Elsőként magyar esettanulmány a UNWTO jelentésében

San Sebastianban május 7-9. között zajlott 3. Gasztroturizmus Világfórumra időzítve jelentette meg gasztronómiai turizmusról szóló második globális jelentését az ENSZ turisztikai világszervezete, a UNWTO (United Nations World Tourism Organisation). A 187 oldalas kiadványban elsőként magyar esettanulmány is helyet kapott. Ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség jó gyakorlatként mutatja be a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) gasztro-roadshow kezdeményezését.

A világszervezet tagországainak, társult tagjainak és partnerszervezeteinek esettanulmányaiból szerkesztett világriport arról számol be, hogy milyen ösztönző szerepe lehet a gasztronómiának az autentikus élményteremtésben, a fenntartható turizmus népszerűsítésében.

A kiadvány termékfejlesztési esettanulmányokat, jó gyakorlatokat és tapasztalatokat oszt meg a gasztronómiai turizmus területéről, bemutatja a gasztroturizmus kommunikációjával, márkázásával, oktatásával kapcsolatos kihívásokat.

A magyar gasztronómia és turizmus óriási elismeréseként a kiadványban elsőként magyar téma is helyet kapott. Az elsősorban a magyar fővároshoz köthető sikerek és eredmények mellett évről-évre komolyabb szerephez jut a vidéki gasztronómia: az utazók és vendégek egyre inkább ismerik és keresik a minőségi, szezonális alapanyagokat, a helyi, kézműves termékeket, és az ezekből készült ételeket, a termelőkkel való személyes kapcsolatot, az igényes vendéglátóhelyeket.

A vidék gasztronómiai örökségét, hagyományait és értékeit, a kiváló magyar élelmiszerekre, borokra és pálinkákra épülő tematikus útvonalakat számos civil szervezet és szolgáltató összefogásának köszönhetően élményszerű módon ismerhetik meg a turisták.

A vidéki gasztronómia magyar turizmusban is egyre erősödő szerepét, a lakosság ilyen irányú nyitottságát, érdeklődését és az ötlet relevanciáját jól jellemzi a Stílusos Vidéki Éttermiség kezdeményezésének gyors sikere is. Évekkel ezelőtt néhány, hasonló kihívásokkal küzdő vidéki gasztronómiai műhely között elindult egy szakmai konzultáció, amelynek fő motorja a kiváló magyar alapanyagok felkutatása és termelőik összekapcsolása volt az éttermekkel.

Az azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek gyorsan egymásra találtak. A szoros baráti-szakmai kerekasztal tagjai között folyamatossá vált a munka, a tapasztalatcsere, a közös gondolkodás, amely éves, majd egyre gyakoribb rendezvényekben csúcsosodott ki. 2012-ben tartott első gasztrorandevújuk sajátos hangulata, közönségsikere egyértelművé tette, hogy a szakmai összejövetelek rendszeressé tehetőek. Így alakult meg a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT).

A társulás szlogenje – 16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 küldetés – szerint céljuk a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás népszerűsítése a mindennapokban. Mindezt évente több rendezvény keretén belül teszik, azzal a szándékkal, hogy az igényes, ínyenc utazók fókuszába a már népszerű úticélok mellett (mint például Balaton, Debrecen, Eger, Pannonhalma, Sopron, Villány) új, kevésbé ismert kulináris desztinációkat is beemeljenek (így Encset, Noszvajt, Perbált vagy éppen Rácalmást).

Az utazó SVÉT roadshow lehetőséget nyújt az éttermeknek, hogy bemutassák a vidék színes gasztronómiai palettáját, egy adott tematika alapján készítve el az ételeket. A házigazda minden alkalommal egy-egy tagétterem, de olyan jelölteket is meghívnak a rendezvényre, amelyek ugyancsak a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek, azonosulnak a szervezet elképzeléseivel, és így megfelelnek a csatlakozási feltételeknek.

A SVÉT kezdeményezése rövid időn belül vált családias rendezvényből nagyszabású utazó gasztronómiai fesztivállá. Lehetővé tette egyúttal, hogy az addig főváros központú gasztronómiában a minőségi vidéki vendéglátás is jobban hallathassa a hangját.


Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.
Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.
Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.