűsné Majnár Márta arra is kitért, hogy az elmúlt napokban hatszáz turisták szállító különvonat érkezett a hevesi megyeszékhelyre a MÁV Start és az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. együttműködésével.

A vonat Szombathelyről és Zalaegerszegről indult és a vendégek egy teljes napos programot bonyolítottak le Egerben. A hatszáz turistát 12 csoportra osztották, akiket szakavatott helyi idegenvezetők kísértek és tájékoztatták. A tapasztalatok alapján a partnerek folytatásra is számítanak.


Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.