Hogyan lehetünk profik a vendéglátós szakmában?

 

A vendéglátás világa sokakat már egészen fiatal korukban magukkal ragad. A nyüzsgés, a vendégek forgataga, az éttermek eleganciája, a kedves kiszolgálás miatt vannak, akik már kisgyermekként eldöntik, hogy ezen a területen helyezkednek el majd felnőttként.

 

Szerencsére általában nagy is az igény a megfelelő munkaerő iránt. Például, ha az ország északkeleti részén szeretnénk dolgozni ebben a szakmában, szinte biztos, hogy akad egy vendéglátós állás Debrecenben. Az ország második legnagyobb városában ugyanis számtalan étterem, büfé, kifőzde, cukrászda, kávézó és söröző működik, ahol mindig keresnek kezdő vagy szakképzett munkatársakat. De kezdjük az elején!

Kiket nevezünk vendéglátósoknak?

Pultosoktól a felszolgálókon és baristákon át az üzletvezetőkig mindenki vendéglátós, aki egy vendéglátóhely, szórakozóhely működtetésében valamilyen feladatot, munkakört vállal. Csakúgy, mint minden más szakmában itt is a ranglétra minden fokát be lehet járni. Előfordul, hogy egy mosogatóból például sztárséf lesz kitartásának és ügyességének köszönhetően. 

Milyen szaktudás kell ahhoz, hogy valaki vendéglátósként dolgozzon?

Ezen a területen vannak szakképesítést igénylő munkakörök, és olyanok is, ahol nem kérnek szakmai tapasztalatot, előképzettséget. Főként idénymunkáknál jellemző, hogy betanítják a jelentkezőket, ilyenkor természetesen nem kell gyakorlottnak lenni az adott területen. Vagyis ha vonz bennünket a vendéglátós szakma, akkor pályakezdőként is bátran vágjunk bele, lesz bőven lehetőség kipróbálni magunkat!

Milyen készségek, képességek szükségesek?

Nagyon fontos a jó kommunikációs készség, a nyitottság és az empátia. Tudni kell bánni az emberekkel, meghallgatni azt, amire szükségük van. A kitartás is lényeges, hiszen egy nagyobb forgalmú helyen vagy szezonban talpon végigvinni egy-egy műszakot vagy napot egyáltalán nem könnyű. Fizikai erőnlétet is igényel ez a szakma, ezért a jó kondíció, állóképesség elengedhetetlen.

Ami igazán nehéz

Vendéglátósként szinte egész nap a kedves arcunkat kell mutatni, még akkor is, ha egy nagyon idegesítő vendéget kell kiszolgálni. Valljuk meg: barátságosnak lenni nem mindig könnyű, de itt ez az alap.

Az is nehéz, hogy ebben a szakmában kevesebb a szabadidő. Sokszor dolgozni kell ünnepnapokon, szabadnapokon is. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az állandó pörgés mellett szükség van a pihenésre. Ha nem próbáljuk megtalálni az arany középutat, az kiégéshez vezethet.

Ha döntöttünk, hogy Debrecenben szeretnénk vendéglátósként elhelyezkedni, akkor mindenképp nézzünk szét a debrecenallas.hu oldalán! Itt tudunk szűrni a vendéglátás kategóriára, így gyorsan át lehet tekinteni a kínálkozó lehetőségeket. Szobaasszony, üzletvezető, barista, szakács és pincér pozíciók is sorakoznak az oldalon, érdemes itt állást keresni!


Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja

Teljes a STRAND Fesztivál zenei programja 

Bejelentették a teljes zenei programot a STRAND Fesztivál szervezői.
Halló, itt a Kiscelli Múzeum!

Halló, itt a Kiscelli Múzeum! 

A telefonálás történetébe nyújt bepillantást a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása.
Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben

Úszóünnep a Lágymányosi-öbölben 

Közel 2000 úszóval rekordot döntött a 3. MOL Campus Öbölúszás.
Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán

Jelentős növekedés várható az utasbiztosítások piacán 

Az utazók zöme Európában nyaral, belföldön is sokan terveznek üdülni.
Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson

Rekordszámú résztvevő a LIDL Balaton-átúszáson 

A Balaton-átúszás 5,2 km-es távján 10500-an vágnak majd neki, hogy Révfülöpről átússzanak Balatonboglárra.
Ízek, illatok, zongora, Balaton

Ízek, illatok, zongora, Balaton 

Nem minden nap láthatunk olyan zongorát a balatoni utcákon, amelyet külön biztonsági szakemberek őriznek.
Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden

Fiatal vitorlázók és liberázás Balatonfüreden 

Közel kétszáz, a Balaton térségében tanuló általános és középiskolás ismerkedhetett meg a vitorlázással három napon keresztül Balatonfüreden, a Kékszalag Portban.
Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján

Karikó Katalin Nobel-díját is kiállítják a Múzeumok Éjszakáján 

Van egy hely Budapesten, ahol a tudomány több száz éves öröksége, legendás történetek és modern kérdések találkoznak.
Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten

Kína üzleti világa és kultúrája Budapesten 

Június 26–27-én Budapestre érkezik a China Brand Fair, Közép-Európa egyik legnagyobb kínai üzleti és kulturális rendezvénye.
Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén

Muzsikaszó csendült fel az ország több helyszínén 

Mintegy 140 cigányzenekar szórakoztatta a magyar vendéglátóhelyek közönségét a Dankó Pista Emléknapon.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.