Fine dining az ősi Kínában

Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

A megnyitón Yang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt a kiállítás létrehozásáról és a két intézmény együttműködéséről.

Kemecsi Lajos úgy fogalmazott: a kiállítás kiemelkedő állomása a Néprajzi Múzeum és kínai társintézmények között zajló komplex együttműködésnek. Kiemelte:

a kínaiak számára az ételek és az étkezések nem hétköznapi jelentőséggel bírnak, hiszen nemcsak az alapvető létfenntartáshoz szükségesek, hanem az emberi kapcsolatok nehézségeinek áthidalására és a bensőséges kapcsolódás erősítésére is szolgálnak.

Az étkezés a különféle művészi alkotások, így a zene, a tánc, a festészet, a szobrászat és a költészet ihletőjévé is vált Kínában. A kiállítás tárgyainak segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kínai étkezési kultúra különleges varázsát és tudását.

Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

Yang Fan is arról beszélt, hogy a látogatók betekintést nyerhetnek egy olyan kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak evést és ivást jelentett, hanem spirituális erővel is bírt. Az étkezésről mint gazdag tartalommal bíró művészeti ágról beszélt, és arról a filozófiáról, amelyet magában rejt. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti közönséget is magával ragadja a sokszínű kínai étkezési kultúra varázsa.népra.

A Kínából származó, Liechtensteint, Párizst és Hong Kongot is bejárt kiállítás jelenlegi állomásán 2025. január 19-ig látható.


 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.