Hiányoztatok!

Forró hangulat, fontos alapinformációk az utazási szakmának, minden alkalommal hozzátéve: ez csak a mai, maximum a következő 4-5 napra érvényes. A kérdés az: egy soron következő utazás így vajon miképp tervezhető teljes biztonsággal? A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) idei első rendezvényén jártunk, amelyet június 22-én tartottak 65 utazási szakember részvételével a Rozmaring Kertvendéglő Étterem belső tereiben, rekkenő hőségben.  

 

Charterdömping, tengerentúli járatok stopja

Molnár Juditelnöknő rövid köszöntője után Szabó István,a Budapest Airport (BA) utasszolgáltatások igazgatója a Green Pass előnyeit ecsetelte, majd azt is közölte, hogy július 1. és augusztus 12 között tulajdonképpen átmeneti állapotban üzemel még csupán a reptér, igaz, az előjelek, hogy tiszta erőből feltámad ismét a légiközlekedés, elég biztatóak. Példának erre a tavaly júliusi adatokat hozta (akkor 450 000 utasuk volt), ugyanannyi mint az előző év hasonló időszakában, amikor még nyoma sem volt a covidnak), valamint azt, hogy idén már jelentős számban indulnak charterjáratok a nyári desztinációk felé. Itt elsősorban a Wizz Air és a Ryanair nyaralódesztinációs járatait emelte ki. Ami viszont már biztos, közölte negatívumként a légügyi szakember, hogy amerikai járatok még nem jönnek hozzánk, ahogy a kanadai légitársaságok sem térnek vissza egyhamar. És a kínai légitársaságok idei visszatérése is több, mint kérdéses.

 

Tárt karokkal várt utazók, óvatos duhajok

A hazánkban jelenlévő turisztikai és idegenforgalmi hivatalok váltak meg a légügyi uptodate beszámoló után néhány-néhány percre hűsítő legyezőiktől, és adtak naprakész tájékoztatást arról, a Covid járványt követeőn, az újranyitás időszakában jelenleg épp hogy állnak, mire számítsanak a hozzájuk érkezők, ill. az országukba utakat indító irodások.

Ács-Lévai ViktóriaCiprus képviseletében elmondta, országuk május 10-től nyitva, június 24-től pedig már tárt karokkal várják a magyarokat, mindenféle korlátozás nélkül. Kivételt képeznek ez alól a szálláshelyek és vendéglátóterek belső terei – ahol érvényes még a maszk kötelezettség.

Horvátország képviseletében Ivana Herczegarról az örömteli változásról számolt be, amely épp a napokban lépett érvénybe, miszerint mindenféle korlátozás nélkül érkezhetnek hozzájuk a magyar nyaralni vágyók, hiszen Magyarország „zöld jelzést” kapott a horvát besorolás szerint. Némileg árnyalja azonban a képet, hogy a visszautazás során honfitársainktól továbbra is kérhetik a határon a védettségi igazolásról szóló dokumentumokat – online, offline vagy friss PCR-teszt formájában.

Málta esetében, ahogy ezt Hangya Edinaképviseletvezetőtől megtudtuk, az óvatos duhaj magatartás a jellemző. Bár a szigetországban magas az átoltottsági arány, azonban kormányuk az óvatos nyitás hívei. 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel engedik be például a hozzájuk érzőket, maszkot szinte mindenütt viselni kell. Szeptember, október hónapban azonban, emelte ki a máltai utazási szakértő, már olyan csomagokat állítanak össze, amellyel több korosztály beutazási kedvét majd jelentős mértékben növelik.

Kicsit elrettentette a hazai utazási irodák képvselőit az, amit Németország esetében Czeiszing Miklóstólhallottak. Aki egyáltalán nem mesélt rémisztő dolgokat, csupán azt a tényt közölte, hogy a németeknél minden tartomány esetében más és más szabályok érvényesek jelenleg. Aki tehát odautazást tervez, előzőleg alaposan tájékozódjon az adott tartomány elvárásairól. Azonban pozitívumként emelte ki a németeket képviselő szakember, hogy az előrejelzések szerint július közepétől kedvező változások várhatók a német beutaztatási területen.

A szlovák uptodate helyzettel kapcsolatban Sona Jelinková elmondta, hogy a beutazás a magyar térfélről már engedélyezett, sőt, a szlovákok a kínai és orosz vakcinával oltottakat is tárt karokkal várják. A beltéren a maszkiviselés még kötelező, de minden egyéb helyen már szabadon lélegezhet, aki országukba indul.

Kocsis Krisztina, az Österreich Werbung képviseletében szintén az óvatos duhaj 2.0 verziót említette, azonban örömmel jegyezte meg, hogy épp a múlt héten jelentette be az enyhítéseket Kurz kancellár. Így július 1-től már kinyithatnak a szórakozóhelyek, a hotelek, vendéglátóhelyek zárt tereiben nem kötelező a maszkviselés, és a határátlépésnél is könnyítések jönnek már a következő héttől kezdve.

Tunéziába már érkeznek sorra a charterjáratok, tudósított a jelenlegi helyzetről Raja Ammarképviseletvezető, majd hozzátette, országukban annyira ügyelnek a biztonságra, hogy mindenkit, aki a turisztikai iparágban érintett, beoltottak már az állami szervek, megelőzve így a további fertőzéseket. Július 1-től nem kell már PCR-teszt sem a beutazóknak, csak az EU által is elfogadott covid-igazolás. 

                                                                                             x x x

A szakmai program után kötetlen közös vacsora vette kezdetét, amelynek során rég nem látott ismerősök üdvözölték egymást, egy szakma területén dolgozók találkozhattak és beszélgethettek végre egy túlságosan is viszontagságos, nehéz évvel a hátuk mögött.„Jó veletek ismét együtt, nagyon hiányoztatok már!”, összegezte érzéseit Tukács Zsuzsa, a MUISZ szakmai titkára, és véleményét minden jelenlévő osztotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.