Hogyan lehetünk profik a vendéglátós szakmában?

 

A vendéglátás világa sokakat már egészen fiatal korukban magukkal ragad. A nyüzsgés, a vendégek forgataga, az éttermek eleganciája, a kedves kiszolgálás miatt vannak, akik már kisgyermekként eldöntik, hogy ezen a területen helyezkednek el majd felnőttként.

 

Szerencsére általában nagy is az igény a megfelelő munkaerő iránt. Például, ha az ország északkeleti részén szeretnénk dolgozni ebben a szakmában, szinte biztos, hogy akad egy vendéglátós állás Debrecenben. Az ország második legnagyobb városában ugyanis számtalan étterem, büfé, kifőzde, cukrászda, kávézó és söröző működik, ahol mindig keresnek kezdő vagy szakképzett munkatársakat. De kezdjük az elején!

Kiket nevezünk vendéglátósoknak?

Pultosoktól a felszolgálókon és baristákon át az üzletvezetőkig mindenki vendéglátós, aki egy vendéglátóhely, szórakozóhely működtetésében valamilyen feladatot, munkakört vállal. Csakúgy, mint minden más szakmában itt is a ranglétra minden fokát be lehet járni. Előfordul, hogy egy mosogatóból például sztárséf lesz kitartásának és ügyességének köszönhetően. 

Milyen szaktudás kell ahhoz, hogy valaki vendéglátósként dolgozzon?

Ezen a területen vannak szakképesítést igénylő munkakörök, és olyanok is, ahol nem kérnek szakmai tapasztalatot, előképzettséget. Főként idénymunkáknál jellemző, hogy betanítják a jelentkezőket, ilyenkor természetesen nem kell gyakorlottnak lenni az adott területen. Vagyis ha vonz bennünket a vendéglátós szakma, akkor pályakezdőként is bátran vágjunk bele, lesz bőven lehetőség kipróbálni magunkat!

Milyen készségek, képességek szükségesek?

Nagyon fontos a jó kommunikációs készség, a nyitottság és az empátia. Tudni kell bánni az emberekkel, meghallgatni azt, amire szükségük van. A kitartás is lényeges, hiszen egy nagyobb forgalmú helyen vagy szezonban talpon végigvinni egy-egy műszakot vagy napot egyáltalán nem könnyű. Fizikai erőnlétet is igényel ez a szakma, ezért a jó kondíció, állóképesség elengedhetetlen.

Ami igazán nehéz

Vendéglátósként szinte egész nap a kedves arcunkat kell mutatni, még akkor is, ha egy nagyon idegesítő vendéget kell kiszolgálni. Valljuk meg: barátságosnak lenni nem mindig könnyű, de itt ez az alap.

Az is nehéz, hogy ebben a szakmában kevesebb a szabadidő. Sokszor dolgozni kell ünnepnapokon, szabadnapokon is. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az állandó pörgés mellett szükség van a pihenésre. Ha nem próbáljuk megtalálni az arany középutat, az kiégéshez vezethet.

Ha döntöttünk, hogy Debrecenben szeretnénk vendéglátósként elhelyezkedni, akkor mindenképp nézzünk szét a debrecenallas.hu oldalán! Itt tudunk szűrni a vendéglátás kategóriára, így gyorsan át lehet tekinteni a kínálkozó lehetőségeket. Szobaasszony, üzletvezető, barista, szakács és pincér pozíciók is sorakoznak az oldalon, érdemes itt állást keresni!


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.