Fine dining az ősi Kínában

Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

A megnyitón Yang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt a kiállítás létrehozásáról és a két intézmény együttműködéséről.

Kemecsi Lajos úgy fogalmazott: a kiállítás kiemelkedő állomása a Néprajzi Múzeum és kínai társintézmények között zajló komplex együttműködésnek. Kiemelte:

a kínaiak számára az ételek és az étkezések nem hétköznapi jelentőséggel bírnak, hiszen nemcsak az alapvető létfenntartáshoz szükségesek, hanem az emberi kapcsolatok nehézségeinek áthidalására és a bensőséges kapcsolódás erősítésére is szolgálnak.

Az étkezés a különféle művészi alkotások, így a zene, a tánc, a festészet, a szobrászat és a költészet ihletőjévé is vált Kínában. A kiállítás tárgyainak segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kínai étkezési kultúra különleges varázsát és tudását.

Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

Yang Fan is arról beszélt, hogy a látogatók betekintést nyerhetnek egy olyan kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak evést és ivást jelentett, hanem spirituális erővel is bírt. Az étkezésről mint gazdag tartalommal bíró művészeti ágról beszélt, és arról a filozófiáról, amelyet magában rejt. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti közönséget is magával ragadja a sokszínű kínai étkezési kultúra varázsa.népra.

A Kínából származó, Liechtensteint, Párizst és Hong Kongot is bejárt kiállítás jelenlegi állomásán 2025. január 19-ig látható.


Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban

Elszálltak az árak a budapesti karácsonyi vásárban 

Soha nem volt olcsó mulatság egy karácsonyi vásár, de idén úgy tűnik, hogy még a külföldi pénztárcának is drága.
Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát

Ellepték a Mikulások Budapest belvárosát 

Minden idők legnépesebb mezőnyével, rekord részvétel mellett zajlott december 8-án a Mikulásfutás Budapesten.
 Varázsvilág gyerekeknek Budapesten

Varázsvilág gyerekeknek Budapesten 

Van egy hely, ahol a mese rólad szól! – ezzel a szlogennel nyitotta meg képzeletbeli kapuit a VarázsLiget immár negyedszerre, amely idén 2024. december 6. és 2025. január 1. között karácsonyi díszbe öltözve vár kicsiket és nagyokat a városligeti Vajdahunyad vára előtti területen.
Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás

Igencsak meglepő helyen bukkant fel a Mikulás 

A Mikulást látták először átkelni a Balatonfüredi Jégpálya új gyalogos hídján.
Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság

Klasszis TopDesign 2024 díjátadó: panelbeszélgetés, történelmi aspektusok és egy meglepő újdonság 

Neves iparági szakemberek járták körül a dizájn, a trendek és a fenntarthatóság témáját a Klasszis TopDesign 2024 díjátadó gála alkalmával.
Jól képzett munkaerőket keresnek a cégek, de sokallják a bérigényt

Jól képzett munkaerőket keresnek a cégek, de sokallják a bérigényt 

Háromlépcsős kutatássorozatban mérte fel a Profession.hu a hazai cégek jövő évi várakozásait és terveit a humánerőforrás-gazdálkodás terén, az eredményeket egy kiadványban tették közzé.
Díjeső Klasszis TopDesign 2024 versenyünkön – 25+2 pályamunka bizonyult a legjobbnak

Díjeső Klasszis TopDesign 2024 versenyünkön – 25+2 pályamunka bizonyult a legjobbnak 

Kiosztották a díjakat Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari designversenyén, amelyet lapcsoportunkon belül a Turizmus Online hirdetett meg.
Szombaton este izgalmas látványt ígér a Jupiter

Szombaton este izgalmas látványt ígér a Jupiter 

A Naprendszer legnagyobb bolygója szombaton 17 órakor már látható lesz a keleti égbolton.
Már Budapest felett is futhatunk

Már Budapest felett is futhatunk 

A Nemzeti Atlétikai Központ fő attrakciója, az egyedülálló panoráma futókör.
Városerdő, népkert, Városliget

Városerdő, népkert, Városliget 

A Múlt-kor kiadó gondozásában megjelent A Városliget története című könyv Lovas Dániel szerzőtől hiánypótló mű, amely a XIX. század közepétől egészen napjainkig kalauzolja az olvasókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.