Most debütál a rendezvénysorozat nyitányaként az International Furmint Day, amely ezentúl minden évben február 1-jén népszerűsíti a furmintot, nemcsak Magyarországon, hanem a világban is. A több nyelvű www.furmintday.com honlap mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden hír és érdekesség, amely a szőlőfajtával kapcsolatos - számolt be a Furmint Februárt elindító Kézdy Dániel.
A szakember elmondása szerint a hónap folyamán öt nagy rendezvényt szentelnek a furmintnak, ehhez mintegy száz kisebb borkóstoló, borvacsora társul, a Furmint Februárhoz különleges menüsorokkal, akciókkal csatlakozó éttermek, borbárok, borszaküzletek száma pedig idén már több százra tehető.
A furmintot érdemes jobban megismerni, mert olyan kincsről van szó, amely a nemzetközi mezőnyben és a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét - hangsúlyozta Kézdy Dániel.
A csütörtöki Furmint Február nagykóstolón, a Vajdahunyadvárban 94 pincészet 180 furmintja nyújt összképet a fajtáról. A kiállítók nagy része Tokajt képviseli, de kóstolhatók somlói, egri, balatoni, mátrai, alföldi furmintok, és a határon túlról: a Szeremségből, a Garam-mentéről és a Tokaji Borvidék szlovákiai részéről is érkeznek termelők.
Kézdy Dániel kiemelte a kóstolón kiállító szép számú észak-balatoni borászatot: ebben a régióban az utóbbi években jelentős mennyiségű furmintot telepítettek jó nevű termelők, például a köveskáli Pálffy Pince vagy a csopaki Szent Donát Birtok.
A nagykóstolón olyan új összefogások is bemutatkoznak, mint a fiatal tokaji borászokat tömörítő Tokaj Y, amelynek közös standján a Budaházy-Fekete Kúria, a Homoky, a Kvaszinger, az Árpád-hegy és a Zsirai Pincészet furmintjaival találkozhat a közönség.
Forrás: MTI