Hogyan lehetünk profik a vendéglátós szakmában?

 

A vendéglátás világa sokakat már egészen fiatal korukban magukkal ragad. A nyüzsgés, a vendégek forgataga, az éttermek eleganciája, a kedves kiszolgálás miatt vannak, akik már kisgyermekként eldöntik, hogy ezen a területen helyezkednek el majd felnőttként.

 

Szerencsére általában nagy is az igény a megfelelő munkaerő iránt. Például, ha az ország északkeleti részén szeretnénk dolgozni ebben a szakmában, szinte biztos, hogy akad egy vendéglátós állás Debrecenben. Az ország második legnagyobb városában ugyanis számtalan étterem, büfé, kifőzde, cukrászda, kávézó és söröző működik, ahol mindig keresnek kezdő vagy szakképzett munkatársakat. De kezdjük az elején!

Kiket nevezünk vendéglátósoknak?

Pultosoktól a felszolgálókon és baristákon át az üzletvezetőkig mindenki vendéglátós, aki egy vendéglátóhely, szórakozóhely működtetésében valamilyen feladatot, munkakört vállal. Csakúgy, mint minden más szakmában itt is a ranglétra minden fokát be lehet járni. Előfordul, hogy egy mosogatóból például sztárséf lesz kitartásának és ügyességének köszönhetően. 

Milyen szaktudás kell ahhoz, hogy valaki vendéglátósként dolgozzon?

Ezen a területen vannak szakképesítést igénylő munkakörök, és olyanok is, ahol nem kérnek szakmai tapasztalatot, előképzettséget. Főként idénymunkáknál jellemző, hogy betanítják a jelentkezőket, ilyenkor természetesen nem kell gyakorlottnak lenni az adott területen. Vagyis ha vonz bennünket a vendéglátós szakma, akkor pályakezdőként is bátran vágjunk bele, lesz bőven lehetőség kipróbálni magunkat!

Milyen készségek, képességek szükségesek?

Nagyon fontos a jó kommunikációs készség, a nyitottság és az empátia. Tudni kell bánni az emberekkel, meghallgatni azt, amire szükségük van. A kitartás is lényeges, hiszen egy nagyobb forgalmú helyen vagy szezonban talpon végigvinni egy-egy műszakot vagy napot egyáltalán nem könnyű. Fizikai erőnlétet is igényel ez a szakma, ezért a jó kondíció, állóképesség elengedhetetlen.

Ami igazán nehéz

Vendéglátósként szinte egész nap a kedves arcunkat kell mutatni, még akkor is, ha egy nagyon idegesítő vendéget kell kiszolgálni. Valljuk meg: barátságosnak lenni nem mindig könnyű, de itt ez az alap.

Az is nehéz, hogy ebben a szakmában kevesebb a szabadidő. Sokszor dolgozni kell ünnepnapokon, szabadnapokon is. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az állandó pörgés mellett szükség van a pihenésre. Ha nem próbáljuk megtalálni az arany középutat, az kiégéshez vezethet.

Ha döntöttünk, hogy Debrecenben szeretnénk vendéglátósként elhelyezkedni, akkor mindenképp nézzünk szét a debrecenallas.hu oldalán! Itt tudunk szűrni a vendéglátás kategóriára, így gyorsan át lehet tekinteni a kínálkozó lehetőségeket. Szobaasszony, üzletvezető, barista, szakács és pincér pozíciók is sorakoznak az oldalon, érdemes itt állást keresni!


 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.