Idén nyáron irány Pécs!

Ha a hosszabb nyaralás helyett vagy mellett épp csak egy rövid hazai kiruccanásra van lehetőségünk, érdemes ellátogatni a baranyai megyeszékhelyre. A mediterrán hangulatú Pécs is számos izgalmas programmal várja az egyedülállókat és családosokat, a kicsiket és a nagyokat. A helyi cukrászdák, kávézók teraszai mellett a kultúra városában mindenki megtalálja a számára megfelelő programot.

Pécs autóval és vonattal is kényelmesen elérhető, még egy balatoni nyaralás programjába is könnyen beilleszthető. A Balaton déli partjától autóval kétórányira fekszik a mediterrán hangulatú Pécs, de Szegedről és Budapestről is kevesebb, mint három óra alatt elérhető. A Leonardo-kiállításra utazóknak pedig a MÁV-Start Zrt. most 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít.

Szenzációs kiállítások

A baranyai megyeszékhely idén az Európában egyedülálló „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállításával került a figyelem középpontjába. A polihisztor közel 60 méretarányos találmányát bemutató tárlat megtekintése kitűnő program esős napokon, de a nyári melegben is garantált a kellemes és élményekben gazdag időtöltés a Janus Pannonius Múzeum hűs falai között. A kiállításnak szerves része a Széchenyi téren elhelyezett 8,5 méter magas, 13 tonnás Kolosszus. Leonardo lova kihagyhatatlan látványosság, a helyiek és turisták kedvenc találkozóhelye.A Leonardo-tárlat mellett a pécsi JPM rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, állandó kiállításai között megcsodálhatjuk többek között Csontváry és Vasarely remekműveit, valamint a Zsolnay-gyűjteményt is. Az időszakos kiállítások közül ajánlott megnézni a Vasváry-házban látogatható „111 év – 111 kesztyű” című tárlatot, amely a vaskesztyűtől az indián kesztyűig a legkülönfélébb kesztyűket mutatja be. A Néprajzi Múzeumban látható „Konyha a tükörben: A mindennapok kiállítása” című ideiglenes tárlat a hagyományos múzeumfelfogással szakítva ismert, ám meglepetésekkel teli világba kalauzol minket.

Hangulatos utcák, látványos épületek

Akár kedvünkre bóklászunk, akár tudatosan keressük a látványosságokat, nem fogunk csalódni. A város főterén mindjárt hazánk legnagyobb török kori emlékével, a Gázi Kászim pasa dzsámijával találjuk magunkat szemben. A Széchenyi teret elhagyva, a Janus Pannonius utcán végigsétálva elérjük a Sétatéri Cella Septichora Látogató Központot, amely az UNESCO Világörökség része.

Családi programok

A gyerekeknek felejthetetlen élményt nyújt a Reneszánsz Kőtár területén megnyílt Hőspróba reneszánsz játszóház, amely a nyári szünidőben szerdától vasárnapig tart nyitva.

Az egész család számára kitűnő szórakozást ígérnek szombatonként a Bóbita Bábszínház „Síppal – dobbal – bábbal című nyári szabadtéri előadásai. A hétköznapokon sem maradnak a családosok gyerekprogram nélkül, hiszen nyitva tart az Akvárium és Terrárium, a legkisebbek kedvence, a Városnéző kisvonat pedig igazi pihenést és sok érdekes látnivalót kínál.

Felhőtlen kikapcsolódás

Ha több napot is lehetőségünk van Baranya megyében tölteni, akkor érdemes a környéken utazgatni. A Villányi Borvidék nemcsak a finom boráról, hanem páratlan természeti szépségéről is híres. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő pedig igazi felüdülést kínál minden korosztálynak.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.