Hogyan lehetünk profik a vendéglátós szakmában?

 

A vendéglátás világa sokakat már egészen fiatal korukban magukkal ragad. A nyüzsgés, a vendégek forgataga, az éttermek eleganciája, a kedves kiszolgálás miatt vannak, akik már kisgyermekként eldöntik, hogy ezen a területen helyezkednek el majd felnőttként.

 

Szerencsére általában nagy is az igény a megfelelő munkaerő iránt. Például, ha az ország északkeleti részén szeretnénk dolgozni ebben a szakmában, szinte biztos, hogy akad egy vendéglátós állás Debrecenben. Az ország második legnagyobb városában ugyanis számtalan étterem, büfé, kifőzde, cukrászda, kávézó és söröző működik, ahol mindig keresnek kezdő vagy szakképzett munkatársakat. De kezdjük az elején!

Kiket nevezünk vendéglátósoknak?

Pultosoktól a felszolgálókon és baristákon át az üzletvezetőkig mindenki vendéglátós, aki egy vendéglátóhely, szórakozóhely működtetésében valamilyen feladatot, munkakört vállal. Csakúgy, mint minden más szakmában itt is a ranglétra minden fokát be lehet járni. Előfordul, hogy egy mosogatóból például sztárséf lesz kitartásának és ügyességének köszönhetően. 

Milyen szaktudás kell ahhoz, hogy valaki vendéglátósként dolgozzon?

Ezen a területen vannak szakképesítést igénylő munkakörök, és olyanok is, ahol nem kérnek szakmai tapasztalatot, előképzettséget. Főként idénymunkáknál jellemző, hogy betanítják a jelentkezőket, ilyenkor természetesen nem kell gyakorlottnak lenni az adott területen. Vagyis ha vonz bennünket a vendéglátós szakma, akkor pályakezdőként is bátran vágjunk bele, lesz bőven lehetőség kipróbálni magunkat!

Milyen készségek, képességek szükségesek?

Nagyon fontos a jó kommunikációs készség, a nyitottság és az empátia. Tudni kell bánni az emberekkel, meghallgatni azt, amire szükségük van. A kitartás is lényeges, hiszen egy nagyobb forgalmú helyen vagy szezonban talpon végigvinni egy-egy műszakot vagy napot egyáltalán nem könnyű. Fizikai erőnlétet is igényel ez a szakma, ezért a jó kondíció, állóképesség elengedhetetlen.

Ami igazán nehéz

Vendéglátósként szinte egész nap a kedves arcunkat kell mutatni, még akkor is, ha egy nagyon idegesítő vendéget kell kiszolgálni. Valljuk meg: barátságosnak lenni nem mindig könnyű, de itt ez az alap.

Az is nehéz, hogy ebben a szakmában kevesebb a szabadidő. Sokszor dolgozni kell ünnepnapokon, szabadnapokon is. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az állandó pörgés mellett szükség van a pihenésre. Ha nem próbáljuk megtalálni az arany középutat, az kiégéshez vezethet.

Ha döntöttünk, hogy Debrecenben szeretnénk vendéglátósként elhelyezkedni, akkor mindenképp nézzünk szét a debrecenallas.hu oldalán! Itt tudunk szűrni a vendéglátás kategóriára, így gyorsan át lehet tekinteni a kínálkozó lehetőségeket. Szobaasszony, üzletvezető, barista, szakács és pincér pozíciók is sorakoznak az oldalon, érdemes itt állást keresni!


Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.
Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben

Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben 

Három hónapostól a kilencvenévesig minden korosztály  részt vett a jubileumi eseményen.
Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra!

Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra! 

Június 15-ig várják a mozaikterveket.
MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei

MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei 

A felhívásra országszerte 13 szakképzési intézményből, közel 50 pályaművel jelentkeztek a 3-7 fős csapatokat alkotó.
Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.