Fine dining az ősi Kínában

Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei címmel nyílt kiállítás kedden a budapesti Néprajzi Múzeumban. A tárlat mintegy 90 műtárgyat mutat be a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig.

A megnyitón Yang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt a kiállítás létrehozásáról és a két intézmény együttműködéséről.

Kemecsi Lajos úgy fogalmazott: a kiállítás kiemelkedő állomása a Néprajzi Múzeum és kínai társintézmények között zajló komplex együttműködésnek. Kiemelte:

a kínaiak számára az ételek és az étkezések nem hétköznapi jelentőséggel bírnak, hiszen nemcsak az alapvető létfenntartáshoz szükségesek, hanem az emberi kapcsolatok nehézségeinek áthidalására és a bensőséges kapcsolódás erősítésére is szolgálnak.

Az étkezés a különféle művészi alkotások, így a zene, a tánc, a festészet, a szobrászat és a költészet ihletőjévé is vált Kínában. A kiállítás tárgyainak segítségével a látogatók megtapasztalhatják a kínai étkezési kultúra különleges varázsát és tudását.

Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Kung Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára és Jang Fan, a Kínai Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese (bal-jobb) a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei kiállítás megnyitóján a múzeumban 2024. október 15-én
Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

Yang Fan is arról beszélt, hogy a látogatók betekintést nyerhetnek egy olyan kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak evést és ivást jelentett, hanem spirituális erővel is bírt. Az étkezésről mint gazdag tartalommal bíró művészeti ágról beszélt, és arról a filozófiáról, amelyet magában rejt. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti közönséget is magával ragadja a sokszínű kínai étkezési kultúra varázsa.népra.

A Kínából származó, Liechtensteint, Párizst és Hong Kongot is bejárt kiállítás jelenlegi állomásán 2025. január 19-ig látható.


Plakátkiállítás és városi séták - Budapest emlékezik

Plakátkiállítás és városi séták - Budapest emlékezik 

És mi mégis ellenállunk címmel színes programokkal várnak az Október 23-a alkalmából több budapesti helyszínen.
Különleges helyszínen már bejárható a 360 Design Budapest

Különleges helyszínen már bejárható a 360 Design Budapest 

A kortárs kreatívipar színe-javát történelmi helyszínen mutatja be a kiállítás.
Rendet vág a kormány az idegenvezetői engedélyek ügyében, azonban egy fontos elem kimaradt

Rendet vág a kormány az idegenvezetői engedélyek ügyében, azonban egy fontos elem kimaradt 

Mint a szaktárca vezetőjének legújabb tájékoztatója során elhangzott, átfogóan szabályozzák a hazai idegenvezetők feladatkörét, azonban egy sokakat érintő terület kimaradt, arról nem esett szó.
Elhagyott épületek Magyarországon, amit egyszer látni kell

Elhagyott épületek Magyarországon, amit egyszer látni kell 

Hazánkban is számtalan, szebb sorsot érdemlő félkész, vagy elhagyatott épület található.
Pásztoróra Pásztor Erzsivel a Kopaszi-öbölben

Pásztoróra Pásztor Erzsivel a Kopaszi-öbölben 

Október 22-én este 7 órakor Pásztor Erzsi színművésznővel avatja fel kulturális előadás sorozatát a Zazie Bistro & Bar.
Új kiállítás a HAB szoborparkjában

Új kiállítás a HAB szoborparkjában  

Az ellentétek vonzzák egymást címmel.
NGM: a turisztikai szereplők helyzetének könnyítése 14+2 pontban

NGM: a turisztikai szereplők helyzetének könnyítése 14+2 pontban 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter október 14-én sajtótájékoztatót tartott „A turisztikai deregulációról” címmel.
Vadmacskák nyomában a Börzsönyben

Vadmacskák nyomában a Börzsönyben 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a WWF szervezésében a Börzsönyben jártunk, és nem csak egy új erdőgazdálkodási projektbe pillanthattunk bele, hanem az itt nemrég felfedezett vadmacskák életébe is.
Döntöttek a budapestiek: konténerházak, esőkertek és csomagmegőrző épül

Döntöttek a budapestiek: konténerházak, esőkertek és csomagmegőrző épül 

Idén több mint 29 ezren vettek részt a szavazáson, melynek eredményeképpen 13 új ötletet valósulhat meg.  
Visit Hungary:  bővülő beutazóforgalom

Visit Hungary: bővülő beutazóforgalom 

Németország után a legtöbb nemzetközi vendégéjszakát a visegrádi országok és az Egyesült Királyság utazóinak köszönhettük.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.